Menstruacija i predrasude: Zašto su studentkinje u Indiji morale da se skidaju i pokazuju donji veš

  • Gita Pandi
  • BBC novinarka, Indija
Mural koji govori o menstruaciji, koja je i dalje tabu u Indiji

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Mural koji govori o menstruaciji, koja je i dalje tabu u Indiji

Studentkinje iz indijske države Gudžarat tvrde da su bile primorane da profesorima pokažu donji veš kako bi dokazale da nemaju menstruaciju.

Mlade žene studiraju na koledžu u gradu Buđ na zapadu zemlje. Njih 68 je nedavno izvedeno iz učionica i odvedeno u toalet - tražili su im da skinu donji veš i predaju ga.

Sve su studentkinje postdiplomskih studija na Institutu za devojke Šri Sađanand (SSGI), kojim upravlja Svaminarajan, bogata i konzervativna hinduistička religijska grupa.

One kažu da je radnik hostela u kom stanuju, rekao direktoru koledža da su neke studentkinje prekršile pravila koja bi trebalo da poštuju kada imaju menstruaciju.

Ženama je tada zabranjeno da uđu u hram i kuhinju, kao i da dodiruju druge učenice.

U vreme obroka, one moraju da sede dalje od drugih devojaka i da peru suđe koje su koristile, a u učionici se očekuje da sede u zadnjim klupama.

Autor fotografije, BBC Gujarati

Potpis ispod fotografije,

Studentkinje fakulteta u Indiji

Jedna od studentkinja je rekla za BBC da hostel vodi registar ciklusa studentkinja.

Ali, u poslednja dva meseca, nijedna studentkinja se nije upisala u registar - što možda nije čudno s obzirom na to da postoje brojna ograničenja kojih moraju da se pridržavaju kada se upišu.

Zato se zvaničnik hostela požalio direktoru da studentkinje koje imaju menstruaciju ulaze u kuhinju, kreću se blizu hrama i druže sa ostalima.

Studentkinje tvrde da su ih sutradan službenici hostela i direktor zlostavljali pre nego što su bile prinuđene da se skinu.

Ono što im se dogodilo opisale su kao „vrlo bolno iskustvo" koje ih je „istraumiralo" i koje je predstavljalo „mentalno mučenje".

Možda vas interesuje:

Otac jedne učenice rekao je da je njegova ćerka došla do njega sa nekoliko drugih studentkinja do njega i počela da plače, kada je stigao na fakultet.

„U šoku su", rekao je.

Nekoliko dana kasnije, grupa studentkinja je održala protest u kampusu, zahtevajući akciju protiv službenika koledža koji su ih „ponizili".

Poverenik koledža Pravin Pindorija je rekao da je došlo do „nesrećnog" incidenta, da je pokrenuta istraga i da će protiv počinioca biti preduzete mere, ukoliko se ustanovi da je počinjeno krivično delo.

Ali Daršana Dolakija, vicekancelarka univerziteta sa kojim je fakultet povezan, prebacuje krivicu na studentkinje. Ona je rekla da su prekršile pravila i dodala da su se neke od njih izvinile.

Međutim, neke studentkinje su izjavile za BBC da ih iz škole pritiskaju da ne govore o incidentu.

Državna komisija za žene u Gudžaratu naredila je istragu ove „sramotne vežbe" i zamolila studentkinje da se „jave i govore bez straha". Policija je podnela žalbu.

Autor fotografije, BBC Gujarati

Potpis ispod fotografije,

Jedna od studenkinja koledža

Ovo nije prvi put da su studentkinje ponižene zbog ciklusa.

Sličan incident se dogodio i pre tri godine u školi na severu Indije, kada je 70 studentkinja moralo da se skine kada je upravnica koledža pronašla krv na vratima kupatila.

Diskriminacija žena zbog menstruacije rasprostranjena je u Indiji, gde je ciklus već dugo tabu i menstruacija se smatra nečistom. Žene su često isključene iz društvenih i verskih događaja ukoliko imaju menstruaciju - zabranjeno im je da uđu u hramove i svetilišta, kao i u kuhinju.

Ova pravila, međutim, sve su češće na meti kritičara. U poslednjih nekoliko godina, žene pokušavaju da ukažu na to da je ciklus ono što zaista i jeste - prirodni biološki proces.

Ali nisu imale mnogo uspeha.

Najviši sud u Indiji je naložio da se vrata svetišta Sabarimala otvore ženama svih uzrasta tvrdeći da zabrana diskriminiše žene.

Ali godinu dana kasnije, sudije su se složile da preispitaju odluku nakon masovnih protesta u državi.

Među onima koji su se žalili na odluku, bio je i veliki broj žena - što pokazuje koliko je duboko ukorenjena stigma zbog menstruacije u ovoj zemlji.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk