Korona virus: Zašto Tajland i dalje prihvata kineske turiste

  • Vačinaront Tongtep i Varšavat Lukarang
  • BBC Njuz Tajland
Plaža koja je magnet za kineske turiste sada zvrji prazna

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Plaža koja je magnet za kineske turiste sada zvrji prazna

Na Tajlandu, turistička sezona traje tokom čitave godine a period od kraja novembra do ranog aprila često je najpopularniji - putnici hrle da vide tajlandske hramove, plaže i odmarališta, privučeni suvim vremenom i hladnijim temperaturama.

Ali ovih dana, slavne i nekad uzavrele lokacije izgledaju tiho i beživotno. Grupe turista iz Kine nekad su delovale kao sastavni deo krajolika u gradovima kao što su Bangkok, Pataja, Puket i Čiang Mai. Sada su prosto iščezle.

Iako je tajlandski turizam doživeo strašan udarac, isto se desilo i javnom zdravlju. Ova zemlja ima petu najvišu stopu zaraze Kovidom-19 van kopnene Kine - od novog korona virusa je obolelo 35 ljudi.

Prošle godine, kineski turisti su činili više od 27 odsto od 39.7 miliona turista koji su stigli na Tajland. Sada pritužbe da nema posla pristižu sa svih strana, od cvećara, preko turističkih vodiča i uličnih prodavaca, do vlasnika hotela.

Težak udarac

Zbog strogih mera koje je uvela kineska vlada kako bi sprečila širenje korona virusa, milioni Kineza su zatočeni i sprečeni da putuju u inostranstvo.

Za tajlandski turizam, koji se umnogome oslanja na kineske posetioce, bio je to težak udarac. Analitičari poslovanja iz firme Fič solušns navode da prihod od turizma čini od 13 do 14 odsto bruto domaćeg proizvoda na Tajlandu.

I dok je zemlja doživela pad broja evropskih turista, poslednjih godina došlo je do značajnog skoka broja kineskih posetilaca.

Dok je većina susednih zemalja uvela strože zabrane putovanja kineskim putnicima koji ulaze u zemlju, Tajland je otišao u potpuno suprotnom smeru. Vladine agencije i lokalne kompanije čak šalju poruke da su njihova vrata i dalje širom otvorena posetiocima iz Kine.

Poruka dobrodošlice

Posle izbijanja epidemije, neke vladine agencije, kao što je Turistički savez Tajlanda i Bankoški gradski biro, snimile su video spotove u znak podrške narodu Kine.

U kompaniji King Pauer, najveći maloprodajni lanac oslobođen poreza na promet u zemlji i vlasnik fudbalskog kluba Lester Siti, snimili su sličan video.

U tim spotovima možete da vidite turističke radnike kako mašu kineskim zastavama, dok slavne ličnosti - uključujući i fudbalere Lester Sitija - izgovaraju vesele poštapalice na mandarinskom.

Ova poruka je mnogo više od obične učtivosti ili iskazivanja solidarnosti. Tajland u velikoj meri zavisi od turista iz Kine, a sama privreda zemlje mogla bi da bude značajno oštećena ukoliko virus ne bude brzo zauzdan.

Autor fotografije, Wasawat Lukharan/ BBC

Potpis ispod fotografije,

Plesačice u Bangkoku

Udruženje tajlandskih putničkih agenata procenjuje da posledice korona virusa mogu da dovedu do gubitaka od najmanje 1.7 milijardi dolara u prvom kvartalu 2020. godine.

Najpesimističnije projekcije za čitavu godinu predviđaju gubitke od i do 9.6 milijardi dolara.

„Od heroja do nule"

„Za nas, kineski turisti su bili naši heroji, ali sada su njihovi brojevi spali na nulu", rekao je Ronarong Čevinsiriamnuai, predsednik Udruženja tajlandsko-kineske turističke alijanse.

„Takođe ne znamo kad će se ove zabrane okončati, ali ono što znamo je da je to nanelo toliku štetu našem poslovanju da bi čak moglo da dovede do velikog broja otpuštanja", dodao je Ronarong.

Predstavnik lokalnog odbora profesionalnih turističkih vodiča, koji je tražio da ostane anoniman, tvrdi da ljudi praktično već ostaju bez posla, budući da 25.000 turističkih vodiča, koji rade sa kineskim turistima, uopšte nemaju mušterije.

Peščane plaže, prazne sobe

Poznata po peščanim plažama, Pataja u tajlandskom Istočnom zalivu nekada je bila poznata kao „igralište na plaži" za kopnene Kineze.

Ali još koliko prošle nedelje, tajlandski BBC je javio da je jedan gradski hotel sa 300 soba imao zauzete samo četiri sobe.

I nijedan od gostiju nije bio Kinez.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Zaposleni čekaju turiste u Pataji

U bankoškom hramu Eravan, hinduističkoj atrakciji koja je obavezna usputna stanica za kineske turiste, prodavačica venaca Ple Sinsuntornsap rekla je za BBC na tajlandskom da su se njeni prihodi od prodaje cveća stranim vernicima prepolovili nakon izbijanja epidemije.

„Pre izbijanja zaraze, zarađivala sam 32 dolara dnevno, ali sada zarađujem manje od 16 dolara dnevno", rekla je majka dvoje dece, skoro na ivici suza.

Ona je dodala da su kineski turisti trošili mnogo na cveće i druge ritualne predmete u hramu Bude sa četiri lica.

Usamljeni ples

Dve plesačice koje izvode tradicionalne tačke u hramu, ispričale su sličnu priču za BBC na tajlandskom.

„Očigledno su moji prihodi opali, za 50 do 60 odsto. Još nemam plan B. Uz malo sreće, valjda će sve ovo malo popustiti u narednih par meseci. Inače će se moja ušteđevina prosto istopiti. U ovom trenutku, izgledi su veoma loši", rekla je Suvana Tongpiv.

„Na primer, u smeni petkom uveče čovek izvede i oko 200 do 250 plesova. Ali ovog petka, već je dva popodne, a otplesala sam ih samo 120", dodala je ona.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Hram Vat Arun u glavnom gradu Tajlanda

„Broj turista se prepolovio u odnosu na uobičajene brojke. Moraću da nađem druge pomoćne poslove i počnem manje da trošim", rekla je njena koleginica Tanačanok Tusaranon.

„Plašim se zaraze, ali me više brine to što nemam novca", dodala je Suvana.

Samo pet kilometara odatle, na noćnoj pijaci na Račadapisek Roudu, prodavačica morske hrane Patpatsorn Tanijatanavogčai kaže da je morala da smanji broj osoblja jer je njena klijentela opala za 70 odsto od izbijanja epidemije i uvođenja zabrane putovanja u Kini.

„Plaćala sam desetočlano osoblje u ovom restoranu. Da bismo se lakše izborili sa kritičnom situacijom, zamolila sam njih dvoje da uzmu neplaćeni godišnji odmor, dok se budem trudila da privučem više lokalnih mušterija."

Bez zabrane

Posle sve većeg pritiska korisnika društvenih mreža prošlog meseca, tajlandski ministar javnog zdravlja Anutin Čarnavirakul predložio je privremenu suspenziju aktuelnog viznog režima za kineske turiste na Tajlandu. Ali predlog je vlada odbila već narednog dana.

Izgleda da se i ministar odjednom predomislio kad je izjavio, svega nedelju dana kasnije, da uvođenje zabrane putovanja za kineske turiste na Tajland neće pomoći vladi u borbi protiv ove epidemije.

Mekong bluz

Giang Nguen, urednik BBC-ja na vijetnamskom

U regionu reke Mekong, Tajland nije jedina zemlja čiji je turizam doživeo težak udarac zbog izbijanja epidemije korona virusa u Kini.

Vijetnam se suočava sa velikim gubitkom.

Trgovina između Vijetnama i Kine je dostigla procenjenih 106 milijardi dolara pre izbijanja zaraze prošle godine.

A kineski posetioci činili su skoro 30 odsto od procenjenih 15.5 miliona turista koji su posetili Vijetnam 2019. godine.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Turisti na Zlatnom mostu blizu Dananga

Pre ovogodišnje lunarne Nove godine, Vijetnam je zabeležio rast od 72.6 odsto u broju kineskih turista koji su posetili zemlju u samo jednom mesecu, prema Zingu, portalu za vesti u Hanoju.

Međutim, korona virus je zaustavio taj trend. Iako Vijetnam nije uveo zabranu ulaska kineskih državljana u zemlju, jesu uvedene neke privremene zabrane u lukama Haipong i Danang, što je izazvalo veliku konfuziju.

Činjenica je i da je Kina obustavila mnoge letove za Vijetnam, a Vijetnam erlajns, nacionalni avio prevoznik, uradio je isto sa popularnim rutama do najvećih gradova u Kini.

Turizam u proseku godišnje donosi nekih 30 milijardi dolara vijetnamskoj privredi.

Još nema zvaničnih podataka o gubicimna, ali lokalna štampa neprestano prenosi žalopojke vlasnika hotela i restorana, turističkih vodiča i zvaničnih turističkih odbora.

On je dodao i da se u mnogim zemljama ili teritorijama koje su uvele takve zabrane, ili čak onima koje su potpuno zatvorile granice za kineske turiste, ipak pojavila zaraza.

Tajlandski ministar je tvrdio da su tajlandske vlasti zato odlučile da se više usredsrede na pregledanje putnika i njihovo lečenje. Zabrana putovanja, rekao je Anutin, nije rešenje.

„Veliko prijateljstvo"

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Kineski turski su tokom 2018. u inostranstvu potrošili više od 277 milijardi dolara

Ronarong Čevinsiriamnuai, predsednik Udruženja tajlandsko-kineske turističke alijanse, branio je tu odluku, rekavši da je ona način da se održe bliske veze sa Kinom i učvrsti bliskost sa susednom zemljom.

„Ostavivši naše granice otvorenim za Kineze, mi pokazujemo da je naše prijateljstvo veliko", rekao je on.

Ali daleko od toga da je ta odluka jednoglasna. Vanredni profesor Prajak Kongkirati, sa Fakulteta političkih nauka na Univerzitetu Tamasat, kritikovao je ono što smatra kompromisom sa Kinom koji je prevladao u odnosu na brigu za javno zdravlje.

„Briga za javno zdravlje i međunarodni odnosi su dve odvojene stvari. Postoje mnogi načini da se ponudi podrška zarad boljih odnosa, kao što je humanitarna pomoć, na primer", objasnio je on.

Ovaj politički naučnik dodao je da odluka koju je donela tajlandska vlada, pokazuje nedostatak efikasnosti u kontroli bolesti i umešnosti u vođenju međunarodnih odnosa. „Javno zdravlje mora da bude na prvom mestu", istakao je on.

Čini se da na Tajlandu ne podržavaju svi taj stav.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk