Australija: Snimak maltretiranja dečaka uznemirio svet - stiže podrška sa svih strana

L-R: Quaden Bayles, Hugh Jackman
Potpis ispod fotografije,

Kvejden Bejls je dobio brojne poruke podrške, među kojima je i poruka od glumca Hjua Džekmena.

Snimak na kojem devetogodišnji Kvejden Bejls, dečak patuljastog rasta, plače posle jednog od napada na njega u školi, postao je viralan na internetu.

Uznemirujući video, u kojem dečak plače i kaže da želi sebi da okonča život, objavila je njegova majka uz komentar „ovako maltretiranje izgleda".

Video je izazvao veliku buru na internetu, pa građani širom sveta dečaku šalju poruke podrške, a nastao je i hešteg #MismouzKvejdena (#WeStandWithQuaden).

Poruke podrške Kvejdenu poslali su i holivudski glumac Hju Džekmen, kao i NBA košarkaš Enes Kanter.

„Jači si nego što misliš, drugar", naveo je Džekmen u videu i pozvao sve ljude da budu dobri jedni prema drugima.

Šta se desilo?

Kvejdenova majka, u videu objavljenom u utorak, opisuje svakodnevne napade na njenog sina u školi.

„Upravo sam pokupila sina iz škole, videla kako ga napadaju, pozvala direktora i želim da ljudi znaju - i roditelji i edukatori i nastavnici - ovo su posledice koje maltretiranje ostavlja na decu", kaže Bejl dok njen sin plače.

Reč je o porodici aboridžinskog porekla koja živi u Kvinslendu.

„Svakog dana se nešto desi. Novi napad, novi pogrdni nazivi... Možete li molim vas da naučite decu, porodice i prijatelje (kako da se ponašaju)", kaže Kvejdenova majka.

Kakve su reakcije?

Burne.

Korisnici društvenih mreža iz čitavog sveta, pod heštegom #Zaustavitemaltretiranje (#StopBullying), opisivali su slična iskustva i poručivali Kvejdenu da bude jak.

Poruke su stigle i od brojne dece.

„Moj desetodoišnji sin Roko ima poruku za Kvejdena u Australiji. Ti si snažan dečkić. Mnogi te vole", napisala je Džilijan Barberi.

„Ovo je moja ćerka Alesandra i njena topla poruka za Kvejdena", dodala je Dženi Korneho.

U međuvremenu je Bred Vilijams, američki komičar koji takođe ima ahondroplaziju - stanje koje je najčešći uzrok patuljastog rasta - prikupio 130.000 dolara kako bi porodicu Bejl poslao u Diznilend.

„Ovo nije samo za Kvejdena, ovo je za sve koje su nekada maltretirali u životu i sve kojima su govorili da nisu dovoljno dobri", napisao je Vilijams na stranici za skupljanje novca.

„Hajde da Kvejdenu i drugima pokažemo da postoji dobro na ovom svetu i da su oni vredni toga", dodao je on.

Oglasio se i Erik Tramp, sin američkog predsednika Donalda Trampa, opisujući video kao „potpuno srceparajući", dok je Enes Karter naveo da je „svet uz Kvejdena".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.