Korona virus, američki izbori i FEST: Šta nas čeka ove nedelje

Berni Sanders

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Berni Sanders

Dok zdravstvena kriza izazvana izbijanjem novog korona virusa koji je do sada odneo više od 2.000 žrtava ne jenjava, svetski stručnjaci i dalje traže način da je suzbiju.

U Srbiji se političke stranke spremaju sa izbore ili njihov bojkot, a u Americi je glasanje za predsedničkog kandidata Demokratske stranke u punom jeku i nastavlja se ove nedelje.

Petak u Srbiji biće u znaku otvaranja 48. Festa, posvećenog glumcu Bekimu Fehmijuu, a nagrada festivala Beogradski pobednik biće uručena legendarnom umetniku Džonu Malkoviču koji će na zatvaranju 8. marta nastupiti u muzičko-scenskom performansu Muzički kritičar.

Potpis ispod videa,

Kako sprečiti širenje novog virusa iz Kine

Suđenje Asanžu u Velikoj Britaniji

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pojaviće se u ponedeljak pred sudom povodom saslušanja o ekstradiciji koju zahteva Amerika zbog optužbi o zaveri sa Čelsi Mening, bivšom analitičarkom američke vojske. Asanž je uhapšen je u aprilu 2019. u ambasadi Ekvadora u Londonu gde je u azilu proveo sedam godina da bi izbegao izručenje za Švedsku zbog optužbi za seksualni napad, koje su u međuvremenu odbačene.

Zakon pred poslanicima, protest roditelja nestalih beba ispred skupštine

Beogradska grupa roditelja nestalih beba protestuje u ponedeljak ispred Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu usvajanje Zakona o nestalim bebama. Zakonom je, između ostalog predviđena naknada štete roditeljima ne veća od 10.000 evra. Za predstavnike ove grupe tekst Zakon o zakona je neprihvatljiv i vide ga kao „pokušaj stavljanja tačke na slučajeve nestalih beba".

Poslanici skupštine Srbije bi trebalo da glasaju i o zakonu o poreklu imovine, a tokom nedelje u Beograd ponovo stiže delegacija Misije Međunarodnog monetarnog fonda.

Potpis ispod videa,

Majke u kutijama: ”Tako su i naše bebe iznosili iz porodilišta”

Počinje sednica Saveta UN za ljudska prava

U Ženevi počinje 43. sednica Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava koja će trajati do 20. marta. Savetu će se na otvaranju obratiti generalni sekretar UN Antonio Gutereš, od koga se očekuje značajan govor.

Nedelja promena u Rusiji

Glavna politička tema u Rusiji i ove nedelje biće ustavne promene koje je nagovestio predsednik Vladimir Putin. Ali ni ruski sport neće proći bez promena jer Atletska federacija Rusije izabrati novo rukovodstvo - kojoj je do 1. marta oduzeta akreditacija usled doping skandala.

Čečenija na Nedelji mode u Parizu

Ajšat Kadirov, ćerka čečenskog vođe Ramzana Kadirova, prikazaće kolekciju odeće u skladu sa normama oblačenja u tradicionalnom društvu ove zemlje. Ovo je prvi put da je ovakva kolekcija uvrštena u događaje na Nedelji mode u Parizu.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Polanski je uporedio temu filma sa svojim slučajem

Dodela filmskih nagrada Cezar

Nagrade Cezar, često nazivane i evropski Oskari, biće dodeljene istog dana kada počinje Fest, 28. februara, Za najviše nagrada je nominovan film koji veći deo planete nikada neće videti, bar ne na velikom ekranu - Optužujem (J'accuse) Romana Polanskog - istorijski triler po istinitoj priči o francuskom oficiru jevrejskog porekla Alfredu Drajfusu koji je u 19. veku lažno optužen za veleizdaju.

Polanski se izjasnio krivim za nedozvoljene seksualne odnose sa 13-godišnjom devojčicom u Los Anđelesu 1977, ali je potom pobegao iz Sjedinjenih Država. Takođe je foptužen i za seksualni napad.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk