„Vraćanje nevinosti“: Šta je to i zašto neki hoće da ga zabrane

Gynaecologist

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

There has been a rise in the number of women having cosmetic surgery on their genitals

Aktivisti u Velikoj Britaniji pozivaju vladu da zabrani operativni zahvat „vraćanja nevinosti".

Žene koje se podvrgavaju ovoj operaciji u većini slučajeva su Muslimanke iz konzervativnih sredina, kojima preti izopštenje ili, u ekstremnim slučajevima, čak smrt, ukoliko njihovi muževi ili porodica otkriju da su imali seks pre braka.

One se odlučuju za medicinski postupak „vraćanja devičanstva", poznat i kao himenoplastika.

Zahvat se sastoji od obnavljanja himena, sloja membrane na ulasku u vaginu.

Bez zdravstvene koristi

Neprobijen himen doživljava se kao znak nevinosti za žene koje se nalaze pod pritiskom da prve bračne noći dokažu „čestitost".

Aktivisti koji pozivaju na zabranu zahvata, od koje nema nikakve zdravstvene koristi, kažu da on iskorišćava ženske strahove i osećanje sramote.

Ali, postoji zabrinutost da bi zabrana povećala opasnost po muslimanke primoravši da zahvat počne da se izvodi na crno.

Po smernicama Opšteg medicinskog saveta (GMC) u Velikoj Britaniji, pristanak pacijenta na podvrgavanje operaciji mora da se dovede u pitanje ukoliko postoji sumnja da se „daje pod pritiskom ili tokom stanja uznemirenosti koje je izazvala neka druga osoba".

„Život u strahu"

Halaleh Taheri, osnivačica organizacije „Bliskoistočne žene i društvo" ispričala je za BBC Njuz o marokanskoj studentkinji koja se krije u Londonu pošto joj je rečeno da je njen otac angažovao nekoga da je ubije.

Pošto je 2014. godine stigla na studije u Veliku Britaniju, žena koja danas ima 26 godina upoznala je jednog muškarca i počela da živi s njim.

Ali kad je njen otac saznao za njihovu vezu, zahtevao je da se ona smesta vrati u Maroko, gde ju je odveo na kliniku na „test nevinosti" i otkrio da njen himen više nije netaknut.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Muslimanka sakriva lice

Ona je pobegla nazad u London, ali sada živi u stalnom strahu da će otac otkriti gde boravi.

Četrdesetogodišnja asistentkinja rođena u Maroku rekla je za BBC da pošto je bila primorana da se podvrgne ovom zahvatu u dvadesetim godinama ne može sebe da zamisli da prisiljava vlastitu decu da rade isto.

„Nikad ne bih mogla da im uradim tako nešto. Trudim se da ih učim da budu slobodne."

Prva bračna noć

Trenutno postoje najmanje 22 privatne klinike širom Velike Britanije koje nude operativni zahvat obnove himena, prema nedavnom istraživanju sprovedenom za list Sandej tajms.

One naplaćuju i do 3.000 funti po zahvatu, koji traje oko sat vremena.

Aktivisti borbe za ženska prava kažu da takve klinike profitiraju od muslimanki koje se plaše šta će im se dogoditi ukoliko nisu „čestite" za prvu bračnu noć.

Mnoge navode detalje zahvata na internet stranicama, a londonski Ginea centar čak poručuje ženama koje posete njihov sajt da se „neki brakovi poništavaju" ukoliko muž otkrije da je ženin himen probijen.

BBC Njuz je kontaktirao kliniku radi komentara, ali nije dobio nikakav odgovor.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

U Velikoj Britaniji ovaj zahvat košta i do 3.000 funti

„Užasna praksa"

Met Henkok, britanski ministar zdravlja rekao je da će istražiti načine kako da se okonča ova „užasna praksa", ali je Ministarstvo zdravlja odbilo da komentariše kako bi potencijalna zabrana mogla da se sprovede u delo.

Ali Taheri je rekla: „Devojke bi mogle da završe mrtve ukoliko se zabrana ovog zahvata ne sprovede uz odgovarajuću pažnju."

Doktor Kalid Kan, profesor Ženskog zdravlja u Bartsu i na Londonskoj školi medicine, koji je prisustvovao zahvatu iz prve ruke, rekao je da zabrana „nije pravi odgovor".

Dok god su pacijentima dostupne „dobre i kvalitetne informacije", odluke bi trebalo prepustiti svakoj pojedinačnoj ženi.

„Mislim da su motivi lekara iskreno zaštita od zlostavljanja", dodao je on.

Psihološka podrška

Međutim, doktorka Naomi Krauč, koja predsedava Britanskim udruženjem pedijatrijske i adolescentske ginekologije, brine da će žene i devojke biti primoravane na zahvat „od kog nema nikakve zdravstvene koristi".

„Dužnosti lekara jasno su definisane u standardima koje je postavio GMC", rekla je ona.

„Nas kao zdravstvene radnike obavezuje zakletva da ne činimo zlo pacijentima, a svaka časna služba koja se bavi ovim zahvatima podložna je reviziji i istrazi."

Kolin Melvil, medicinski direktor i direktor obrazovanja i standarda pri GMC-u rekao je da je od vitalnog značaja da lekari na prvom mestu razmišljaju o „ranjivosti i psihološkim potrebama svojih pacijenata".

Pitanje pristanka

„Ukoliko se pacijent nalazi pod pritiskom drugih da se odluči za neki put, njegov pristanak možda nije dobrovoljan. Ukoliko lekar proceni da dete ili mlada osoba ne žele kozmetičku intervenciju, ona ne bi smela da se izvodi", rekao je on.

Drugi kozmetički zahvati na genitalijama, kao što je labioplastika, kada se usmine vagine skraćuju ili preoblikuju, postaju sve popularniji, naročito među mladim ženama, iz svih slojeva društva u Velikoj Britaniji.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Postoji zabrinutost da žene ne dobijaju dovoljnu psihološku podršku

A aktivisti kažu da se vrlo malo toga zna o dugoročnim posledicama takvih zahvata i zabrinuti su da žene ne dobijaju dovoljno psihološke podrške pre nego što se odluče za jedan takav operativni zahvat.

Taheri kaže: „Ove žene na nekom nivou ne vide sebe kao ništa više od objekta požude, umesto kao ljudsko biće."

„Za muslimanske žene, pokretačka snaga je osećanje sramote i strah od kazne."

„Za druge, to je nedostatak zadovoljstva vlastitim telom, koji se potpiruje onim što im društvo nameće da je normalno."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk