Bil Klinton i Monika Levinski: Afera kao borba sa anksioznošću

Bil Klinton

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

U dokumentarcu o Hilari, Bil otkriva nove detalje o aferi

Bil Klinton, nekadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država rekao je da mu je afera sa Monikom Levinski bila način da se bori protiv anksioznosti.

Ovo je detalj koji je otkrio u dokumentarnoj seriji „Hilari", koja govori o javnom životu njegove supruge Hilari Klinton, predsedničke kandidatkinje na izborima 2016.

Protiv Klintona je 1998. godine vođen postupak za opoziv zbog lažnih izjava o prirodi odnosa sa Levinski. Senat ga je oslobodio optužbi i nije opozvan.

Monika Levinski je u vreme afere imala 22 godine i radila je kao saradnica u Beloj kući.

Klinton u dokumentarcu kaže: „Ono što sam uradio bilo je baš loše, ali nije bilo kao da sam pomislio - koja je najgluplja stvar i onda je uradio."

„Osećate se kao da lutate - kao da učestvujete u borbi od 15 rundi koje je produžena na 30 i pojavi se nešto što vam nakratko može oduzeti razum. Svako ima životne pritiske i razočarenja, strahote, a ja sam radio neke stvari godinama boreći se sa anksioznošću."

Njegova veza sa Monikom Levinski bila je glavna vest krajem 1990-ih, pošto je tadašnji predsednik prvo negirao aferu, pre nego što je kasnije priznao „neprikladan intimni fizički kontakt".

Prvobitni odgovor Klintona na medijske navode 1998: „Nisam imao seksualne odnose sa tom ženom" - postao je jedan od najupečatljivijih citata u američkoj politici.

Levinski je tvrdila da je njen odnos sa bivšim predsednikom bio dobrovoljan, ali ga je nazvala „grubom zloupotrebom vlasti".

„Svaka 'zloupotreba' koja je usledila posle toga, činila me je žrtvenim jarcem kako bih zaštitila njegov moćni položaj" rekla je za Vaniti Fer 2014. godine.

Rekla je da je u to vreme imala „ograničeno razumevanje posledica" i da svakodnevno žali zbog afere.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Monika Levinski nije znala kakve će biti posledice

Klinton u dokumentarcu kaže da se oseća „grozno" što je veza sa Monikom obeležila njen život.

„Godinama sam pokušavao da je posmatram kako se vraća normalnom životu, ali vi morate da odlučite šta je to", rekao je.

Na pitanje o aferi, Hilari Klinton je objasnila koliko se loše osećala zbog toga.

„Bila sam tako lično povređena i nisam mogla da verujem u to, nisam mogla da verujem da me lažeš. Bilo je užasno i rekla sam, ako će ovo biti javno, moraš da kažeš našoj ćerki Čelsi."

Objasnila je kako „nije želela da ima ništa sa njim" pošto su se pojavile prve informacije o aferi.

„Odlučila sam da ostanem sa suprugom. Mislim da su neki ljudi mislili da sam donela ispravnu odluku, a neki da sam pogrešila.

Klinton je producentima dokumentarca rekao da je razgovor s ćerkom o tome bio „grozan".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk