Maks fon Sidou: Glumac preminuo u 90. godini

Maks fon Sidou

Autor fotografije, Getty Images

Glumac Maks fon Sidou, koji je igrao u filmovima poput „Sedmog pečata", „Isterivača đavola", „Fleša Gordona" i seriji „Igra prestola", preminuo je u 90. godini.

Njegova porodica „slomljenog srca i s beskrajnom tugom" je objavila da je švedski glumac preminuo u nedelju.

Fon Sidou je glumio i u filmovima Hana i njene sestre Vudija Alena, Suvišni izveštaj Stivena Spilberga i Ratovi zvezda: Buđenje sile Džej Džej Ejbrams.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Igrao je Lor San Teka u filmu „Ratovi zvezda: Buđenje sile"

Dva puta je nominovan za Oskara - prvi put za glavnu ulogu u filmu Pele osvajač 1987, a zatim za sporednu u filmu Jako glasno i neverovatno blizu 2011.

Fon Sidou je snimio 11 filmova s Ingmarom Bergmanom, između ostalog i Sedmi pečat, koji sadrži čuvenu scenu u kojoj igra šah sa Smrću.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Fon Sidou u filmu „Sedmi pečat"

Publika ga pamti kao Nemilosrdnog cara Minga iz filma Fleš Gordon, igrao je kod Martina Skorsezea u filmu Zatvoreno ostrvo, a bio je i negativac Ernst Blofeld u filmu o Džejmsu Bondu Nikad ne reci nikad iz 1983.

I u starosti je nastavio da glumi - pojavio se u tri epizode serije Igra prestola, a imao je ulogu i u jednoj epizodi Simpsonovih 2014. godine.

Glumac ima dva sina iz braka sa prvom suprugom Kristinom Ingom Britom Olin. Drugi brak je sklopio 1997. godine sa Ketrin Brele u Provansi. Postao je francuski građanin pet godina kasnije, što znači da je morao da se odrekne švedskog državljanstva.

„Maks fon Sidou, ikona na filmu već sedam decenija, deluje kao da ga znamo oduvek", napisao je reditelj Edgar Rajt na Tviteru.

„Promenio je film sa Bergmanom, igrao je Hrista, borio se sa đavolom, ali i sa Fleš Gordonom i bio nominovan za Oskara za ulogu bez dijaloga. Bio je bog."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk