Korona virus i muzika: Brus Springstin i brojne zvezde opraštaju se od kantri legende Džona Prajna

džon prajn

Autor fotografije, Getty Images

Brus Springstin je rekao da je „skrhkan" posle vesti o smrti legendarnog kantri folk muzičara Džona Prajna.

Prajn, dobitnik nekoliko Gremi nagrada, preminuo je u utorak u 73. godini života od posledica korona virusa, potvrdio je njegov izdavač.

Pevač i kantautor koji je obeležio američku i svetsku muzičku scenu bio je u bolnici u Nešvilu od prošle nedelje, a njegova supruga i menadžerka Fiona Vilan Prajn je objavljivala podatke o njegovom stanju.

„Džon i ja smo bili novodilanovci zajedno ranih 1970-tih i on nikad nije bio ništa drugo do najdraži momak na svetu", napisao je Springstin na Tviteru.

„Pravo nacionalno blago i tekstopisac za sva vremena."

Prajna su cenili i njegovi vršnjaci, među njima i Bob Dilan i Džoni Keš.

Prajn je izdavao za Atlantik Rekords, a prvi samostalni album objavio je 1971, pošto je pevač i kantautor Kris Kristoferson video njegov nastup u jednom čikaškom klubu.

Najpoznatije pesme sa albuma Angel from Montgomery, Paradise, i Sam Stone, otkrivale su gorke tragikomične slike američkog društva i prerasle u himne antiratnog pokreta.

Pošto je tokom Vijetnamskog rata bio američki vojnik u Nemačkoj, Prajn se vratio kući u Čikago gde je radio kao poštar.

Dok je delio poštu, stvarao je pesme koje su mu donele titulu jednog od najuticajnijih američkih umetnika.

„Uporedio sam deljenje pošte s boravkom u biblioteci bez knjiga. Jednostavno, imaš vremena da budeš miran i razmišljaš. I tako je nastalo mnogo pesama", rekao je Prajn za list Čikago Tribjun 2010. godine.

„Ako bi pesma bila dobra, zapamtio bih je i kasnije zapisao."

„Prelepe pesme"

Govoreći za Hafington post 2009. godine, Dilan - koji je nastupao s Prajnom - opisao je njegovu muziku kao „čisti Prustovski egzistencijalizam".

Robi Robertson iz grupe The Band, opisao je Prajna kao „genija".

„Njegov rad... svetionik bistre bele svetlosti koji seče mračne dane", dodao je bivši frontmen Led Cepelina i solo zvezda Robert Plant.

„Njegov šarm, humor i ironija mnogo će nam nedostajati."

Prajn je osvojio prvu od četiri Gremi nagrade 1991, za album The Missing Years, u kategoriji za najbolji savremeni folk album. U istoj kategoriji je trijumfovao i 2005, s albumom Fair and Square.

„Pridružujemo se svetu oplakujući odlazak kantri i folk pevača i kantautora Džona Prajna", saopštila je diskografska kuća Recording Academy.

„Cenjen širom sveta kao jedan od najuticajnijih tekstopisaca svoje generacije, Džonov uticaj nastaviće da inspiriše muzičare godinama. Njegovoj supruzi upućujemo najdublje saučešće."

Prajn je 2008. operisao rak grla, 2013. rak pluća, a šalio se da mu je to poboljšalo glas.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk