Srušio se most u Italiji: Preživela dvojica vozača

Most

Autor fotografije, Polizia di Stato

Potpis ispod fotografije,

Meštani su čuli tresak, a zatim zvuk urušavanja konstrukcije

Dva vozača kombija izbegla su ozbiljne povrede kada se most preko reke u severnoj Italiji srušio u sredu.

Saobraćaj na lokalnim putevima je obično gust, ali u trenutku urušavanja mosta bilo je malo vozila, zbog mera izolacije uvedenih usled epidemije korona virusa.

Fotografije sa mesta nesreće prikazuju crveno vozilo kurirske službe koje je još uvek na oštećenom putu.

Vozača je pogodilo odvaljeno parče konstrukcije i helikopterom je prevezen u bolnicu, ali njegove povrede su opisane kao lakše.

Vozač drugog kombija uspeo je da se iskobelja iz vozila bez povreda, ali je u šoku, navode izveštaji. Vatrogasci proveravaju reku, za slučaj da se još neko našao na mostu.

Autor fotografije, Italian fire brigade

Potpis ispod fotografije,

Fotografije sa mesta nesreće prikazuju crveno vozilo kurirske službe

Stanje italijanskih mostova našlo se pod okom javnosti otkako je 43 ljudi poginulo kada se urušio veliki Morandi mostu u Đenovi u avgustu 2018. godine.

Automobili su padali 45 metera kada se parče mosta dužine 200 metara srušio. Kao uzrok nesreće okrivljeni su zarđali čelični nosači.

Najnovije urušavanje mostova odigralo se 100 kilometara dalje na istoku. Most povezuje regije Ligurija i Toskana. Zvaničnici tvrde da je most preko reke Magra bio dugačak 400 i visok oko osam metara.

Stanovnici Kapriljiole, grada najbližem mostu, kažu da su čuli jak tresak oko 10:20 ujutru, praćen zvukom urušavanja konstrukcije.

Uskoro je otkriveno da su vozači prijavili pukotinu na mostu nakon perioda loših vremenskih prilika u novembru prošle godine.

Autor fotografije, Vigili del Fuoco

Potpis ispod fotografije,

Jedan od vozača uspeo je da se iskobelja

Most je popravljen i tehničari su ga pregledali pre nego što su izdali dozvolu za ponovno kretanje.

Za održavanje mosta je isprva bila odgovorna lokalna vlast u mestu Masa Kararara u Toskani, ali je zatim palo pod nadzor kompanije Anas, državne firme u vlasništvu Feriove delo Stato železničke grupe.

„U pitanju je puka sreća što se urušavanje nije pretvorilo u tragediju - sve to zbog manjeg saobraćaja usled pandemije korona virusa", izjavio je Mišel de Paskal iz unije italijanskih provincija UPI.

On je upozorio da regije u Italiji već neko vreme ističu da infrastruktura države zahteva hitnu popravku.

Lokalni gradonačelnik Roberto Valetini je izjavio da je poslao tri pisma upozorenja licima zaduženim za održavanje mosta.

Potpis ispod videa,

Rušenje mosta Morandi u Đenovi

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk