Svemir i istraživanja: Šta su naučnici saznali posmatrajući najblještaviju i verovatno najmoćniju supernovu

ilustracija

Autor fotografije, Northwestern University

Potpis ispod fotografije,

Veća je od 50 do sto puta od Sunca

Kada su astronomi otkrili supernovu 2016. godine, već tada je izazivala divljenje zahvaljujući sjaju koji nadmašuje njenu galaksiju.

Međunarodni tim naučnika sada veruje da je eksplozija umiruće zvezde, poznata kao SN2016aps '- koja se dogodila pre oko četiri milijarde godina - najveća i verovatno najjača zabeležena.

Astronauti, koji su otkrića objavili u žurnalu Nejčr astronomi (Nature Astronomy) takođe sumnjaju da bi SN2016aps mogao biti vrsta supernove poznate kao „supernova nestabilnih parova" - i čije postojanje je tek teoretski predviđeno.

Hiljadu dana radijacije

To pomaže da se objasni zašto je SN2016asp tako nova za astronome.

Posle početnog posmatranja 2016. godine, supernova je nastavila da emituje radijaciju još više od hiljadu dana.

„Kod tipične supernove radijacija je manja od jednog procent ukupne energije. Ali kod SN2016aps otkrili smo da je radijacija pet puta veća od energije eksplozije supernove normalne veličine", navodi u saopštenju Met Nikol iz Škole za fiziku i astronomiju na Univerzitetu u Birmingenu i jedan od autora za Nejčr astronomi.

„Ovo je najveća količina svetlosti koju smo zabeležili kod emisije supernove", dodao je.

Tim astronoma iz nekoliko institucija posmatrao je SN2016aps dve godine dok njena svetlost nije došla na nivo od jedan odsto. To im je omogućilo da izračunaju, između ostalog, i masu supernove - ona je negde između 50 i 100 puta veća od Sunca.

Autor fotografije, NASA

Potpis ispod fotografije,

Mogla bi da bude i sto puta veća od Sunca

Prethodno posmatrane supernove bile su između osam i 15 puta masivnije od Sunca.

Galaksija u kojoj je ova supernova otkrivena nikada nije dobila ime. Nalazi se na oko četiri milijarde svetlosnih godina od Zemlje, prema rečima Eda Bergera sa Harvarda, još jednog od naučnika koji je uključen u ovaj projekat.

„Pogled u prošlost"

Ovo nije najudaljenija otkrivena supernova - rekord drži DES16C2nm, koja se nalazi oko 10,5 milijardi svetlosnih godina od nas.

Ali dogodila se dovoljno daleko da astronomima ponudi prilika da „putuju kroz vreme" do nastanka univerzuma.

„Otkriće ove izuzetne supernove nije moglo da dođe u bolje vreme", rekao je Berger.

„Pomoću Nasinog novog Džejms Veb svemirskog teleskopa moći ćemo da otkrijemo slične događaje koji su se dogodili toliko daleko da možemo da pogledamo u prošlost do umiranja najranijih zvezda u univerzumu."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk