Korona virus: Svemirska posada koja se vratila na veoma drugačiju Zemlju

  • Olga Ivšina
  • BBC ruski servis
Trio se vratio na Zemlju u petak, posle mnogo meseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Autor fotografije, NASA

Potpis ispod fotografije,

Trio se vratio na Zemlju u petak, posle mnogo meseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Tročlana posada vratila se sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) na veoma drugačiju planetu u odnosu na onu koju su napustili prošle godine.

Rus Oleg Skripočka i Amerikanka Džesika Mejr dobro poznaju izolaciju. Oni su napustili Zemlju u septembru 2019. godine, mnogo pre nego što se pojavo Kovid-19.

Drugi Amerikanac, Endrju Morgan, nalazio se na Međunarodnoj svemirskoj stanici još od jula 2019. godine.

Pandemija korona virusa promenila je uobičajenu rutinu prilikom dočeka svemirske posade.

„Prilično je nadrealno gledati kako se sve to odvija na Zemlji ispod nas", rekla je Mejr novinarima tokom nedavnog video poziva. „Odavde Zemlja izgleda jednako fascinantno kao i obično, teško je poverovati u sve te promene koje su se desile otkako smo otišli."

Skripočka i Mejr proveli su 205 dana u svemiru, a Morgan 272 dana.

Autor fotografije, NASA

Potpis ispod fotografije,

Džesika Mejr kaže da će joj izolacija na Zemlji teže pasti nego ona na Međunarodnoj svemirskoj stanici

U nizu objava na zvaničnom Tviter nalogu Međunarodne svemirske stanice opisano je kako se brod Sojuz sa posadom razdvojio u tri modula pre nego što je u petak rano ujutro modul za spuštanje ušao u Zemljinu atmosferu „napravivši trag od plazme".

Kapsula je potom uspešno sletela u Kazahstan. Američka svemirska agencija NASA postavila je video snimak kako astronaute dočuje spasilački tim sa zaštitnim maskama.

Ekipa za potragu nalazila se u strogom karantinu i smatra se da je prošla testove na korona virus neposredno pre nego je izašla da pokupi pristigle astronaute, da bi bili sigurni da nema rizika da će ih zaraziti.

U normalnim okolnostima spasilački tim bi pokupio posadu i doveo ih na najbliži aerodrom, odakle bi oni odleteli kući. Ali Kazahstan je proglasio vanredno stanje i većina aerodroma je zatvorena.

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Skripočka uživa u sunčevom svetlu posle 205 dana provedenih u svemiru

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Mejr mora da se sustigne sa mnogo toga nakon što je sletela u centralni Kazahstan

Kosmodrom Bajkonur, koji Rusija iznajmljuje od Kazahstana, i dalje radi, tako da će troje članova posade biti prebačeno tamo. Rus će biti odvezen avionom kući, dok će se Amerikanci voziti tri sata jugoistočno do Kizilorde, odakle će ih Nasin avion prebaciti nazad u SAD.

Njihova zamena, posada od dva Rusa i jednog Amerikanca koja je odletela na Međunarodnu svemirsku stanicu 9. aprila, takođe je preduzela krajnje mere predostrožnosti da ne ponese zarazu sa sobom u svemir, provevši meseci i po dana u karantinu pre lansiranja.

Inače bi tim astronauta i kosmonauta povratnika prošao specijalni program rehabilitacije od nekoliko nedelja. Nakon dugog boravka u prostoru bez gravitacije, telu treba vremena da se navikne na život pod stalnom gravitacijom.

Autor fotografije, NASA

Potpis ispod fotografije,

Posada zamene napustila je Zemlju na putu do Međunarodne svemirske stanice prošlog četvrtka

Ali lekari ovaj put imaju dodatni specijalni zadatak da ih zaštite od korona virusa.

„Biće teško ne zagrliti porodicu i prijatelje nakon što smo proveli ovde gore sedam meseci", rekla je Mejr tokom video poziva pre nego što se vratila na Zemlju. Prošle nedelje ona je ušla u istoriju nakon što je izvela prvu isključivo žensku svemirsku šetnju sa još jednom astronautkinjom Nase Kristinom Koh.

„Mislim da ću se osećati izolovanijom na Zemlji nego ovde. Zauzeti smo fantastičnim podvizima i zadacima i ne osećamo se izolovano", dodala je ona.

Međunarodna svemirska stanica nalazi se u orbiti oko Zemlje od 1998. godine. U njoj učestvuje pet partnera - SAD, Rusija, Japan, Kanada i Evropska svemirska agencija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk