Irfan Kan i Bolivud: Umro glumac iz filmova „Milioner sa ulice" i „Pijev život"

Irrfan Khan

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Glumac je dobio dijagnozu retke bolesti 2018. godine

Bolivudski glumac Irfan Kan, poznat širom sveta po ulogama u filmovima Milioner sa ulice i Svet iz doba jure, preminuo je u 53. godini.

Kan je bio poznat po suptilnim i potcenjenim izvođenjima, a mnogi su ga smatrali jednim od najtalentovanijih glumaca iz Indije.

Uživao je veliko poštovanje, a reditelj Ves Anderson je jednom prilikom znapisao ulogu posebno za njega samo da bi mogao da radi sa Kanom.

Glumac je 2018. godine otkrio da ima endokrini tumor, veoma retku bolest.

Kasnije se u bolnici u Londonu podvrgao terapiji za bolest koja napada ćelije koje otpuštaju hormone u krvotok.

Bolivudske zvezde i političari su mu odali počast na društvenim mrežama.

„Neverovatan talenat... dražesni kolega... dao je veliki doprinos svetu filma... napustio nas je prerano... ostala je velika praznina", napisao je na Tviteru poznati glumac Amitab Bačan, koji je snimao sa Kanom u indijskom filmu Piku.

Glumica Ravina Tandon je napisala na Tviteru da je bio „fantastični kolega, izvanredan glumac i predivno ljudsko biće".

Kan se neprimetno kretao između Bolivuda, pozorišta i holivudskih akcionih i umetničkih filmova.

Dobitnik je Nacionalnu filmsku nagradu u Indiji 2013. za ulogu u ostvarenju Pan Sing Tomar, biografskom filmu o vrhunskom atletičaru koji postaje bandit.

Drugi bolivudski hitovi u kojima je glumio su Lančboks, Piku i Hindi Midijum. Njegov poslednji film, Angrezi Midijum, premijerno je prikazan u martu.

Ostvario je međunarodni uspeh britansko-indijskim filmom Ratnik u režiji Asifa Kapadije, koji je osvojio Bafta nagradu.

Film je bio i u užem izboru za zvaničnu nominaciju Ujedinjenog Kraljevstva za dodelu Oskara ali je morao da izostane zbog tehnikalije - Hindi nije autohtoni jezik u Britaniji.

Autor fotografije, NBCUniversal

Potpis ispod fotografije,

Irfanu Kanu je dijagnostikovan neuroendokrini tumor

Uspeh filma je lansirao njegovu karijeru na velikom platnu i sledeće dve decenije je snimao čak pet ili šest filmova godišnje.

Ostao je u kontaktu sa Mirom Nair - koja je uočila njegov talenat u školi glume, ali je prekinula saradnju posle filma Salam Bombaj. Kasnije su radili na filmovima Imenjak 2006. godine i Njujork, Volim te 2010.

Majkl Vinterbotom mu je dao ulogu pakistanskog policijskog kapetana u u filmu Moćno srce, a Ves Anderson je posebno za njega napisao malu ulogu u filmu Voz za Dardžiling - samo da bi mogao da radi sa Kanom.

Dva meseca pošto je Kan saopštio da je bolestan, napisao je otvoreno pismo o sopstvenom iskustvu sa lečenjem raka, opisujući „intenzitet" njegovog bola i „neizvesnost" života.

Pismo je privuklo ogromnu podršku njegovih obožavatelja širom sveta.

U saopštenju koje je objavila njegova firma za odnose sa javnošću piše da „okružen ljubavlju, njegovom porodicom koja mu je bila najvažnija, otišao je u nebesko prebivalište, ostavljajući istinsko nasleđe za sobom. Svi se molimo i nadamo da počiva u miru".

Primljen je ranije ovog meseca u bolnicu zbog upale debelog creva.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk