Korona virus: Nemačka se lagano vraća normalnom životu

posetioci muzeja nose maske

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Sa popuštanjem mera uvedenih zbog korona virusa, muzeji širom Nemačke počinju da se otvaraju

Mere uvedene zbog korona virusa u Nemačkoj počinju da popuštaju - i to vrtoglavom brzinom.

Ipak, ova taktika nije dovela do novog talasa epidemije.

Resorni ministar Peter Altmajer rekao je u intervjuu za Njuznajt „da se za sada beleži pad broja novozaraženih, barem u poslednje četiri nedelje".

Uz zapažanje da u nemačkom jeziku ne postoji jedna reč kojom se može opisati „slučajno otkriće nečeg fenomenalnog, što dobro funkcioniše", profesor Robert Kaufman sa Instituta za infektivnu biologiju Maks Plank ocenio je da „u Nemačkoj očigledno nije bilo žarišta, virus se širio sporo i jednostavno smo imali sreće".

Uz angažovanje velikih kapaciteta za testiranje i zahvaljujući ranom otkrivanju hiljada slučajeva, Nemačka je uspela da obuzda širenje korona virusa.

Sada je došao trenutak za popuštanje mera. Održavanje crkvenih službi nastavilo se u nedelju, mnoge prodavnice su dobile dozvolu za otvaranje u ponedeljak, dok su pojedini muzeji pozvali posetioce na izložbe od srede.

Altmajer, ministar ekonomije i dugogodišnji politički saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je da 75 odsto preduzeća nije ni prestalo sa radom.

Kompanie uz dozu opreza nastavljaju da rade, pažljivo prateći podatke o širenju korona virusa, s obzirom na procene da bi ponovno zatezanje mera moglo da ima „katastrofalne posledice po ekonomiju".

Ako se ova strategija pokaže uspešnom, Nemačka će biti suočena sa daleko manjim ekonomskim posledicama, kao i manjim ljudskim gubicima nego Italija, Španija ili Velika Britanija.

Snimci sa ulica Berlina iz prethodnih nekoliko dana deluju mnogo „živahnije".

Međutim, postoje pravila ponašanja u javnom prevozu, u prodavnicama i javnim zgradama, a od svih se zahteva da nose maske.

U Nemačkoj se praktikuje i socijalno distanciranje, iako je se u ovoj zemlji od samog početka insistira na udaljenosti od 1.5 metra - za razliku od dva metra, što u ostatku Evrope.

Osim toga, lekari prate mrežu kontakata zaraženih osoba.

Od BBC reportera zatraženo je da ostave imena i brojeve telefona u svim javnim zgradama koje su posetili: hotelu, ministarstvima, crkvama, muzeju i katoličkoj crkvi gde su snimali misu.

Dakle, sve i da mobilna aplikacija za praćenje kontakata koja se u Nemačkoj koristi ne uđe u široku upotrebu, najosnovniji sistem praćenja već je uspostavljen.

Pojedini ključni koraci ka potpunom otvaranju još nisu preduzeti.

Škole i univerziteti otvaraju se postepeno, dok bi kafići i restorani mogli ostati zatvoreni još nekoliko nedelja.

Vlada razmatra opcije da omogući članovima proširene porodice ili malom broju prijatelja da se okupljaju.

Bilo bi pogrešno reći da se liberalizacija pomenutih mera desila bez tenzija u nemačkoj politici, u kojoj se donošenje odluka zasniva na konsenzusu.

Međutim, interesantno je da su otpor predloženoj liberalizaciji pokazali oni koji smatraju da bi mere mogle biti ukinute bržim tempom.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Nemačka oprezno popušta mere

Crkve su takođe pokušale da ospore zabranu verskih okupljanja, i to pred sudom.

Čini se da popuštanje mera o kojem je Vlada odlučila nailazi na široku podršku građana.

Ankete pokazuju da je podrška partiji kancelarke Merkel porasla, a čini se da nema ozbiljnog protivljenja povodom odluka o nošenju maski, održavanju distance od 1.5 metra umesto 2 i ponovnom otvaranju mnogih biznisa.

Na pitanje o tome koliko poverenja ima u odluke koje je donela Vlada, profesor Kaufman, jednog od vodećih virologa u zemlji, ukazao je na važnost relativno niske stope smrtnosti.

„To je vrlo jak argument", primećuje Kaufman. „Ljudi su uvereni da se možemo vratiti normalnom životu."

U postdamskom muzeju Barberini na otvaranje čeka velika izložba Kloda Monea, odložena zbog epidemije.

Direktor muzeja Ortrud Vesthajder kaže da će otvaranje muzeja biti praćeno odgovarajućim merama zaštite.

Dozvoljeni broj posetilaca koje muzej može da primi smanjuje se za dve trećine, nošenje maski je obavezno, a izložba će moći da se razgleda smo u jednom smeru od ulaza ka izlazu, bez vraćanja u prostorije.

„U stvari, ovako ćemo ljudima omogućiti da vide Monea baš onim redosledom kojim smo mi isplanirali izložbu", kaže direktor muzeja, skrećući pažnju na neočekivanu korist od trenutnog stanja.

Neverovatno je da je Nemačka, dok se teže pogođene evropske zemlje još uvek muče sa primenom najosnovnijih mera uvedenih zbog korona virusa, napredovala do tačke da javnost ponovo dobije pristup visokoj kulturi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk