Korona virus i Nil Gejmen: Čuveni pisac prešao pola sveta, posetila ga policija

Neil Gaiman and wife Pamela

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Gejmen je stigao u Škotsku, a njegova supruga Amanda Palmer i sin su ostali na Novom Zelandu.

Pripadnici policije ispitali su čuvenog pisca Nila Gejmena zbog kršenja bezbednosnih mera tokom pandemije Kovida-19. Gejmen je iz Novog Zelanda putovao više od 17.000 kilometara kako bi stigao do ostrva Skaj na severu Škotske, prekršivši time pravila o karantinu u Škotskoj.

Autor Američkih bogova, Koraline i Dobrih predskazanja kaže da je želeo da se izoluje na ostrvu Skaj - supruga i sin su ostali na Novom Zelandu - gde ima kuću u kojoj voli da piše.

„Zdravo iz Škotske, gde sam u ruralnoj izolaciji", napisao je Gejmen u blogu.

Policija Škotske ga je posetila u njegovoj kući, kako bi pričali o „njegovim postupcima".

„Dali smo mu osnovne savete o putovanjima i podsetili ga na trenutne bezbednosne mere u Škotskoj", navela je inspektorka Linda Alen.

„Brige i gnev"

Postupci autora knjiga naučne fantastike i grafičkih novela izazvali su brojne kritike zbog „ugrožavanja lokalnog stanovništva".

Ijan Blekford, poslanik Škotske nacionalne partije (SNP) u Vestminsteru - u kojem je predstavnik baš tog dela Škotske - izjavio je za Sandej tajms da je Gejmenovo putovanje „neprihvatljivo".

„Šta je sa tim ljudima - znaju da smo usred karantina, a misle da mogu tek tako da dođu sa druge strane planete? Time ugrožavaju lokalno stanovništvo, izlažući ga infekcijama koje su mogli da pokupe na svakoj etapi tog putovanja", naveo je on.

Potpis ispod videa,

U Beogradu se nalazi najveća biblioteka za slepe na Balkanu. Zavirite u nju.

Kejti Forbs, poslanica SNP-a u škotskom parlamentu takođe je kritikovala postupke autora.

„Neverovatno je da je on objavio blog o putovanju na Skaj - iako je bio svestan briga i besa lokalnog stanovništva zbog kršenja karantina i stavljanja čitave zajednice pod rizik", istakla je.

Gejmen - koji živi u Vudstoku u Americi - više od 10 godina poseduje kuću na ostrvu Skaj, ali je do pre dve nedelje živeo na Novom Zelandu sa suprugom i sinom.

Međutim, kako je naveo, dogovorili su se „da je potrebno da jedno drugom daju malo prostora".

„Maskiran, rukavice"

Pedesetdevetogodišnji pisac u blogu navodi da je sa praznog aerodroma u Ouklendu - „potpuno maskiran i sa rukavicama" - doleteo u Los Anđeles, gde je uhvatio let za London.

U Londonu je, dodaje, pozajmio automobil od prijatelja, kako bi stigao do Skaja.

„Vozio sam na sever praznim putevima, stigao ovde oko ponoći i ovde sam od tada", rekao je.

„Bilo mi je potrebno da budem negde gde sa ljudima iz Velike Britanije mogu da pričam, kad smo i oni i ja budni, ne samo pre doručka ili posle večere", dodao je.

Kako ističe, morao je i da ode negde da se izoluje od svih.

„Svima je sada teško - neki ljudi su zbijeni zajedno, a voleli bi da nisu, dok su neki sami i usamljeni. Gotovo da svakoga nešto boli, ta da budite ljubazni jedni prema drugima", istakao je.

Inače, Gejmen je za Skaj rekao da mu je omiljeno mesto na čitavom svetu i najbolje mesto za pisanje.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk