Kanabis i religija: Drevni Izraeliti palili kanabis za vreme bogosluženja, pokazuje istraživanje

ruševine hrama u aradu

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Ostaci kanabisa su otkriveni na oltaru hrama u Aradu

Izraeliti - većinska etnička grupa drevnog Izraela - palili su kanabis u okviru njihovih religijskih rituala, otkrila je arheološka studija.

Dobro očuvana supstanca pronađena u hramu starom 2.700 godina u Tel Aradu je identifikovana kao kanabis, uključujući i njegovo psihoaktivno jedinjenje THC.

Istraživači su zaključili da je kanabis možda korišćen kako bi među vernicima izazvao psihoaktivni efekat.

Ovo je prvi dokaz da su psihoaktivne supstance korišćene u ranom jevrejskom bogosluženju, prenose izraelski mediji.

Hram je otkriven 1960. godine u pustinji Negev, oko 95 kilometara južno od Tel Aviva.

U poslednjoj studiji, objavljenoj u arheološkom žurnalu Univerziteta u Tel Avivu, arheolozi navode da su dva oltara od krečnjaka bila zakopana u okviru hrama.

Zahvaljujući delimično suvoj klimi, kao i zakopavanju, ostaci paljenica - spanjenih žrtvenih darova - sačuvani su na vrhu ovih oltara.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Veruje se da je kanabis spaljivan kako bi izazva psihoaktivni efekat kod vernika

Na jednom oltaru je pronađen tamjan, što nije iznenađujuće imajući u vidu koliko je istaknut u svetim knjigama, objasnili su autori istraživanja za izraelski list Harec.

Međutim, etrahidrokanabinol (THC), kanabidiol (CBD) i kanabinol (CBN) - jedinjenja koja se nalaze u kanabisu - pronađena su na drugom oltaru.

U istraživanju se dodaje da su otkrića u Tel Aradu ukazuju na to da je kanabis takođe imao ulogu u bogosluženju u jerusalimskom Svetom hramu.

Map

Razlog za to je je jer je u to vreme hram u Aradu bio deo tvrđave na vrhu brda na južnoj granici Kraljevstva Juda, a navodi se da odgovara umanjenoj verziji biblijskih opisa Solomonovog hrama u Jerusalimu.

Ostaci hrama u Jerusalimu su sada nedostupni za arheologe, pa umesto toga proučavaju Arad i druge slične hramove što im pomaže da razumeju religijske službe u većem hramu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk