Melanija Tramp: Neobična, tradicionalna prva dama

Melania Trump

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Prva dama je govorila na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u utorak

Melanija Tramp obratila se tokom druge večeri Republikanske nacionalne konvencije, pozivajući američku javnost na razmišljanje o „rasnim nemirima u našoj zemlji". Bio je to retki - i verovatno nevoljni - iskorak prve dame u žižu javnosti.

Donald Tramp je 1998. godine, već neverovatno bogat i harizmatičan ali još uvek običnog izgleda kose, navikao da dobije telefonski broj kad ga zatraži.

Ali kada je iste godine tadašnji moćnik u oblasti nekretnina pokušao to sa mladom manekenkom, na žurci u Njujorku, nije imao uspeha.

„Ne dam ti moj broj", suprotstavila se 28-godišnja Melanija Knavs.

„Daj mi tvoj, pa ću te ja nazvati."

Sedam godina kasnije, ovaj par je „stao na ludi kamen" na proslavi sa brojnim slavnim ličnostima na njegovom imanju na Floridi.

Premotajte vreme unapred, i gospođa Tramp je danas prva dama Sjedinjenih Država. Ali ko je ona?

„Tradicionalna" prva dama

Glamurozna i potpuno posvećena svom suprugu i njegovom uspehu, gospođa Tramp poprimila je ulogu svojevrsne retro predsedničke supružnice, Džeki Kenedi modernog doba.

Kao i bivša gospođa Kenedi, i gospođa Tramp, koja danas ima 50 godina, govori četiri jezika: slovenački, francuski, nemački i engleski.

Kada je Tramp prvi put nagovestio da se okreće ka najvišim položajima vlasti, 1999. godine, novinarima je rekla: „Bila bih veoma tradicionalna, poput Beti Ford ili Džeki Kenedi."

Ali postoje razlozi zbog kojih je manje nego tradicionalna prva dama: ona je prva koja je prethodno pozirala gola za jedan časopis.

Tokom poslednje predsedničke trke, pristalice Teda Kruza - Trampovog rivala za republikansku nominaciju 2016. godine - iskoristile su njenu karijeru manekenke, stavljajući preko fotografije na kojoj pozira naga upozorenje na kojem piše:

„Upoznajte Melaniju Tramp, vašu novu prvu damu. Ili možete glasati za Teda Kruza ".

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Donald i Melanija Tramp imaju sina Barona (levo)

Početkom 2016. pojavio se raskalašan telefonski intervju gospodina i gospođe Tramp sa provokativnim radio voditeljem Hauardom Sternom.

On je tad ispitivao Melaniju Tramp o tome šta je nosila („skoro ništa") i koliko često je imala seks sa suprugom („svake večeri, ponekad i češće") i opisao ju je Trampu kao „onu žensku u tvom krevetu".

Intervju je izazvao optužbe za mizoginiju.

Melanija Tramp je tužila i list Dejli Mejl zbog članka za koji tvrdi da insinuira da je bila seksualna radnica tokom devedesetih.

List je pristao da plati odštetu i izvinio se prvoj dami u aprilu 2017. godine.

Neki komentatori su uporedili je način na koji je tretirana sa „slatšejmingom" (slut-shaming) - praksom napada na žene zbog određenog načina odevanja ili ponašanja.

Od Slovenije do Njujorka

Rođena je kao Melanija Knavs u Sevnici, malom gradu oko sat vremena vožnje od Ljubljane, glavnog grada Slovenije, u relativno dobrostojećoj porodici.

Njen otac Viktor radio je za gradonačelnika obližnjeg Hrastnika pre nego što je postao uspešan prodavac automobila. Njena majka Amalija dizajnirala je šare za jedan modni brend.

Melanija je studirala dizajn i arhitekturu u Ljubljani. Na njenom profesionalnom sajtu tvrdilo se da je diplomirala, ali se kasnije ispostavilo da je odustala tokom prve godine.

Sajt je na kraju potpuno obrisan i preusmeren na poslovni sajt Donalda Trampa.

Sa 18 godina potpisala je ugovor sa modnom agencijom u Milanu i počela da leti širom Evrope i Sjedinjenim Državama, pojavljujući se u istaknutim reklamnim kampanjama.

Upravo je na žurci na njujorškoj Nedelji mode upoznala Trampa.

Kao i njen suprug, ona nikada ne pije, prema nekim izveštajima, i izbegava žurke koje traju do kasno u noć.

Imala je svoj vlastiti brend nakita i navodno je bila uključena i u proces dizajniranja.

Par se venčao 2005. godine i dobili su sina Barona 2006. godine.

Prvobitno se nije preselila u Belu kuću sa mužem nakon njegove pobede na izborima, ostavši u Njujorku do kraja Baronove školske godine pre nego što se 2017. godine pridružila predsedniku u Vašingtonu.

Otkako se uselila, pomagala je sa godišnjim božićnim ukrašavanjem Bele kuće.

Potpis ispod videa,

Melanija Tramp ukrasila Belu kuću

Melanija Tramp je očigledno uskladila strano poreklo sa napadima njenog supruga na imigraciju - izjavivši da je sve uradila po propisima.

„Nikada mi nije palo na pamet da ostanem ovde bez papira", rekla je za Harpers Bazar.

„Poštujete pravila. Poštujete zakon. Svakih nekoliko meseci morate da se vratite u Evropu i overite vizu."

U julu 2020. godine statua prve dame postavljena u njenoj rodnoj Sloveniji - koju su neki upoređivali sa likom iz Štrumpfova - zapaljena je, što je pokrenulo policijsku istragu.

„Politika je posao mog muža"

Melanija Tramp se u velikoj meri držala podalje od političkih rasprava, ograničavajući svoja pojavljivanja na prosto stajanje pokraj supruga.

„Odlučila sam da ne ulazim u politiku i zakone", rekla je ona u intervju za magazin GQ iz 2016. godine. „Ta politika je posao mog muža."

Jedan od njenih velikim momenata tokom kampanje 2016. godinu dogodio se kada je prvog dana Republikanske nacionalne konvencije u julu stala za govornicu da održi tradicionalni govor o supružniku, ali to nije prošlo dobro.

Komentatori su brzo uočili izuzetne sličnosti sa govorom Mišel Obame na konvenciji 2008. godine, a skandal o plagiranju govora koji je usledio zasenio je ono što je imala da kaže.

U 2018. godini izazvala je velike kontroverze nakon što je nosila jaknu s rečima „Zaista me nije briga, a tebe?" napisanim na leđima prilikom posete centru za pritvor dece migranata.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Došlo je do intenzivnih spekulacija u medijima o tome zašto je nosila baš tu jaknu

„Nosila sam je zbog ljudi i levo nastrojenih medija koji me kritikuju", rekla je kasnije za ABC Njuz. „Želim da im pokažem da me nije briga."

Uprkos ovim incidentima, ona je i dalje donekle nepoznanica u poređenju sa njenim prethodnicima. Ona savetuje supruga, rekla je za GQ, ali ne otkriva mnogo o tome šta mu kaže.

„Niko to ne zna i niko nikad neće znati", rekla je. „Zato što je to između mene i mog muža."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk