Pet tačaka iz govora šefice Evropske komisije o stanju Unije

Ursula von der Leyen

Autor fotografije, Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala je govor o stanju Unije, u kom je opisala viziju budućnosti EU.

Komisija priprema nacrte zakona Evropske unije, sprovodi njena pravila i ima ovlašćenja da kažnjava države članice ako je neophodno.

Ovo je pet ključnih oblasti kojih se dotakla Fon der Lajen u opsežnom govoru.

1) Klimatske promene

Šefica EU govorila je mnogo o životnoj sredini, najavljujući ambiciozan plan da taj blok zemalja smanji emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Kazala je da će cilj biti smanjenje emisija za najmanje 55 odsto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. Prethodno je taj cilj bio 40 odsto.

„Nema preče potrebe za brzim reagovanjem nego kada se radi o budućnosti naše krhke planete", rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da je cilj za 2030. godinu ambiciozan, ali dostižan i blagotvoran.

Šta je vreme, a šta klima:

Potpis ispod videa,

Pošto su ekstremni vremenski uslovi sve češći, važno je znati razliku između vremena i klime.

„Dok je veliki deo aktivnosti širom sveta stao tokom karantina i zatvaranja, planeta je nastavila da se opasno zagreva", kazala je ona.

Lideri EU će se sastati sledećeg meseca da bi se složili oko ovog cilja, ali očekuje se otpor pojedinih istočnoevropskih zemalja koje se oslanjaju na ugalj. Međutim, većina članica podržava ovaj plan.

Fon der Lajen je takođe rekla da će 30 odsto sredstava iz paketa vrednog 750 milijardi evra za pomoć oporavku posle epidemije korona virusa biti uloženo u projekte koji imaju povoljan uticaj na klimu.

„Insistiraću da nas planovi oporavka ne samo izvuku iz krize, već da pokrenu Evropu napred, u svet sutrašnjice".

2) Virus korona

Odgovor EU na pandemiju korona virusa zauzeo je istaknuto mesto u govoru.

„Virus hiljadu puta manji od zrna peska pokazao je kako je život osetljiv. Pandemija i nesigurnost zbog nje nisu prošli i oporavak je još uvek u ranoj fazi", kazala je Fon der Lajen.

Ali ona je i pohvalila dogovoreni paket pomoći kao „priliku da se promena sprovede planski, a ne kao posledica katastrofe".

„Pretvorili smo strah i podele između naših članica u pouzdanje u našu Uniju. Pokazali smo šta je sve moguće kada verujemo jedni drugima".

Bivša ministarka odbrane Nemačke najavila je i globalni samit o zdravstvu, koji će biti održan sledeće godine u Italiji, dodajući da će EU osnovati novu agenciju za biomedicinska istraživanja i razvoj.

Kako brinuti o osobi zaraženoj korona virusom:

Potpis ispod videa,

Vuris korona i kućno lečenje: Kako brinuti o nekome ko je zaraženen virusom korona

3) Bregzit

Pominjanje odlaska Velike Britanije iz EU bilo je kratko, ali je izazvalo najveći aplauz prisutnih članova Evropskog parlamenta.

„Pregovori [o trgovini] nisu napredovali kao što smo želeli, a to nam ostavlja malo vremena", rekla je Fon der Lajen.

„[Ugovor o napuštanju] ne može biti jednostrano promenjen, zanemaren ili nesproveden. Ovo je pitanje zakona i poverenja", dodala je.

Njene zamerke odnosile su se na predlog zakona koji je usvojila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji bi značio odbacivanje delova sporazuma sa EU o Bregzitu.

Britanska Vlada navodi da je predlog zakona „bezednosna mreža" u slučaju da se ne postigne trgovinski sporazum. Ali Vlada priznaje da predlog krši međunarodno pravo, a EU traži da se on povuče.

„Tri godine se pregovaralo o sporazumu o napuštanju i radili smo na njemu neumorno, red po red, reč po reč", kazala je Fon der Lajen.

4) Tehnologija

Predsednica Komisije zatražila je više ulaganja u tehnologiju kako bi EU mogla da održi korak sa Amerikom i Kinom.

„Želimo da imamo vodeću poziciju i uvedemo Evropu u Digitalno doba, u smislu naših vrednosti, snage i globalnih ambicija".

Fon der Lajen je rekla da će 20 odsto od paketa pomoći vrednog 750 milijardi evra biti uloženo u projekte digitalizacije, a još osam milijardi u razvijanje sledeće generacije superkompjutera.

Pozvala je na „istovremeno zelenu i digitalnu promenu" u trenutku kada se „svet menja iz korena".

5) Migracije

Pet godina nakon izbijanja migrantske krize 2015, Fon der Lajen je rekla da je ona izazvala „mnoge duboke podele" unutar EU i da se „neke od tih rana i dalje zaceljuju".

„Ako budemo spremni na kompromis možemo naći rešenje. Migracije su evropski izazov i cela Evropa mora podneti teret", rekla je prisutnima.

Nekoliko dana pre njenog govora, požar je uništio migrantski kamp na grčkom ostrvu Lezbos, zbog čega je na hiljade izbeglica ostalo bez krova nad glavom.

„Scene iz kampa Morija su bolni podsetnik da Evropa treba da se ujedini", rekla je Fon der Lajen.

„Sledeće nedelje Komisija će predložiti Novi ugovor o migracijama - zauzećemo se za humani pristup. Spašavanje života ljudi u moru neće biti stvar izbora".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk