Nobelova nagrada za književnost: Luiz Glik tek 16. laureatkinja u istoriji

Louise Gluck

Autor fotografije, Getty Images

Američka pesnikinja Luiz Glik dobitnica je Nobelove nagrade za književnost jer „njen nepogrešiv pesnički glas jednostavnom lepotom čini iskustvo pojedinca univerzalnim", saopštila je Švedska akademija za književnost.

Glik, koja je tek 16. žena dobitnica u ovoj kategoriji od 1901. godine, dobiće i novčanu nagradu u vrednosti od 10 miliona švedskih kruna (gotovo milion evra).

Nagradu dobija pisac ili spisateljica za „stvaranje izuzetnog dela u oblasti književnosti".

Prošle godine nagradu je dobio austrijski pisac Peter Handke i ova odluka izazvala je burne reakcije svetske javnosti.

Handke je tokom devedesetih godina prošlog veka podržavao predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića koji je bio optužen za genocid i ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Olga Tokarčuk, lauerat iz 2018. i Peter Handke

Švedska akademija ne objavljuje zvaničnu listu kandidata za nagradu, ali ove godine među favoritima su bili japanski pisac Haruki Murakami, kanadska pesnikinja Margaret Atvud, ruska spisateljica Ljudmila Ulickaja, mađarski autor Peter Nadaš i Džamejka Kinkejd, antigvansko-američka autorka.

Tradicionalno, Nobelovu nagradu uručuje švedski kralj na ceremoniji u Stokholmu 10. decembra, ali zbog pandemije korona virusa, laureatima će nagrade biti dodeljene u zemljama u kojima žive.

Švedska akademija 2018. godine nije dodelila Nobela za književnost, zbog skandala koji je izbio kada je Žan-Klod Arno, suprug članice Akademije Katarine Frostenson, osuđen na dve godine zatvora zbog seksualnog napada.

Zbog celokupne situacije, nagrada je dodeljena retroaktivno tokom 2019. godine.

Švedski industrijalac i hemičar Alfred Nobel u testamentu je zapisao želju da osnuje komitet za nagrade, godinu dana pre smrti.

Autor fotografije, Getty Images

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk