Rusija, Putin i opozicija: Navaljni najavio povratak, iako je za njim raspisana federalna poternica

  • BBC
  • ruski servis
Navalьnый

Autor fotografije, instagram.com/navalny/

Potpis ispod fotografije,

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni, glavni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je na društvenim mrežama da se 17. januara vraća u Rusiju.

Navaljni je od avgusta prošle godine u Nemačkoj gde je prebačen na lečenje pošto mu je pozlilo u avionu kojim je leteo iz Sibira za Moskvu.

Lekari u Nemačkoj su potom utvrdili da je bio otrovan nervnim agensom novičok, a Putin i drugi visoki zvaničnici Kremlja odlučno su odbacili optužbe da iza toga stoji ruska državna služba.

Za pet meseci koliko je bio van Rusije, policija je protiv Navaljnog pokrenula nekoliko postupaka na osnovu kojih bi mogla da ga stavi iza rešetaka - krivično gonjenje povodom optužbi za prevaru, dok je Federalna služba za izvršenje krivičnih sankcija (FSIN) zatražila da se jedna prethodno doneta presuda na uslovnu kaznu preinači u kaznu zatvorom.

„Putina hvata histerija i hoće da strpa Navaljnog u zatvor po svaku cenu", kažu pristalice opozicionara.

Navaljni smatra da traženje načina da ga pošalju u zatvor ukazuje koliko je njegovo prisustvo u Rusiji nepoželjno za vlasti.

Povratak Navaljnog stavlja Kremlj pred težak izbor, ističu politikolozi - i hapšenje i ostavljanje Navaljnog na slobodi nose određene rizike po vlast.

Kakvi scenariji prete Navaljnom?

FSIN je u sredu saopštio da će Aleksej Navaljni biti pritvoren do odluke suda u vezi sa slučajem Iv Roše, u vezi sa finansijskom štetom koju su Navaljni i njegov brat naneli kompaniji, kkao je utvrdio sud u Rusiji.

Krajem decembra, FSIN je objavio da će tražiti produženje kazne, odnosno zatvor, povodom prethodno donete presude na tri i po godine uslovne kazne na koju je osuđen Navaljni.

Iako je Navaljni osuđen još 2014. godine, tri godine kasnije kazna mu je produžena, bez obzira na to što je Evropski sud za ljudska prava 2017. ustanovio da je presuda protiv njega doneta neosnovano.

Ona je formalno istekla decembra 2020.

FSIN sada optužuje Navaljnog da je prekršio uslovnu kaznu time što je ostao u Nemačkoj posle „12. oktobra, od kada više nije imao simptome bolesti".

„Federalna služba za izvršenje krivičnih sankcije Rusije u Moskvi dužna je da preduzme sve radnje radi hapšenja prekršioca Navaljnog A. A. do odluke suda da preinači uslovnu kaznu u kaznu zatvora", citira RIA Novosti saopštenje FSIN-a.

Prema saopštenju, za Navaljnim je objavljena poternica „sa nalogom da bude uhapšen kada se utvrdi njegovo prebivalište".

To znači da Navaljni može da bude uhapšen čim kroči na moskovski aerodrom.

Razmatranje podneska FSIN-a na sudu trebalo bi da bude održano 29. januara, dve nedelje po najavljenom povratku Navaljnog u Rusiju.

FSIN je saopštio o da stvarna lokacija Navaljnog nije poznata od 24. septembra.

Zakonski, u Rusiji postoji mogućnost da se osoba koja je prekršila uslovnu kaznu pošalje u zatvor i posle isteka uslovne kazne.

Osim slučaja Iv Roše, Tužilaštvo je 29. decembra protiv Navaljnog pokrenulo istragu zbog sumnji da je nenamenski trošio novac od donacija u fondacijama koje vodi, a koje je opozicionar navodno trošio za lične potrebe.

Reč je o sumi od 6,2 miliona evra, od čega je Navaljni navodno potrošio 3,9 miliona za kupovinu nekretnina u inostranstvu, na odmore i luksuznu robu.

Maksimalna kazna zatvora za ovakvo krivično delo je 10 godina.

Trovanje Navaljnog - kako je sve počelo?

Glavnom Putinovom kritičaru pozlilo je 20. avgusta 2020. godine na letu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu.

Avion je morao prinudno da sleti, a Navaljni je prvo tri dana lečen u bolnici u Tomsku dok nije prebačen u bolnicu Šarite u Berlinu.

Navaljni se od tad leči u Nemačkoj, gde je ustanovljeno da je otrovan nervnim agensom novičok.

Ruske vlasti odbacuju ovu verziju, navodeći kao razlog nedostatak dokaza.

Navaljni je poznat kao borac protiv korupcije i čovek koji je Putinovu stranku Jedinstvena Rusija nazvao partijom „prevaranata i lopova".

Nekoliko puta je bio u zatvoru u Rusiji, a svaki put je govorio da su optužbe imale političku osnovu.

U prošlosti su kritičari Putina više puta bili mete napada u Rusiji, a Kremlj je svaki put negirao umešanost.

Kakve rizike nosi povratak Navaljnog u Rusiju?

Predsednička administracija Vladimira Putina razmatra da stavi Navaljnog u kućni pritvor, kaže za BBC na ruskom izvor blizak Kremlju.

„Biće u kućnom pritvoru, to je 100 odsto sigurno, a ako izađe, ide u zatvor", kaže ovaj izvor, koji nema ovlašćenja da daje zvanične komentare.

Prema njegovim rečima, Kremlj aktivnosti Navaljnog vidi kao pokušaj provokacije vlasti.

„On želi da stavi vlast u bezizlazan položaj - ako ga uhapse, diktatori su. Ako ga ne uhapse, onda ispadaju ne samo diktatori, nego i kukavice", dodaje.

Kremlj ima nekoliko mogućih opcija da se postavi prema Navaljnom kada se vrati, ali hapšenje mu ne gine, smatra politikolog Georgi Galosov.

„Ili će ga uhapsiti odmah na aerodromu, ili će sačekati neko vreme, pa ga staviti u pritvor", smatra Galosov.

On dodaje da ruske vlasti očekuju zaoštravanje odnosa sa Zapadom.

„Hapšenje na aerodromu bi bila previše očigledna svinjarija", kaže za BBC na ruskom bivši savetnik rukovodioca predsedničke administracije, politikolog Gleb Pavlovski.

On smatra da je Kremlju odgovaralo što je Navaljni od avgusta bio u Nemačkoj, pošto se na taj način donekle isključio iz ruske politike.

Međutim, trovanje je Navaljnom pomoglo da se pozicionira na međunarodnom nivou.

„Pošto je Navaljni sam odabrao da se vrati, Kremlj definitvno ne može da ignoriše njegov povratak", dodaje Pavlovski.

Politikolog Aleksej Makarkin smatra da će, ako Navaljni ne bude uhapšen na aerodromu, to uneti sumnju u redove pristalica vlasti.

„Ako ne bude odmah uhapšen, lojalisti i policija će se zapitati - a zašto, znači li to da je vlast slaba?", smatra on.

„Kremlju je potreban neprijatelj, a stav predstavnika vlasti je - Navaljni je na strani Zapada, na strani neprijatelja", kaže Makarkin.

Zaključuje da će Navaljni zbog toga verovatno biti osuđen.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk