Australija, ptice i zdravlje: Golub koji je prešao Pacifik mora da bude ubijen

golub

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Zvaničnici veruju da je ptica došla teretnim brodom

Golub koji je putovao preko Tihog okeana do Australije trebalo bi da bude ubijen pošto je prekršio stroga pravila karantina.

Ptica je navodno nestala tokom trke u američkoj saveznoj državi Oregon krajem oktobra, da bi se skoro dva meseca kasnije pojavila u Melburnu.

Zvaničnici kažu da golub, koji je dobio ime Džo, predstavlja „direktan rizik po biološku sigrunost" za australijsku populaciju ptica i industriju živine.

Ptica će biti uhvaćena i ubijena.

Stanovnik Melburna Kevin Seli-Berd kaže da je pronašao pticu u dvorištu 26. decembra.

„Bio je prilično iscrpljen, pa sam mu ostavio izmrvljen keks", rekao je novinskoj agenciji AP.

Internet pretragom on je otrkio da je ptica, čiji vlasnik živi u Alabami, poslednji put viđena tokom trke golubova u zapadnoj američkoj državi Oregon.

Posle pisanja medija u Australiji o tome da se Džo pojavio, kontaktirali su ga zvaničnici zabrinuti zbog opasnosti od zaraze.

Kad ptice sakupljaju otpad

Potpis ispod videa,

U zabavnom parku u Španiji šest ptica istrenirano je da skuplja opuške i smeće

Golub još nije uhvaćen, a zvaničnici iz Odseka za poljoprivredu, vode i životnu sredinu saopštili su da će biti uhvaćen i ubijen zbog opasnosti inficiranja lokalnih ptica.

„Bez obzira na poreklo, bilo kojoj pripitomljenoj ptici koja ne ispunjava uvozni zdravstveni status i koja nije testirana, nije dozvoljeno da ostane u Australiji", saopštio je portparol odeljenja.

„Jedini mogući ishod za upravljanje rizikom biološke sigurnosti je humano uništavanje ptice."

Nije poznato kako je ptica uspela da pređe skoro 13.000 kilometara od zapadne obale SAD-a do Australije, ali zvaničnici veruju da se golub ipak malo prevezao i na palubi teretnog broda.

Iako je moguće legalno uvesti golubove u Australiju, postupak je težak i može koštati desetine hiljada dolara, a duže od decenije nijedan golub nije legalno uvezen iz SAD.

Golub Džo nije prva životinja koja se suočava sa problemima zbog australijskih strogih zakona o uvozu životinja.

Glumci Džoni Dep i njegova tadašnja supruga Amber Herd morali su da objave video izvinjenje pošto su ilegalno doveli pse Pistol i Bu u zemlju privatnim avionom 2015. godine.

Ptice koje ubija plastika

Potpis ispod videa,

Ptice koje ubija plastika

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk