Amerika i zlostavljanje: Izdavač prekinuo saradnju sa Merilinom Mensonom, on negira optužbe za zlostavljanje

Evan Rachel Wood

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Evan Rejčel Vud i Merlin Menson su tri godine bili u vezi

Izdavačka kuća Loma Vista Rikordings prekinula je saradnju sa poznatim pevačem Merilinom Mensonom, dan nakon što ga je glumica Evan Rejčel Vud optužila za zlostavljanje koje on negira.

Iz ove muzičke kuće su saopštili da će prestati da promovišu pevačev novi album.

Menson i Vud su počeli da se zabavljaju 2007, verili se 2010, ali su se iste godine rastali.

Vud je prethodno govorila da je žrtva silovanja i zlostavljanja u porodici, ali nikada do sada nije otkrila o kome se radi.

Merlin Menson je odgovorio preko Instagram profila, odlučno negirajući sve optužbe, navodeći da je reč o „užasnom iskrivljivanju stvarnosti".

„Postoje brojni medijski sadržaji u kojima Evan Rejčel Vud govori pozitivne stvari o odnosu sa Mensonom", saopštili su pravni zastupnici pevača.

„Nažalost, ima ljudi koji veruju u sve što pročitaju na internetu, a onda govore svašta bez ikakvih dokaza - posledice po njih će biti katastrofalne, a širenje neutemeljenih informacija je krajnje neodgovorno", dodali su.

„Jedino što možemo da učinimo je da iznosimo činjenice i istinu, a ne da se skrivamo iza tračeva i izvrtanja realnosti kako bi ostvarili neke svoje ciljeve".

'Ispiranje mozga'

Vud je u ponedeljak u postu na Instagramu prvi put označila Mensona kao zlostavljača.

„Čovek koji me je zlostavljao zove se Brajan Vorner, a svet ga zna kao Merlina Mensona", napisala je proslavljena glumica serije Zapadni svet (Westworld).

„Počeo je da me priprema dok sam bila tinejdžerka, a onda me je na užasne načine godinama zlostavljao - isprao mi je mozak i izmanipulisao me da se ponašam poslušno".

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Menson je prošle godine okončao intervju na pitanje novinara o vezi sa glumicom Vud

„Više ne želim da živim u strahu od ucene i osvete - želim da razotkrijem ovog opasnog čoveka i ukažem na to onima koji sa njim sarađuju, pre nego što uništi još nečiji život. Želim da podržim druge žrtve i neću više da ćutim".

Na društvenim mrežama se u ponedeljak oglasilo još nekoliko žena, koje takođe tvrde da ih je Menson zlostavljao.

Kako je reagovao Menson?

Menson je u ponedeljak uveče odgovorio na ove tvrdnje u objavi na Instagram profilu: „Očigledno je da su moja umetnost i moj život odavno magnet za polemiku, ali ove tvrdnje o meni su užasna iskrivljivanja stvarnosti.

„Moje intimne veze sa partnerima su uvek bile u potpunosti sporazumne. Bez obzira na to kako - i zašto - drugi sada odlučuju da pogrešno predstavljaju prošlost, to je istina", dodao je on.

Nekoliko drugih žena javilo se u ponedeljak putem društvenih mreža, iznoseći optužbe na račun Mensona da je i njih zlostavljao.

U utorak je Evan Rejčel Vud objavila fotokopiju pisma koje je kalifornijska senatorka Susan Rubio napisala Montiju Vilkinsonu, vršiocu dužnosti američkog državnog tužioca, tražeći da se „američko Ministarstvo pravde odmah sastane sa navodnim žrtvama i istraži ove optužbe".

Kakve su optužbe na račun Mensona?

  • Ešli Volters tvrdi da je radila kao Mensonova lična asistentkinja. Tvrdi da je pevač „često bio nasilan" i da bi tada bacao tanjire, ali i teške predmete. Ona je optužila Mensona da joj je nudio seks sa njegovim saradnicima, ali i da je nastavio da je zlostavlja čak i kada je prestala da radi za njega. Volters ističe da se sada bori sa depresijom i posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP).
  • Umetnica Gabrijela, poznatija kao SourGirrrltvrdi da ju je pevač više puta svezao, a onda silovao. Ona takođe kaže da ju je Menson prisiljavao da se drogira zajedno sa njim i zahtevao da naprave pakt krvlju, zbog čega je oboma posekao ruke razbijenim staklom. Gabrijela je navela da je jednu Novu godinu provela u bolnici nakon pokušaja samoubistva, kao i da joj je nakon raskida sa Mensonom dijagnostikovan PTSP i da do dan danas ima košmare.
  • Sara Meknajli navodi da ju je Menson bacio o zid, preteći da će joj „smrskati lice bejzbol palicom". Ona tvrdi da ju je pevač satima držao zaključenu u sobi, gde ju je verbalno zlostavljao, zbog čega se osetila bezvredno. I ona kaže da sada pati od PTSP-ja i drugih psiholoških problema.
  • Ešli Lindzi Morgan je ispričala da joj pevač „nije dozvoljavao da jede, spava, ali ni da napusti njegovu kuću". Ona tvrdi da joj je Menson naneo posekotine i opekotine, kao i daje tražio da mu donese nacističke suvenire. Od tada, kako navodi, ima PTSP, košmare i anksiozna je.

Tehničar za gitare Din Kleri prethodno je o na Tviteru prokomentarisao da je Menson pretvorio glumicu Vud „u drugu osobu" dok su bili na turneji.

„Slomio ju je", smatra tehničar.

„Kada sam počeo da radim za Mensona 2014-2015, imao sam prilike da iz prve ruke vidim kako se nasilnički ponaša prema svojoj devojci Lindzi - skoro dve godine često sam gledao nju kako plače i njega kako vrišti na nju i omalovažava je".

„Pretio je da će je ubiti, iseckati na komade, osramotiti je pred celim svetom - dobro se osećao kad bi ona plakala i pokazivala strah, podsećao ju je da bez njega ne bi imala krov nad glavom i ismevao je osobu iz njene porodice koja je imala poteškoće u učenju".

Kleri tvrdi da je nekoliko Mensonovih bliskih saradnika znalo šta se dešava, ali da nisu ništa govorili zbog „pravila ponašanja" i straha da će ostati bez posla.

Reagovanja

Osim što mu je muzička kuća otkazala saradnju, Mensonu je otkazano i planirano gostovanje u predstojećoj epizodi serije „Američki bogovi" američke TV mreže Starz.

„Zbog navoda iznetih protiv Merilina Mensona, odlučili smo da otkažemo njegov nastup u predstojećoj epizodi ​​koja je trebalo da bude prikazana kasnije ove sezone. Starz nedvosmisleno stoji uz sve žrtve zlostavljanja".

Pevač je prošle godine objavio album We Are Chaos, u izdanju kuće Loma Vista, dosegao je sedmo mesto na britanskoj top listi i osmo u SAD.

Menson je počeo da radi sa Lomom Vistom 2015. godine od albuma The Pale Emperor.

Sestre Hačaturijan: Suđenje za ubistvo oca koje je šokiralo Rusiju

Potpis ispod videa,

Suđenje sestrama, optuženim za ubistvo oca, podelilo je javnost u Rusiji.

'Ispadi ekstremne ljubomore'

Vud je i prethodno, u intervjuima i objavama na društvenim mrežama, tvrdila da je zlostavljana i silovana.

Ona je 2019. godine inicirala takozvano Povelju Finiks (Phoenix Act), kojom je kazna za zlostavljanje u porodici povećana sa tri na pet godina.

Zakon je donet oktobra 2019. godine u Kaliforniji, a stupio na snagu januara 2020.

Vud je tada svedočila pred američkim Kongresom da je njen zlostavljač skrivao od nje svoju zavisnost o drogama i alkoholu, kao i da je imao „ispade ekstremne ljubomore, zbog kojih bi razbijao stvari po kući, pribijao me uz zid i pretio mi".

Mensonov advokat tada je rekao da „ne bi bilo prigodno" da pevač komentariše nečije lično svedočenje.

Muzička zvezda je prošle godine okončala intervju sa magazinom Metal Hemer nakon što su mu novinari postavili pitanje o vezi sa Vud i drugim ženama, u kontekstu svedočenja koje je Vud dala pred Kongresom.

Mensonov advokatski tim je prethodno branio pevača zbog izjave iz 2009. godine za magazin Spin, u kojem je pevač, pričajući o Vud, rekao: „Svaki dan maštam o tome da joj smrskam lobanju čekićem".

Advokati su tada istakli kako se „očigledno radi o teatralnom promovisanju albuma, a ne o stvarnoj nameri".

Tridesettrogodišnja Evan Rejčel Vud pojavila se u filmovima Rvač i Martovske ideje, a dala je glas junakinjama animiranih filmova Asteriks, Obeliks i Vikinzi i Zaleđeno kraljevstvo 2.

Najviše ju je proslavila uloga u seriji Zapadni svet na kanalu HBO, gde od 2016. godine glumi Dolores Abernati.

Merlin Menson ima 52 godine i od 1994. je objavio 11 studijskih albuma, koji su u Velikoj Britaniji neretko bili među deset najslušanijih.

Njegov najveći hit je obrada pesme grupe Soft Sel,Tainted Love, koja je 2001. godine bila u top pet najslušanijih pesama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk