Porcelan dinastije Ming: Skupocena posuda iz 15. veka otkrivena na rasprodaji u dvorištu u Americi

Image shows the rare bowl

Autor fotografije, Sotheby's

Potpis ispod fotografije,

Činija prečnika 16 centimetara oslikana je cvetnim šarama kobalt plave boje

Kad je reč o lovu na antikvitete, ovo je možda nešto najbolje što može da se desi.

Ispostavilo se da je mala posuda kupljena za samo 35 dolara na pijaci u američkoj državi Konektikat - zapravo retki kineski artefakt iz 15. veka.

Neimenovani ljubitelj antikviteta je primetio belu porcelansku činiju prošle godine u blizini Nju Hejvena i brzo zatražio procenu stručnjaka.

Stručnjaci su doneli dobre vesti, otkrivajući da se smatra da je vrednost posude između 300.000 i 500.000 dolara.

U stvari, veruje se da je to jedna od samo sedam takvih činija koje postoje, a većina ostalih se nalazi u muzejima.

Činija će biti stavljena na aukciju u Njujorku 17. marta u aukcijskoj kući Sotheby's, koja ovaj otkriveni predmet opisuje kao „izuzetan i redak".

„Oboma nam je odmah bilo jasno da gledamo u nešto zaista vrlo, vrlo posebno", rekla je Anđela MekAtir, stručnjakinja za kinesku keramiku iz ove aukcijske kuće, novinskoj agenciji Asošijetid Pres (AP).

„Stil slikanja, oblik posude, čak i sama nijansa plave boje prilično su karakteristični za taj rani, rani period porcelana iz 15. veka", dodala je ona.

Posuda prečnika 16 centimetara sadrži kobalt plave cvetne šare i složen dizajn oko oboda.

„Postoje sve karakteristike i obeležja koja je identifikuju kao predmet iz ranog perioda Ming [dinastije]", rekla je MekAtir.

Kako se tačno ta činija prodala na dvorišnoj rasprodaji u Konektikatu ostaje misterija. Neki pretpostavljaju da se možda prenosila kroz generacije iste porodice.

„Uvek je zapanjujuće pomisliti da se to nekako i dalje dešava, da se ovakve dragocenosti mogu otkriti", rekla je Anđela MekAtir.

„Za nas kao stručnjake je uvek veoma uzbudljivo kad se nešto za šta nismo ni znali da postoji pojavljuje naizgled niotkuda."

Možda će vas zanimati i ovaj video.

Potpis ispod videa,

Izrada nakita i ukrasa od srebra tradicionalna je veština čije se tajne čuvaju u Prizrenu.