Korona virus i mere u Srbiji, Balkanu i svetu: Ko vodi glavnu reč u sudaru struke i politike

  • Katarina Stevanović & Stefan Veselinović
  • BBC novinari
grafit u Beogradu
Potpis ispod fotografije,

Neko je na ulicama Beograda iskazao svoje mišljenje o „mišljenju struke"

Više od godinu dana, život se odvija „pod merama".

U Srbiji virus ne jenjava - program vakcinacije jedan je od boljih u svetu, ali Svetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila da je zemlja peta u Evropi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika, dok sve više ljudi zahteva bolničko lečenje.

Zdravstveni radnici i epidemiolozi traže uvođenje rigoroznijih mera, ali donosioci odluka sve češće posežu za „kompromisnim rešenjima".

Od prvih slučajeva novog virusa do prvih vakcina protiv Kovida-19, menjali su se i načini na koji su naučnici, stručnjaci i političari odgovarali na svetsku zdravstvenu krizu.

Pandemija traje dugo, izazovi su sve veći, a liderima širom sveta sve je teže da nađu ravnotežu između zaustavljanja života i privrede i očuvanja zdravlja.

Da li politika sluša struku ili obrnuto? I kako je saradnja stručnjaka i vlasti uticala na epidemiološku situaciju u Srbiji, zemljama regiona i sveta?

Od posledica korona virusa u svetu život je izgubilo više od 2,7 miliona ljudi, a zabeleženo je više od 124,4 miliona slučajeva zaraze, podaci su Univerziteta Džon Hopkins.