Velika Britanija, rasa i terorizam: Osuđen tinejdžer koji sebe naziva Hitlerom

  • Denijel de Simon
  • BBC Njuz
National Action promoting one of its "conferences"
Potpis ispod fotografije,

Nacionalna akcija - promotivni plakata za jednu od „konferencija"

Srednjoškolac koji je napravio sopstvenu neonacističku grupu osuđen je za terorizam, posle priznanja krivičnih dela.

Šesnaestogodišnjak iz Njukasla prozvao je sebe Hitlerom i pravio brojne platforme na društvenim mrežama na kojima je veličao nasilje ekstremne desnice.

Označen je krivim po četiri tačke optužnice, između ostalog za podršku Nacionalnoj akciji, zabranjenoj neonacističkoj organizaciji.

U magistratskom sudu u Nort Tajnsajdu, gde mu je suđeno kao maloletniku, dobio je kaznu od 12 meseci koja će verovatno uključivati društveno koristan rad.

Mladić je priznao i ostala tri krivična dela koja mu se stavljaju na teret - podsticanje na terorizam i mržnju na nacionalnoj i verskoj osnovi.

Određena mu je i mera da narednih 10 godina redovni obaveštava vlasti o tome gde boravi i čime se bavi.

Posle prvog hapšenja oktobra 2019. godine nastavio je da objavljuje rasističke poruke.

Prvo krivično delo terorizma počinio je sa 15 godina, što ga svrstava u tri najmlađa počinioca takvih dela u Velikoj Britaniji.

Veličao ubistva

Nacionalna akcija je zabranjena 2016. zakonom o borbi protiv terorizma, tada je postalo nezakonito i biti njen član ili podržavati je.

BBC ne objavljuje ime male grupe koju je osnovao mladić.

U manifestu te grupe se navodi da im je cilj da Britanija postane država belog naroda, oslobođena jevrejskog uticaja po bilo koju cenu.

Krijući se iza lažnih imena, dečak je napravio sopstvenu antisemtisku i antimuslimansku propagandu. Objavljivao je i slike Nacionalne akcije.

Na jednoj društvenoj mreži veličao je ubistvo poslanice Džo Koks, koju je ubio neonacista, kao i ubicu desničara koji je odgovoran za krvoproliće u Finsburi parku 2017.

Napravio je i nalepnice sa logoom grupe i lepio ih po komšiluku.

Stručnjak za pravo kaže da autistični tinejdžer verovatno „samo donekle razume reči i koncepte koje je promovisao" i da „verovatno da nije video šire posledice svojih aktivnosti, koje su sada očigledno zamenjene interesima poput sitkoma Dad's Army".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk