Severna Irska i nasilje: Probuđeni zli duh iz boce - povređeno više od 80 policajaca

Police deployed water cannon for the first time in six years

Autor fotografije, Charles McQuillan/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Sukoib demonstranata i policije u Belfastu

Više od 80 policajaca povređeno je u onome što policija godinama naziva najgorim nasiljem u Severnoj Irskoj, posle sporadičnih nereda u nekoliko gradova u poslednjih 12 dana.

Vlade Belfasta, Londona i Dablina osudile su nemire, a SAD su pozvale na smirenost dok je policija prvi put u šest godina koristila vodene topove, pošto je ponovo napadnuta u četvrtak uveče.

Iako su sve glavne stranke Severne Irske pozvale na trenutni i potpuni kraj nasilja, podeljene su oko njegovih uzroka.

Nasilje u kojem su učestvovale bande, među kojima je bilo i dečaka od 12 godina, počelo je 29. marta u delu koje je lojalno Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno koje želi da Severna Irska ostane deo Kraljevstva.

Od tada su se protesti i neredi dešavali gotovo svake noći u mnogim gradovima, među kojima Belfast, Karikkfergus, Balimena i Njutaunebi.

U neredima su uglavnom viđeni mladići koji su bacali cigle, pirotehnička sredstva i Molotovljeve koktela na policajce i njihova vozila.

Ali u sredu i četvrtak uveče borbe su prerasle u sukobe oko takozvanog mirovnog zida na zapadu Belfasta koji deli pretežno protestantske lojalne zajednice od pretežno katoličkih nacionalističkih zajednica koje žele ujedinjenu Irsku.

Tokom obračuna u četvrtak uveče povređeno je 14 policajaca.

U proteklih nedelju dana ukupno je povređeno 88 policajaca.

Trojica dečaka od 14 godina uhapšeni su tokom nereda i pušteni su na slobodu, ali će protiv njih biti sprovedena dodatna istraga.

Autor fotografije, Charles McQuillan/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Na policiju svim oružjima

U sredu uveče, kapija koja deli lojaliste i nacionaliste razbijena je i tokom nekoliko sati nereda napadnuti su policajci i fotoreporter, a autobus spaljen.

Delovi Severne Irske podeljeni su po linijama, 23 godine pošto su mirovnim sporazumom uglavnom okončani sukobi, koji su trajali skoro 30 godina i tokom kojih je poginulo više od 3.500 ljudi.

Grupa koja predstavlja lojalističke paravojne grupe saopštila je da niko od njih nije umešan „direktno ili indirektno" u bilo koji od uličnih nereda u delovima Severne Irske.

Savet lojalnih zajednica kaže da ljudi imaju pravo da protestuju zbog Bregzit granice na Irskom moru, ali da bi protesti trebalo da budu „potpuno mirni".

Takođe je pozvalo ljude da ne ulaze u nasilne konfrontacije.

U izjavi se navodi da se traži kraj svakog nasilja i da se reše zabrinutosti u vezi sa sporazumom o Bregzitu (izlazak Velike Britanije iz Evropske unije).

Autor fotografije, Charles McQuillan/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Jedan od napadnutih policajaca u Belfastu

Zašto su izbili nemiri?

Navodni povod za najnoviju eksploziju nasilja je nezadovoljstvo protestantskih ekstremista odlukom policije da ne kažnjava političare katoličke republikanske stranke Šin Fejn zbog toga što se nisu pridržavali epidemioloških mera usled pandemije korona virusa na sahrani jednom bivšem pripadniku Irske republikanske armije (IRA).

Kao još jedan mogući razlog se navodi i nezadovoljstvo dela protestantskog stanovništva statusom Severne Irske posle Bregzita.

To se posebno odnosi na deo ugovora o Bregzitu koji bi trebalo da spreči stvaranje „tvrde" granice između Severne Irske i Republike Irske - što je definisano u takozvanom Sporazumu od Velikog petka iz 1998. kojim se reguliše mirovni proces između zaraćenih strana.

Od najava Bregzita postoje strahovanja da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao otvoriti stare rane u severnoirskom sukobu.

Ko stoji iza nemira?

Iako nema jasnih naznaka da iza nemira stoji neka organizovana grupa, nasilje je koncentrisano u oblastima u kojima kriminalne bande, povezane sa lojalnim paravojnim formacijama, imaju značajan uticaj.

Sve je više dokaza da starije osobe u organizacijama kao što su Udruženje odbrane Alster (Ulster Defence Association) i Dobrovoljačke alsterske snage (Ulster Volunteer Force) potpiruju nastavak nereda.

Analitičari sugerišu da su lojalne paravojne formacije jugoistočne države Antrim UDA možda iskoristile priliku da uzvrate policiji Severne Irske posle nedavne antikriminalističke akcije u području oko Karikfergusa.

Paravojna grupa umešana je u mnoge oblike organizovanog kriminala, navodi policija i dodaje da one „prave veliku štetu zajednici, izazivajući strah".

Kakve ovo veze ima sa Bregzitom?

Unionistički lideri povezali su nasilje sa usijavanjem lojalnih tenzija oko granice na Irskom moru nametnutih kao rezultat sporazuma Velike Britanije i Evropske unije.

Nova trgovinska granica rezultat je Severnoirskog protokola, uvedenog kako bi se izbegla potreba za čvrstom granicom sa Irskom.

Protokol znači da Severna Irska ostaje na jedinstvenom tržištu robe EU, pa proizvodi koji dolaze iz Velike Britanije u Severnu Irsku moraju da prođu uvozne procedure EU.

Unionisti kažu da to šteti trgovini i da ugrožava mesto Severne Irske u Velikoj Britaniji.

U januaru su na zidovima zgrada u lojalističkim područjima osvanuli grafiti u znak protesta zbog granice.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk