Svemir, Mesec i Zemljani: Bezos tuži Nasu zbog ugovora sa Spejs Iksom Ilona Maska

Mark Bezos (L) and Jeff Bezos

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Bezos je u julu poleteo u svemir sa svojim bratom Markom (levo), u prvom letu sa posadom

Kompanija Džefa Bezosa Blu oridžin tuži Nasu zbog odluke da Spejs Iksu Ilona Maska dodeli ugovor o izgradnji letelice koja će sleteti na Mesec od 2,9 milijardi dolara.

Iz firme bivšeg šefa Amazona rekli su da postoje „fundamentalni problemi" u sporazumu, nazivajući ga nepravednim.

Do svađe dolazi usled odluke iz aprila da se posao preda jednoj kompaniji, a ne dvema kako se očekivalo, zbog nedostatka sredstava.

Iz Nase još nisu komentarisali, ali imaju podršku Vladinog nadzornog tela.

U sudskom podnesku u petak, Blu oridžin piše da nastavlja da veruje da su potrebna dva provajdera za izgradnju sistema za sletanje, koji će astronaute odvesti na površinu Meseca već 2024. godine.

Takođe su optužili Nasu za „nezakonitu i nepravilnu ocenu" njenih predloga tokom tenderskog procesa.

„Čvrsto verujemo da se pitanja koja su uočena u ovoj nabavci i njeni ishodi moraju rešiti kako bi se povratila pravičnost, stvorila konkurencija i obezbedio siguran povratak na Mesec za Ameriku", rekli su iz Blu oridžina.

U vreme dodele sredstava, Nasina šefica ljudskih istraživanja, Keti Ludrs, priznala je da je trenutni budžet svemirske agencije onemogućio izbor dve kompanije, nakon što joj je Kongres odobrio samo 850 miliona dolara od 3,3 milijarde dolara, koliko je tražila za projekat.

Nasa je takođe navela dokazanu evidenciju o orbitalnim misijama kompanije Spejs Iks Ilona Maska kao bitan faktor za dodelu sredstava.

Smatra se da su i troškovi odigrali ulogu: ponuda Spejs Iksa bila je najniža.

U julu je Bezos ponudio da pokrije do dve milijarde dolara Nasinih troškova kako bi se ponovo razmotrio ugovor, ali je predlog odbijen.

Američka nadzorna agencija, Državna služba za odgovornost (GAO) u međuvremenu je odbacila žalbu Blu oridžina i proizvođača Dajnetika, rekavši da Nasa „nije postupila nepropisno" predajući ugovor samo jednoj firmi.

Iz Nase moraju da pošalju odgovor na tužbu do 12. oktobra.

Iz Spejs Iksa još nisu komentarisali tužbu.

Prema programu Artemida, iz Nase se nadaju da će vratiti ljude na Mesec prvi put od 1972. godine.

U aprilu je Ludrs rekla: „Ovaj korak dovodi čovečanstvo na put ka održivom istraživanju Meseca i skreće nam pogled ka misijama dalje u Sunčevom sistemu, uključujući Mars."

Potpis ispod videa,

Spejs Iks se bezbedno vratio na Zemlju

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk