Bil Gejts i korona virus: Napadi biološkim oružjem su opasniji od pandemije

Bil Gejts na klimatskog konferenciji u Glazgovu

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Bil Gejts na klimatskog konferenciji u Glazgovu

Osnivač kompanije Majkrosoft Bil Gejst izjavio je da svet mora da se pripremi ne samo za nove pandemije, već i za moguće terorističke napade biološkim oružjem, koji bi mogli čak da budu opasniji od širenja korona virusa.

U intervjuu za sajt britanske nevladine organizacije Policy Exchange, Gejts je rekao da će milijarde dolara morati da se utroše na istraživanje epidemiološke bezbednosti i razvoj specifičnih mehanizama za borbu protiv zaraznih bolesti kako bi se suprotstavili novim pretnjama.

Pozvao je Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da osnuje posebnu radnu grupu za praćenje epidemiološke situacije.

Prema Gejtsu, ova struktura takođe bi mogla da se pripremi za moguće napade bioterorista, razrađujući scenarije za otklanjanje njihovih posledica.

„Radnoj grupi SZO za pandemiju će verovatno biti potrebno oko milijardu dolara godišnje.

„Ona će nadgledati i sprovoditi, kako ih ja nazivam, 'bakteriološke vežbe'", rekao je osnivač Majkrosofta u intervjuu sa bivšim ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Džeremijem Hantom, koji trenutno predsedava komitetom za zdravstvo britanskog parlamenta.

„Šta ako bioteroristi donesu velike boginje na 10 aerodroma? Kako svet može da odgovori na ovo?

„Postoje prirodne epidemije i epidemije izazvane bioterorizmom", objašnjava Gejts važnost sprečavanja pretnji terorističkih napada upotrebom biološkog oružja.

„Nadam se da ću za pet godina moći da napišem knjigu pod nazivom Spremni smo za sledeću pandemiju, ali za to je potrebno potrošiti milijarde dolara na istraživanje i razvoj.

„Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija će biti uključene", dodao je.

Ostvarena predviđanja

Međutim, prema Gejtsu, ogromni troškovi potrebni za borbu protiv budućih pandemija mogli bi da donesu druge koristi čovečanstvu, na primer, oslobađanje od gripa i prehlade.

Biznismen i filantrop - četvrti najbogatiji čovek na svetu - predvideo je velike medicinske inovacije.

Autor fotografije, Reuters

„Dobra vest je što se razvojem i istraživanjima došlo do stvari potrebnih za borbu protiv sledeće pandemije poput pojeftinjenja vakcina, izgradnje velikih fabrika, iskorenjivanja gripa i prehlade, pravljenja vakcina nalik nalepnicama na ruci.

„Biće neverovatno korisne čak i kada ne bude bilo pandemije", kaže Gejts.

Fondacija Bila i Melinde Gejts finansira različite medicinske projekte, među kojima je i razvoj vakcina protiv Kovida-19.

Prethodnih godina biznismen je uložio milijarde dolara da vakcine protiv raznih bolesti budu pristupačnije u najsiromašnijim zemljama sveta.

Godinama pre početka pandemije korona virusa, Gejts je upozorio na pretnju novim smrtonosnim epidemijama za koje svet nije spreman.

„Držim palčeve da se smrtonosna epidemija poput gripa ne dogodi u narednih deset godina", rekao je Gejts za BBC 2016. godine.

„Ako bilo šta ubije više od deset miliona ljudi u narednih nekoliko decenija, to će najverovatnije biti visoko patogeni virus, a ne rat.

„Ne rakete, već mikrobi", rekao je Gejts na TED konferenciji 2015. godine.

„Jedan od razloga za to je što smo uložili ogromne količine novca u nuklearno odvraćanje, a sa druge strane vrlo malo u prevenciju epidemije.

„Nismo spremni za sledeću epidemiju", zaključio je tada osnivač Majkrosofta.

Prema poslednjim podacima Univerziteta Džons Hopkins, od posledica pandemije koronavirusa u svetu je umrlo više od pet miliona ljudi, do je skoro 250 miliona zaraženo.

Pogledajte video: Pet najčešćih lažnih tvrdnji o vakcinama

Potpis ispod videa,

Sve više vakcina protiv korona virusa se distribuira svakog dana.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk