Film i nagrade: Zlatni globus u senci kontroverzi - „Belfast" i „The Power of the Dog" po sedam nominacija

Benedict Cumberbatch in The Power of the Dog

Autor fotografije, KIRSTY GRIFFIN/NETFLIX

Potpis ispod fotografije,

Benedikt Kamberbač

Autobiografski film ser Keneta Brane, Belfast i The Power of the Dog, vestern sa Benediktom Kamberbačom u glavnoj ulozi, imaju najviše nominacija za kontroverznu nagradu Zlatni globus.

Dva ostvarenja su u konkurenciji za nagrade u sedam kategorija, među njima i najbolji film.

Zlatni globus je, uz Oskar, tradicionalno najglamuroznija nagrada, ali ova neće biti prenošena na televiziji.

TV mreža NBC je odustala od toga zbog serije kontroverzi, a jedna od glavnih je optužba da među članovima žirija nema dovoljno raznolikosti.

Ranije ove godine otkriveno je da nijedan od 87 članova organizacije koja stoji iza nagrada - Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA) - nije Afroamerikanac.

Koalicija 100 holivudskih PR firmi optužila je tu organizaciju za „diskriminaciju, neprofesionalizam, neetičnost i navodnu finansijsku korupciju", saopštivši da će savetovati zvezde koje predstavljaju da ne rade sa HFPA.

Članstvo i pravila HFPA su izmenjeni, ali ostaje da se vidi da li će se neko od ovogodišnjih nominovanih povući zbog kontroverzi.

Ko je nominovan?

Autor fotografije, Rob Youngson/Focus Features

Potpis ispod fotografije,

Kenet Brana

Brana ima dve nominacije za film Belfast, njegovo crno-belo ostvarenje koje govori o detinjstvu u Severnoj Irskoj - za najbolju režiju i najbolji scenario.

Kamberbač i Kirsten Danst nominovani su za glumačke nagrade za Netfliksov film The Power of the Dog, dok će se Džejn Kempion nadmetati protiv Brane za nagradu za scenario i režiju.

Vil Smit nominovan je za ulogu oca teniserki Serene i Venus Vilijams u filmu Kralj Ričard, Kristen Stjuart za ulogu princeze Dajane u Spenseru, a Lejdi Gaga za ostvarenje u filmu Gučijevi.

Autor fotografije, Courtesy of MGM Pictures Inc

Potpis ispod fotografije,

Lejdi Gaga kao Patrisija Ređani

U konkurenciji su i Olivija Kolman, Dženifer Lorens, Ema Stoun, Leonardo di Kaprio, Endrju Garfild, Denzel Vašington i Nikol Kidman.

Zlatni globusi takođe se dodeljuju i u konkurenciji serije - Naslednici imaju pet nominacija, slede Jutarnji šou i Ted Laso sa po četiri.

Međutim, nije poznato da li je neko drugi možda bio nominovan, ali su producenti zamolili HFPA da ne uđe u razmatranje zbog kontroverzi.

Organizacija je saopštila da su „ostvarenja nekih filmskih stvaralaca, na njihov zahtev, razmatrana samo u određenim kategorijama koje se nagrađuju".

Kandidati za najbolji film

 • Belfast- 7
 • The Power of the Dog - 7
 • Don't Look Up - 4
 • Kralj Ričard: Prednost u igri - 4
 • Licorice Pizza - 4
 • Priča sa zapadne strane - 4

Nominovane serije

 • Naslednici - 5
 • Jutarnji šou - 4
 • Ted Laso - 4
 • Dopesick - 3
 • The Great - 3
 • Hacks - 3
 • Sluškinja- 3
 • Samo ubistva u zgradi - 3
 • Pose - 3
 • Igra lignje (Squid Game) - 3

Šta je uzrok kontroverze?

Prošlog februara, Los Anđeles Tajms je otkrio da nema crnih članova, i sugerisao da bi glasači mogli da budu podstaknuti promocijama i besplatnim programima produkcijskih kompanija.

Haos koji je nastao naterao je Toma Kruza da vrati tri Zlatna globusa u znak protesta, a Skarlet Johanson da pozove na „suštinske promene".

Kao odgovor, HFPA je preduzela određene korake - kako bi povećali raznolikost, angažovali su 21 novog člana i članicu.

Imenovali su zvaničnog predstavnika za raznolikost i poslali članove na kurseve o jednakosti i inkluziji.

Formiran je i novi nadzorni odbor i sklopljen petogodišnji ugovor o partnerstvu sa Nacionalnim udruženjem za poboljšanje položaja ljudi druge boje kože (NAACP).

Kakva će biti ceremonija?

Dodela Zlatnih globusa je tradicionalno prva velika ceremonija u sezoni dodele nagrada i smatra se dobrom uvertirom za ono što se može očekivati od Oskara.

Na ceremoniji Zlatnog globusa uvek je mnogo zvezda, a atmosfera je često opuštenija od dodele Oskara.

Imena pobednika biće saopštena 9. januara - ali događaj neće biti emitovan na televiziji.

„Ne izgleda kao da će ovu ceremoniju voditi neka od slavnih ličnosti", rekla je nedavno za Varajeti, Helen Hene, predsednica Udruženja stranih novinara u Holivudu.

Pogledajte video o premijeri najnovijeg filma o Džejmsu Bondu

Potpis ispod videa,

Kraljevska premijera filma „Nema vremena za umiranje“

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk