Belorusija, politika i Lukašenko: Opozicioni lider osuđen na 18 godina, još petorica na zatvorske kazne od 14 do 16 godina

Sergei Tikhanovsky

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Sergej Tihanovski je uhapšen u martu 2020. godine

Beloruski opozicioni lider koji je pokrenuo masovne proteste protiv predsednika Aleksandra Lukašenka osuđen je na 18 godina zatvora.

Sergej Tihanovski je, između ostalih optužbi, osuđen za organizovanje nasilnih demonstracija.

Osim njega, sud je tokom zatvorenog procesa osudio još nekoliko opozicionih političara i aktivista na dugogodišnje zatvorske kazne.

Tihanovski je planirao da bude protivkandidat Lukašenku na predsedničkim izborima avgusta 2020. godine, ali je uhapšen pre glasanja.

Umesto Sergeja Tihanovskog, na izbore je kao protivkandidatkinja Lukašenku istupila njegova supruga Svetlana.

Luikašenko je posle izbora proglasio pobedu, ali su rezultati izbora osporavani kako u Belorusiji, tako i u Evropi i svetu.

Svetlana Tihanovskaja je tvrdila da je ona pobedila na avgustovskim izborima, ali je u strahu za bezbednost bila primorana da sa decom ode u egzil.

Mnogi opozicioni lideri su ili izbegli u druge susedne zemlje ili su pritvoreni u Belorusiji.

Osim Sergeja Tihanovskog još pet opozicionih aktivista osuđeno je na kazne zatvora od 14 do 16 godina, javila je beloruska državna agencija Belta.

Među njima je i politički veteran Nikolaj Statkevič, koji se kandidovao na predsedničkim izborima 2010. godine.

On je osuđen na 14 godina zatvora.

Advokat Tihanovskog rekao je za RIA Novosti da namerava da uloži žalbu na presudu.

Tihanovskaja je u utorak dovela u pitanje legitimnost suda i rekla da je kazna izrečena njenom mužu Lukašenkova „osveta".

„Dok drži zatvorena suđenja političkim zatvorenicima, Lukašenko se nada da će nastaviti represiju u tišini. Ali ceo svet gleda. Nećemo stati", napisala je Tihanovskaja na Tviteru.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Svetlana Tihanovskaja drži fotografiju supruga Sergeja

Uoči presude rekla je da će nastaviti da „čoveka kojeg voli" u snimku na Tviteru, na kojem su u pozadini prikazani dečiji crteži.

Ko je Sergej Tihanovski?

Tihanovski ima 42 godine, a prethodnu deceniju i po se bavio video produkcijom.

Video-blog „Zemlja za život" započeo je u proleće 2019, a u njima je govorio o korupciji, samovolji zvaničnika i nezadovoljstvu ljudi.

Tihanovski je uživo prenosio obilaske beloruskim gradovima i pozivao ljude da slobodno govore i kritkuju vlast.

Video snimak „Žena je iz Glubokoja je rekla celu istinu o Lukašenku" sakupio je oko 900.000 pregleda. Blog Tihanovskog je postao popularan.

Aktivisti za ljudska prava priznali su Sergeja Tihanovskog kao političkog zatvorenika.

Šta se desilo u Belorusiji?

Beloruska državna novinska agencija Belta javila je da je presuda izrečena u utorak na sudu u gradu Gomelju na jugoistoku zemlje.

Aleksandar Lukašenko se suočio sa talasom protesta zbog posle izbora na kojima je počeo njegov šesti predsednički mandat.

Otkad je preuzeo dužnost 1994. godine, Lukašenko je sprovodio autoritarnu kontrolu nad Belorusijom u stilu koji podseća na sovjetsko doba.

Protesti u glavnom gradu Minsku i drugim gradovima brutalno su ugušeni, a Lukašenko se suočio sa kritikom Evrope i sankcijama.

Sergej Tihanovski je jedan od stotina opozicionih političara i aktivista za koje se smatra da su u beloruskim zatvorima.

Među njima je i organizatorka protesta Marija Kolesnikova, koja je u septembru proglašena krivom za zločine, kao što je kovanje zavere za preuzimanje vlasti i osuđena na 11 godina zatvora.

Pogledajte video o beloruskoj atletičarki Kristini Timanovskoj koja se sukobila sa trenerom tokom Olimpijskih igara

Potpis ispod videa,

Timanovskaja: „Želim da se ljudi u mojoj zemlji više ne boje"

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk