Stenli Kjubrik: Scenario za film koji nikad nije snimio

Kubrick during A Clockwork Orange filming

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Kjubrik tokom snimanja Paklene pomorandže

Izgubljeni scenario filma Stejnlija Kjubrika, autora klasika poput „2001: Odiseja u svemiru" i „Paklena pomorandža", otkriven je posle 60 godina.

Scenario filma koji nikada nije snimljen otkrio je profesor Nejtan Abrams dok je istraživao materijal o Kjubrikovom poslednjem filmu Širom zatvorenih očiju.

Ideja za film Goruća tajna (Burnig Secret) odbačena je krajem pedesetih godina prošlog veka, nakon sugestija da je previše kontroverzan za čelnike filmskih studija.

Profesor Abrams sa Univerziteta Bangor u severnom Velsu kaže da je novi pronalazak „fantastičan".

„Sin kolekcionara Kjubrikovih dela, koji trenutno želi da ostane anoniman, pokazao mi je kopiju", navodi Abras, koji inače radi na Univerzitetu kreativnih studija i medija Univerziteta Bangor.

„Na prvi pogled deluje kao pravi. Najverovatnije je saradnik trebalo da radi na filmu da je dobio zeleno svetlo".

Abrams, koji se posebno interesuje za transatlantsku istoriju jevrejskog filma, kulturu i politiku, kaže da biografije i dokumenti o Kjubriku pominju scenario.

„Ono što niko nije znao jeste da li su ga zaista napisali i završili. Sada znamo odgovor na to pitanje i imamo kompletan scenario", navodi Abrams.

„Teško je doći do novog otkrića u ovoj oblasti, iako je Kjubrikova arhiva u Londonu otvorena - mnogo toga se ponovo interpretira, dokumente otkriju tek ponekad".

Potpis ispod fotografije,

Vijetnamskim ratom Kjubrik se bavio u filmu "Bojevi metak" (Full metal jacket)

Goruća tajna je adaptacija novele austrijskog pisca Stefana Cvajga iz 1913. godine, a koju je Kjubrik 1956. napisao sa piscem Kalderom Vilingamom.

Reč je o priči o prodavcu osiguranja koji se sprijatelji sa 10-godišnjim dečakom kako bi zaveo njegovu majku.

Profesor Adams navodi da je scenario zasnovan na originalnoj noveli, ali da je Kjubrik zamislio da se dešava u savremenoj Americi.

„Slažem se da postoji direktna veza između ovog filma, Lolite, Berija Lindona, Isijavanja i na kraju Širom zatvorenih očiju", kaže Abrams.

„Elementi ovog filma, iako nije snimljen, mogu se naći u ostalim njegovim delima".

„Moguće je pratiti njegovu misao tokom 40 godina".

Reditelj Stenli Kjubrik:

Autor fotografije, Michael Ochs Archives/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Kjubrik je na početku pažnju javnosti privukao filmom "Putevi slave" sa Kirkom Daglasom

Kjubrik je rođen Njujorku 1928. godine i u školi je imao dosta problema, ali je strast pronašao u fotografiji, nakon čega je kao 17-godišnjak dobio posao pomoćnika u Luk (Look) časopisu.

Prvi izlet u kinematografiju napravio je kratkim filmom o bokseru iz 1951. godine, dok je prvi film snimio 1953. Nešto veću pažnju na sebe privukao je antiratnim filmom Putevi slave iz 1957. sa Kirkom Daglasom.

Filmovi:

  • Nakon Puteva slave Kjubrik je ponovo sarađivao sa KirkomDaglasom u filmu Spartak iz 1960. godine.
  • Kontroverznu Lolitu, priču o profesoru koji se zaljubi u tinejdžerku, snimio je 1962. godine.
  • Dve godine kasnije, sarađivao je sa Piterom Selersom u crnoj komediji o strahu od nuklearnog sukoba - Doktor Strejndžlav.
  • Oskarom nagrađeni 2001: Odiseja u svemiru objavio je 1968. godine, a na osnovu dela Artura Klarka.
  • Ekstremno nasilna Paklena pomorandža, na osnovu knjige Entonija Burdžisa, povučena je iz bioskopa i sa video izdanja na Kjubrikov zahtev do 2000. godine, kada je umro.
  • Potom je usledio film koji mnogi smatraju potcenjenim remek delom - Beri Lindon iz 1975.
  • Kjubrik je autor i uznemirujućeg psihološkog trilera Isijavanje sa Džekom Nikolsonom, da bi se nakon toga bavio malo i Vijetnamskim ratom u Bojevom metku (Full Metal Jacket).
  • Poslednji Kjubrikov film Širom zatvorenih očiju sa Nikol Kidman i Tomom Kruzom iz 1999. bavio se fantazijama parova.

Iako je rođen u SAD, Kjubriku je dom bila Engleska u kojoj je 1999. preminuo u 70 godini, nekoliko meseci pre nego što je njegov poslednji film izašao na velikom platnu.

Projekat Goruća tajna ukinut je zbog spekulacija o prekršenom ugovoru kada je studio MGM otkrio da Kjubrik radi na antiratnom filmu Putevi slave. Takođe, bilo bi podjednako teško napraviti priču o toj temi pedesetih godina prošlog veka.

Ili jednostavno nije bio dovoljno dobar? Profesor Abrams odbija tu ideju.

„Kjubrik je radio na tome i bio je veoma uzbuđen, barem prema rečima njegovog tadašnjeg partnera iz proukcije Džejmsa B. Harisa".

„Studio je taj koji je ukinuo projekat.

„Da li je dobar? Mislim, Stenli je mislio da jeste, radio je na tome.

„Bilo bi fantastično videti objavljen scenario, možda uz neke komentare. Onda će neko možda želeti da ga snimi".