BBCSerbian.com
 
Osveženo u: Ponedeljak, 09. januar 2006. - Objavljeno 16:18 GMT
 
Pošaljite kao email Verzija za štampanje
"Nacionalni stroj" pred sudom
 

 
 
Okružno tužilaštvo u Novom Sadu je podiglo optužnicu protiv osamnaest pripadnika tzv. "Nacionalnog stroja", zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja dvojice osumnjičenih.

Novi Sad
U Novom Sadu se veruje da je optužnica podignuta pod pritiskom javnosti
Članovi te nerigistrovane organizacije optuženi su zbog upada na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu 9. novembra 2005. godine.

U optužnici se navodi da su aktivisti "Nacionalnog stroja", organizacije koja se zalaže za superiornost bele rase, organizovano došli na tribinu, zlostavljali učesnike i ugrožavali njihovu sigurnost.

Novosadski okružni tužilac Zoran Pavlović nije želeo da govori o detaljima optužnice.

"Sigurno je da će ovo optuženje izazvati različite diskusije i polemije. Međutim, Tužilaštvo je samo stranka u postupku i nemamo pravo da komentarišemo i polemišemo o tome. Mi smo podizanjem optužnice iskazali naš stav, a to je da smatramo da imamo dokaze za to delo, kako smo ih i optužili", rekao je g. Pavlović.

On je dodao da će Tužilaštvo na isti način reagovati u svakoj ovakvoj ili sličnoj situaciji.

"I ovo je određena vrsta poruke svim eventualnim počiniocima ovakvih i sličnih krivičnih dela da za isto sledi odgovarajući postupak. Ono što može da izazove određene nedoumice jeste da ovakvih optuženja u poslednjih dvadesetak godina nije bilo mnogo, ali to ne znači da zato reakcija državnog organa koje se zove Javno tužilaštvo treba da izostane, a tu je sud koji će o tome da odluči", poručio je novosadski okružni tužilac Zoran Pavlović.

Pritisak javnosti

Među poznavaocima situacije preovladava, međutim, mišljenje da je ova istraga ipak pokrenuta pod pritiskom javnosti.

Taj stav deli i novosadski advokat Vladimir Horovic.

"Videli ste i sami da je opet bilo razmišljanja da li ih goniti, da li ih hapsiti, privoditi ili ne. Videli ste da su, pre svega od strane političara, izjave bile rezervisane", kaže advokat Vladimir Horovic.

On kaže da se kod nas za ovo krivično delo relativno retko sudi, ne zato što ga nema, nego zato baš zato što ga je Tužilaštvo retko gonilo.

"Imali smo sijaset primera izazivanja verske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti za vreme vlasti Slobodana Miloševića. Na teritoriji Vojvodine podsetimo samo na ponašanja Šešeljevaca, radikala itd. S druge strane, i od strane nove vlasti ovo krivično delo se takođe ne goni, a nije gonjeno zbog toga što je želja vlasti kako takvih ekstremnih situacija nema. Očigledno je, međutim, da se one dešavaju i da moraju biti gonjene", smatra g. Horovic.

Ukoliko budu proglašeni krivima, optuženi mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju do osam godina.

 
 
POGLEDAJTE I
 
 
Pošaljite kao email Verzija za štampanje
 
 
 
BBC © ^^ Početak
 
  Arhiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>