BBCSerbian.com
 
Osveženo u: Petak, 08. avgust 2008. - Objavljeno 16:46 GMT
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
Svečano otvaranje Olimpijade
 
Posle osam godina priprema, spektakularnom ceremonijom u kojoj se drevna kineska istorija preplitala s najmodernijom tehnologijom, otvorene su 29. po redu letnje Olimpijske igre.

Prizor sa otvaranja Igara
Prizor sa otvaranja Igara

Na stadionu "Ptičije gnezdo" u Pekingu - nazvanom tako zbog "isprepletane" čelične konstrukcije od koje je sačinjen - u predstavi koju je režirao čuveni kineski reditelj Žang Jimu, uživalo je preko 90 hiljada gledalaca, među kojima i osamdesetak svetskih lidera.

"Prijatelji su došli izdaleka, srećni smo zbog toga", skandirala je armija od 2008 bubnjara čuvenu Konfučijevu izreku.

Oko 14 hiljada izvodjača u raskošnim kostimima predstavilo je pet milenijuma dugu istoriju Kine, da bi sve kulminiralo vizijom globalne harmonije u skladu sa motom Igara - "Jedan svet, jedan san".

Potom je počeo defile sportista.

Kontroverzan izbor

Možda najzanimljiviji, po mnogima i kontroverzan, bio je izbor sportiste koji je nosio američku zastavu, kaže BBC-jev dopisnik Nik Majls:

"Amerikanci su odlučili da zastavu nosi trkač na 1500 metara Lopes Lomong, izbeglica iz Sudana, koji je sa šest godina otet iz crkve u svom selu da bi potom bio prinudjen da kao dete učestvuje u oružanim sukobima. Odluku da on nosi zastavu doneli su sami američki sportisti koji učestvuju na Olimpijadi, verovatno u znak protesta zbog odluke Olimpijskog komiteta njihove zemlje da iz reperzentacije izostavi prvaka u brzom klizanju Džoija Čika, koji je aktivan u organizaciji Spasite Darfur".

Inače, u nastojanju da se svetu predstavi u najboljem mogućem svetlu, Kina nije žalila ni para ni truda - potrošene su čak 43 milijarde dolara, daleko više od do nedavno rekordnih 15 milijardi, koliko je koštala Olimpijada u Grčkoj 2004.

Teško da će iko u Kini reći da su to bačene pare, navode dopisnici.

Ponos i uzbuđenje

BBC-jev novinar Den Grifits gledao je ceremoniju otvaranja sa jednom kineskom porodicom u Pekingu.

Stadion "Ptičje gnezdo"
Stadion "Ptičje gnezdo"
Dok je svirala himna, kaže BBC-jev dopisnik, cela porodica je ustala, pevala i mahala zastavama. Slično uzbudjenje vladalo je u domovima širom Kine.

Naš dopisnik Džil Mekgivering je ceremoniju otvarala pratila na krajnjem jugozapadu Kine, u Kunmingu, glavnom gradu provincije Junan, koju je prosperitet iz poslednjih decenija pomalo zaobišao.

U radnjama, restoranima, kafićima, ali i stanovima i kućama svi su bili ispred televizora i sa uživanjem gledali svečano otvaranje, ponosni i uzbudjeni.

Iako u Kunmingu živi prilično veliki broj pripadnika manjinskih zajednica, ovih dana svi, bez izuzetka, podržavaju Olimpijske igre i ponose se svojom zemljom, kaže Mekgivering.

Rekordan broj medalja?

Olimpijsku baklju na stadionu je upalio legendarni kineski gimnastičar Li Ning, osvajač tri zlatne medalje na Olimpijadi u Los Anđelesu 1984. godine.

Osvetljeni olimpijski krugovi su na početku ceremonije podignuti na sam vrh stadiona "Ptičije gnezdo".

Sve ulaznice za takmičenja su rasprodate, a Kinezi očekuju da će njihovi sportisti osvojiti rekordan broj medalja - možda više od svih ostalih zemalja.

Najpopularniji je bez premca košarškaš Jao Ming, koji je na svečanom otavranju nosio zastavu zemlje-domaćina.

Organizaciju Olimpijade prate do sad u Kini neviđene mere obezbeđenja.

Na ulicama Pekinga je poslato sto hiljada dodtanih pripadnika vojske i policije, dok je pekinški aerodrom tokom četiri sata ceremonije otvaranja bio zatvoren.

Sportisti, turisti, državnici...

Preko deset hiljada sportista iz 204 države, turisti, novinari, predsednici i premijeri zemalja iz gotovo čitavog sveta okupili su se u Pekingu u nedelji uoči otvaranja Olimpijade.

Do sada najveća i najskuplja Olimpijada u istoriji je za Kinu prilika da pokaže da se, posle decenija komunizma, vratila u svet na velika vrata.

Iako su nad Igrama poslednjih meseci lebdele brojne kontroverze - oko gušenja protesta u Tibetu i stanja ljudskih prava u Kini uopšte - pažnja svetske javnosti bila je usmerena na spektakularnu ceremoniju otvaranja, za koju su pripreme trajale sedam godina.

Rešena da svetu pokaže šta može, Kina ništa nije prepustila slučaju, ocenjuju dopisnici.

Četiri milijarde gledalaca

Ceremoniju je širom sveta na televiziji pratilo, prema procenama, oko 4 milijarde ljudi, a jedan od funkcionera u organizacionom odboru, Tiu Mingte, rekao je za BBC da su Kinezi "ponosni i uzbudjeni" zbog Olimpijade.

Peking
Na svakom koraku se, prema njegovim rečima, osećalo da je narod pun entuzijazma - vesti na radiju i televiziji počinju informacijama o Olimpijadi.

"Kinezi se zaista raduju početku Igara", dodao je on.

Domaćini se nadaju da će, kada Igre počnu, pitanja poput zagadjenosti vazduha u Pekingu, ograničenja pristupa internetu i zabrane političkih protesta u Kini biti donekle potisnuta u drugi plan.

Predsednik Medjunarodnog Olimpijskog komiteta Žak Rog je poslednjih dana u viša navrata branio odluku MOK-a da se organizacija Olimpijade dodeli Kini.

On je izrazio nadu da će Igre omogućiti toj zemlji da bolje razume ostatak sveta, i ostatku sveta da bolje razume Kinu.

Osmi dan osmog meseca

Igre, inače, počinju osmog dana osmog meseca u godini - za Kineze je to veoma važno jer, kako za BBC objašnjava studentkinja iz Pekinga po imenu Vivien, broj osam u Kini ima veoma veliki značaj.

"To je vrlo zanimljivo - broj osam se na kineskom izgovara vrlo slično reči 'obogatiti se' ", kaže ona za BBC.

Astrologija već hiljadama godina igra važnu ulogu u životu Kineza - položaj zvezda, prema drevnom verovanju, odredjuje sreću pojedinca, ali i prosperitet cele zemlje.

Ceremonija otvaranja Olimpijade
Ceremonija otvaranja Olimpijade
Posebno mesto u drevnoj kineskoj astrologiji ima i broj osam, objašnjava Majstor Feng šuija iz Hong KOnga Rejmond Lo:

"Broj osam je srećan broj u kineskoj kulturi. Na kineskom se izgovara FA - isto zvuči i reč 'prosperitet'. Osmica je važna u Feng šui kalendaru, koji počinje sa 2637. godinom pre nove ere. Svaka dvadeseta godina u tom kalendaru ima svoj srećni broj. Osam je dominantni broj još od 2004. godine, i tako će biti do 2024.", kaže on.

Prema tradicionalnom kineskom kalendaru, 8. avgust je dan uspeha. To je dan za potpisivanje ugovora, selidbu, venčanja, pa i ceremonije otvaranja. Stoga je veliki broj parova u Kini odlučio da sklopi brak baš na današnji dan, a mnoge buduće majke prijavile su se za indukovane porođaje u nadi da će rođenje upravo tog dana njihovoj deci doneti sreću u životu, navode dopisnici BBC-ja.

 
 
POGLEDAJTE I
 
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
 
 
 
BBC © ^^ Početak
 
  Arhiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>