BBCSerbian.com
 
Osveženo u: Četvrtak, 19. avgust 2010. - Objavljeno 11:47 GMT
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
Opasnosti fejsbuka
 
BBC News
"Budite oprezni..."
Direktor Gugle-a, jedne od najvećih internet kompanija na svetu, uputio je mladim generacijama prilično ozbiljno upozorenje - u budućnosti ćete možda morati da promenite svoje ime da biste sakrili neprijatne detalje iz ludih tinejdžerskih dana.

Zašto? Zato što veliki broj mladih danas, ne razmišljajući o posledicama, na internet sajtove poput fejsbuka savlja pojedinosti iz svog privatnog života.

Koliko je ozbiljno ovo upozorenje?

Živimo u vreme kada maltene, ako vas nema na fejsbuku onda kao da i ne postojite.

Internet stranica za druženje i upoznavanje širom sveta ima više od pola milijarde korisnika.

Čak i BBC-evi programi poput Jurop tudej-a otvaraju profile na fejsbuku kako bi komunicirali sa slušaocima.

Posledice

Skoro svi koji koriste fejsbuk reći će vam da je to odličan način da ostanu u kontaktu sa svojim prijateljima i da upoznaju ljude koji mogu da im pomognu u karijeri.

Međuitim, da li na fejsbuk i druge slične sajtove stavljamo previše podataka o svojim privatnim životima?

Da li na primer otvoreno govorimo o konzumiranju alkohola i droge, o našem seksualnom životu, o zabušavanju u školi ili na poslu?

Da li ćemo jednoga dana zažaliti što smo celom svetu ispričali te intimne detalje?

Promena imena?

Direktor kompanije Gugl, Erik Šmit, na ta pitanja odgovara nedvosmisleno pozitivno.

On upozorava današnje tinejdžere da će te intimne, i često kompromitujuće, detalje koje sada stavljaju na internet jednoga dana možda želeti da izbrišu, ali da to neće biti moguće.

Svako ko bude hteo da kopa po njihovoj prošlosti moći će lako sve da nađe pretraživanjem interneta.

Možda će im jedini izlaz biti da odu na sud i zatraže promenu imena.

Koliko je taj scenario realan? Kiran Kaur je 19-ogodinja studentkinja novinarstva u Britaniji i naravno ima profil na fejsbuku.

"Mislim da je priča o promeni imena ekstremna, ali razumem otkud takvo upozorenje. Mnogi moji prijatelji uopšte ne razmišljaju o tome šta stavljaju na fejsbuk. Stavljaju na primer svavakve fotografije na kojima se vidi šta su radili kada izlaze u noćne klubove. Jedan od mojih prijatelja mi je na primer ispričao kako je njegova tetka na fejsbuku videla njegove kompromitujuće fotografije. Znam za ljude koji su raskinuli veze nakon što su videli ili pročitali određene stvari na fejsbuku".

Ono što o vašem privatnom životu može da se nađe na internetu, moglo bi da utiče na vaše izglede da nađete posao.

Kevin Anderson, novinar koji piše o internetu i tehnologiji, kaže da poslodavci često pretražuju internet kada treba da odluče koga će zaposliti.

"Poslodavci definitivno to rade, i bilo je slučajeva kada je na njihovu odluku o tome koga će zaposliti uticalo ono što su našli na fejsbuku. U Americi se čak desilo da je nastavnica u školi otpuštena zato što je na fejsbuk stavila sliku kako pije iz plastične čaše. Njeni nadređeni su zaključili da u toj čaši mora da je alkohol i da ona time ohrabruje učenike da piju. Mislim da je to ekstremna reakcija, ali na žalost i takve stvari se dešavaju".

Dakle, ako ste u ranoj mladosti, ne razmišljajući o posledicama, na internet stavili kompromitujuće detalje o sebi, i za koju godinu shvatite da vam to komplikuje život, a da istovremeno te stvari jednostavno ne možete da uklonite sa interneta, da li će jedini izlaz zaista biti promena imena, kako nagađa direktor Gugla?

Vendi Grosman iz organizacije Privacy International misli da ni to neće biti rešenje.

"Ovo nije potpuno novi problem. Razmere toga danas su veće nego ranije, ali pojava nije nova. Sećam se da smo 90-ih godina koristili sistem za elektronsko organizovanje konferencija zvani Vel. Jedan od ljudi koji su bili u toj mreži postavljen je za direktora velike firme. I onda je frenetično iz mreže brisao sve poruke u kojima je govorio o tome kako uzima drogu i šta voli da radi u krevetu. Svi smo, međutim, i dalje pamtili šta je on u tim porukama govorio i svi smo mislili da je budala. Šta hoću da kažem? Ako neko hoće nešto da sazna o vama on će to moći da sazna i ako izmenite ime. "

Sve u svemu, dakle, pouka je jasna - pazite šta stavljate na fejsbuk i slične sajtove, jer bi mogli da zažalite.

 
 
POGLEDAJTE I
 
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
 
 
 
BBC © ^^ Početak
 
  Arhiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>