BBCSerbian.com
 
Osveženo u: Četvrtak, 20. januar 2011. - Objavljeno 12:55 GMT
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
Ozbiljan lapsus Nikole Sarkozija
 
Nikola Sarkozi
Nikola Sarkozi
Francuski predsednik Nikola Sarkozi je izgovorio Ozbiljan lapsus dok je u sredu boravio u Alzasu, delu Francuske koji se nalazi uz granicu sa Nemačkom.

Alzas je kroz istoriju i posle ratova izmedju dva naroda više puta prelazio iz francuskih u nemačke ruke i nazad; Nemci su ga poslednji put držali za vreme Drugog svetskog rata, ali od tada je definitivno u sastavu Francuske.

Za Sarkozija je stoga bila prilična blamaža kada je usred svog inače ne preterano zanimljivog govora u Alzasu rekao da se nalazi u Nemačkoj.

U obraćanju poljoprivrednicima, Sarkozi je rekao da može da prihvati kada Kina ili Indija narušavaju slobodnu konkurenciju na tršištu poljoprivrednih proizvoda, ali da je potpuno neprihvatljivo kada to čini Nemačka.

"I ne kažem to samo zato što sam u Nemačkoj", završio je rečenicu francuski predsednik, i odmah shvatio šta je izgovorio, pa se brzo ispravio i rekao da je zapravo u Alzasu.

Publika iz koje su se začuli zvižduci mu je, izgleda, ubrzo oprostila pošto se našalio na sopstveni račun. Aludirao je da je to bio znak staračke senilnosti

"Sada vam je jasno zašto se borim za interese penzionera", rekao je Sarkozi okupljenima, koji su se glasno nasmejali.

Klizav teren za predsednika

Sarkozi se tako brzo sklonio sa vrlo klizavog terena. U Alzasu su su nacionalna osećanja i dalje prilično jaka, uprkos francusko-nemačkom pomirenju i stvaranju Evropske unije kao mehanizmu za trajni mir u Evropi.

II svetski rat (BBC arhiva)
II svetski rat (BBC arhiva)
Povrh toga, Alzašani su osetljivi i kada je reč o tome kako na njih gleda ostatak Francuske, objašnjava za BBC doktor Alison Karol, profesor Evropske istorije na univerzitetu Birbek u Londonu:

"Što se tiče istorije i načina na koji se istorija predstavlja, jedno od spornih pitanja je ono što se dešavalo kada su Nemci anektirali Alzas u Drugom svetkom ratu. Alzašani su mobilisani, i služili su u nemačkoj vojsci. U drugim delovima Francuske i danas se pričaju vicevi o tome kako Alzašani zapravo nisu Francuzi, nego Nemci."

Video-snimak Sarkozijevog lapsusa ubrzo se pojavio na internetu i postao pravi hit.

Francuski redsednik, čiji je rejting na rekordno niskom nivou, sasvim siguirno nije želeo tu vrstu publiciteta.

 
 
POGLEDAJTE I
 
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
 
 
 
BBC © ^^ Početak
 
  Arhiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>