BBCSerbian.com
 
Osveženo u: Subota, 05. februar 2011. - Objavljeno 12:30 GMT
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
Černobilj: ptice malog mozga
 
Okolina Černobilja

Ptice koje žive u okolini bivše nuklearke u Černobillju - poprištu nuklearne havarije pre skoro 25 godina - imaju za 5% manji mozak od drugih ptica, što je direktna posledica indirektne radijacije, koja je i dalje prisutna.

Ovaj zaključak je izveden iz istraživanja 550 ptica 48 različitih vrsta koje žive u ovoj oblasti. Naučnici smatraju da je manji mozak povezan sa smanjenom kognitivnom sposobnošću.

Takođe, primećeno je da su naročito ugroženi mladunci ptica, od kojiih mnogi ne prežive, zbog neregularnosti u razvoju mozga.

Istraživanje su obavili naučnici iz Norveške, Francuske i SAD, pod vođstvom profesora Timotija Musoa sa Univerziteta u Južnoj Karolini i dr Andre Molera sa Univerziteta Južnog Pariza.

Aprila 1986. reaktor broj 4 nuklearnog postrojenja u Černobilju je eksplodirao i tragovi radioaktivnih supstanci su pronađeni u govoto svim zemljama severne hemisfere.

Mesto nesreće je od tada ograđeno i zatvoreno za javnost, ali je naučnicima bilo dozvoljeno da istraže posledice radijacije na živi svet u ovoj oblasti.

Prošle godine, profesori Moler i Muso su objavili rezultate najvećeg ikad sprovedenog popisa živog sveta u Černobilju koji je otkrio da se broj sisara konstatno smanjuje u zoni zabrane kretanja oko nuklearke.

Pored broja većih životinja, opao je i broj vrsta insekata i beskičmenjaka.

 
 
POGLEDAJTE I
 
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
 
 
 
BBC © ^^ Početak
 
  Arhiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>