BBC News, Türkçe - Ana sayfa
Manşet haber
Demirtaş'tan 'demokrasi ittifakı' yorumu: Süreç giderek bu noktaya evriliyor
Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan, Halkların Demokratik Partisi'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla BBC Türkçe'ye konuştu. Demirtaş, çözüm sürecinde verildiği iddia edilen vaatler, 7 Haziran seçimleri sonrası AKP'ye yapılan öneriler, muhalefet partilerinin ittifak önerisi, HDP-İYİ Parti ilişkileri, yeni bir Kürt partisi ve HDP'nin kapatılması tartışmalarına dair soruları yanıtladı.
Financial Times: Hakan Atilla, ABD'deki Halkbank davası öncesi istifa etti
Financial Times gazetesi, Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla'nın istifasına sayfalarında yer verdi. Gazetedeki haberde, istifa kararının ABD'deki Halkbank davası öncesi alındığına dikkat çekildi.
CANLI Varlık Fonu Genel Müdürlüğü'ne Selim Arda Ermut atandı
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararıyla Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez görevden alındı, yerine Selim Arda Ermut atandı. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.
Defense News: Türkiye, Altay tankının motor üretimi için Güney Kore ile anlaştı
ABD merkezli haber kuruluşu Defense News, Türkiye'nin zırhlı araç üreticisi BMC'nin, Almanya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle Altay tankının üretiminde yaşanan aksaklığı aşmak için Güney Koreli iki şirketle anlaştığını bildirdi.
BBC Kraliyet Muhabiri: Prens Harry'nin sözleri, modern monarşinin kalbine saplanan bir hançer
İngiltere, İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in torunu Prens Harry ve eşi Sussex Düşesi Meghan Markle'ın Amerikalı ünlü televizyon sunucusu Oprah Winfrey'e verdikleri röportajı konuuyor. BBC Kraliyet Muhabiri Jonny Dymond, çiftin açıklamalarını yorumladı.
Prens Harry-Meghan Markle
Meghan, Diana ve basın
Prens Harry, eşiyle annesini karşılaştırırken, "tarihin tekerrür etmesinden korktuğunu” söyledi.
Meghan Markle ve Prens Harry'nin röportajında öğrendiğimiz 12 konu
İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in torunu Prens Harry ve eşi Sussex Düşesi Meghan Markle, ünlü televizyon sunucusu Oprah Winfrey'e verdikleri röportajda Kraliyet Ailesi'ndeki yaşamlarını anlattı.
Meghan Markle: Yaşamak istemediğim zamanlar oldu
Sussex Dükü Harry ve Düşesi Megan, ünlü televizyon sunucusu Oprah Winfrey'e verdikleri ve CBS kanalında yayınlanan özel söyleşide, Kraliyet Ailesi'nden ayrılma gerekçelerini anlattı. Kraliyet Ailesi'ndeyken yapabileceği şeylere sınırlar konduktan sonra yalnız hissetmeye başladığını söyleyen Markle, intiharı düşündüğü bir dönem olduğunu kaydetti.
Meghan, Harry ve Birleşik Krallık: Yanlış giden ne oldu?
Oprah Winfrey’e verdikleri söyleşide Sussex Dükü ve Düşesi, basın ve Buckingham Sarayı ile ilişkileri konusunda neler hissettiklerini anlattı. Peki bu noktaya nasıl gelindi?
ABD'nin yeni koronavirüs kılavuzu: 'Tamamen aşılanmış kişiler diğer aşılanmış kişilerle maskesiz görüşebilir'
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), tamamen aşılanmış kişilerin hangi kurallara tabi olması gerektiğine dair bir kılavuz yayımladı.
Myanmar'da darbe karşıtları sosyal medyayı nasıl kullanıyor?
Myanmar'da devam eden darbe karşıtı gösteriler 'yurttaş gazeteci'lerin çektiği videolar ve fotoğraflarla dünyanın dört bir yanına yayılıyor. Ülkedeki protestocuların sosyal medyayı nasıl kullandığına baktık.
Deepfake teknolojisi: 'İçerik üretiminin geleceği' neden bu kadar tartışma yaratıyor?
Geçen hafta, Tom Cruise'un tıpkısının yer aldığı sahte video TikTok uygulamasında yayınlandıktan sonra dünyada manşetlere çıktı. BBC muhabiri Bernd Debusmann Jr, bu teknoloji ile ilgili tartışmaları sektördekiler ve akademi dünyası ile konuştu.
Video, Laboratuvarda üretilen etler iklim değişikliğine çare olabilir mi?, Duration 3,35
Et ve süt ürünlerinin üretimi, önemli miktarda sera gazı salımına yol açarak iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Peki araştırmacıların laboratuvarlarda et üretme girişimleri bu soruna bir çare olabilir mi?
Özel haber
Elektronik kelepçe kadına karşı şiddetle mücadelede etkin şekilde kullanılıyor mu?
8 Mart 2015'te üç bakanlık kadına karşı şiddetle mücadele için elektronik kelepçe uygulamasının devreye gireceğini duyurmuştu. Ancak avukatlar o günden bugüne kadına karşı şiddet davalarında kullanılan elektronik kelepçe sayısının yetersiz kaldığını söylüyor. Aynı zamanda kadına karşı şiddet failleri yerine Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılan öğrencilere elektronik kelepçenin takılmasına da tepkililer.
Uşak, bulunduğu bölgede nasıl düşük riskli tek il oldu?
İç Ege bölgesindeki illerden biri olan Uşak, aylardır azalmayan yüksek vaka sayılarını hızla indirerek ülkenin batısındaki tek 'mavi' bölge oldu. Kimine göre bunun sebebi şehrin çoğunun bağışıklık kazanması, kimine göre çok kayıp verince salgının ciddiye alınması.
Cezaevlerinde 'iyi halden tahliye' talepleri neden reddediliyor?
Cezaevlerinde iyi hal, dolayısıyla şartlı tahliye hükümlerinin, yetkisi iki ay önce artırılan Cezaevi İdare Gözlem Kurulları tarafından daha dar yorumlandığı ve özellikle "örgütlü suçlardan" hüküm giymiş onlarca tutuklunun koşullu salıverilme taleplerine olumsuz yanıt verildiği yönündeki şikayetleri, Hatice Kamer araştırdı.
Türkiye ve Mısır Doğu Akdeniz'de anlaşmaya ne kadar yakın, ilişkiler 8 yıl sonra normalleşebilir mi?
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin darbeyle iktidara geldiği 2013 yazından bu yana gergin olan Ankara-Kahire ilişkilerinde son dönemde yumuşama sinyalleri geliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Mısır ile deniz yetkilendirme anlaşması imzalayabileceğini açıkladı. İki ülkenin istihbarat kurumları arasında süren temasların karşılıklı büyükelçi ataması yoluyla siyasi alana taşınma sürecinin nasıl gelişeceği ise henüz kestirilemiyor.
Sağlık meslek örgütleri: Koronavirüs vakaları artarken normalleşmeye gidiliyor
Sağlık meslek örgütleri, Pazartesi günü açıklanan "kademeli normalleşme" sürecine erken geçildiği görüşünde. Sağlıkçılar, vaka sayılarının arttığını ve eldeki "kısıtlı verilerin" dahi normalleşme için yeterli olmadığını söylüyor. Fundanur Öztürk'ün haberi.
Koronavirüs
Türkiye'de yapılan aşı sayısı 10 milyon dozu geçti
Çin şirketi Sinovac'ın ürettiği inaktif CoronaVac aşısını kullanan Türkiye'de, Covid salgınıyla mücadele amacıyla yürütülen aşılama programı kapsamında yapılan birinci ve ikinci doz aşıların sayısı 10 milyonu geçti.
Kademeli ve kontrollü normalleşmeye dair merak ettiğiniz sorular ve yanıtları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mart'ta açıkladığı kademeli ve kontrollü normalleşme planı, farklı illerde farklı önlemlerin uygulanması ve çok sayıda detay içermesi nedeniyle pek çok kişi tarafından ilk bakışta tam olarak anlaşılamadı. Normalleşme planına dair Instagram hesabımızdan bize gönderdiğiniz soruları yanıtladık.
İngiltere'de okullar açıldı: Test ve maske var, sınav yok
Hükümetin koronavirüs salgını nedeniyle ilan ettiği son iki aylık sıkı kapatma önlemlerinden çıkışın ilk adımı olarak bugün ilk ve orta seviyeli okullar yeniden öğretime açıldı.
Brezilya'da koronavirüs ölümleri rekor düzeye çıktı, Bolsonaro 'Sızlanmayı bırakın' dedi
Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, ülkede koronavirüs kaynaklı vaka ve ölü sayısının hızla artmasına karşın halka "Covid-19 konusunda sızlanmayı bırakın" dedi. Ülkede Çarşamba günü 75,002 koronavirüs vakası rapor edildi, 1910 kişinin de öldüğü açıklandı. Bu, ülkede şimdiye kadar salgında görülen en yüksek ölü sayısı.
Koronavirüs hakkında bilinmesi gerekenler
Koronavirüs özel dosyası
Covid-19 pandemisiyle ilgili dünyadan ve Türkiye'den son haberler, analizler ve incelemeler koronavirüs özel dosyamızda.
Koronavirüs sözlüğü: Hangi terim ne anlama geliyor?
Filyasyondan sürü bağışıklığına, koronavirüs günlük hayatımıza pek çok yeni kelime ve kavram kattı. Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Merak ettiğiniz kavramların anlamlarına koronavirüs sözlüğümüzden bakabilirsiniz.
Koronavirüs vücudu nasıl etkiliyor?
Aralık’ta Çin’in Vuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını, tüm dünyada hızla yayılıyor. Hastalıkların çoğu hafif şiddette seyrediyor. Ancak dünya genelinde 6.500’e yakın insan yaşamını yitirdi. Peki, virüs vücuda nasıl saldırıyor? Neden bazı insanlar ölürken, bazıları iyileşiyor.
Koronavirüs riski nerelerde yüksek?
Dünya genelinde koronavirüs kısıtlamaları gevşetilirken Covid-19 kapmamak ve ikinci bir dalga oluşmasını önlemek için nelerden kaçınmamız gerektiğini ve neler yapabileceğimizi bağışıklık uzmanı Erin Bromage’a sorduk.
Video
İstanbul'da esnafın pandemi çilesi: 'Kontrollü normalleşme' sorunları çözecek mi?
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre, 2020 yılında 19 binin üzerinde esnaf ticareti bıraktı, yaklaşık 80 bin esnaf ise sicil terkini gerçekleştirdi. İstanbul'da da esnaf, sokağa çıkma yasakları ve yeme-içme sektörüne getirilen kısıtlamalar nedeniyle zor bir dönem geçiriyor.
İthal ete rağmen hayvancılık: Balıkesir'de hayvancılıkla geçinen köylüler yem fiyatlarından şikayetçi
Hayvancılık, Türkiye'nin yapısal olarak sorunlu sektörlerinden biri. Balıkesir'de hayvancılıkla geçinen köylüler, hayvan yetiştiriciliğinin içinde bulunduğu şartları anlattı.
Hocalı Katliamı: Dağlık Karabağ Savaşı'nda insanlığın kaybettiği gece
1992 yılında 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece, Dağlık Karabağ'ın Hocalı kentindeki yüzlerce kadın, yaşlı ve çocuk, Ermeni ablukasındaki şehri terk etmeye çalışırken vurularak ve donarak hayatını kaybetti. Hocalı Katliamı'nın 29. yılında, gazeteci Arzu Geybullah ve Kafkas Enstitüsü Direktörü Alexander İskenderyan; katliamının gerçekleştiği ortamı, o geceyi ve sonrasında bölgenin nasıl etkilendiğini değerlendirdi.
Motosikletli kuryelerin zamana ve pandemiye karşı yarışı
Koronavirüs salgını ile beraber birçok sektörün çalışma biçimi değişti, bazı sektörler bu durumdan ekonomik ve sosyal olarak etkilendi. Pandemiden büyük ölçüde etkilenen meslek gruplarından biri de motosikletli kuryeler oldu. Neyran Elden'in haberi.
Seçtiklerimiz
İmamoğlu'nun Akşener-Buldan paylaşımı İYİ Parti'de tepki çekti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sosyal medya hesabından, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ı etiketleyerek yaptığı paylaşım, İYİ Parti'de rahatsızlık yarattı. Akşener tepkileri haklı bulduğunu söyledi, İmamoğlu "Tümüyle iyi duygular ile yazılmıştır mesajımız" dedi.
İngiltere-Türkiye arasında seyahat için mevcut kural ve düzenlemeler neler?
Türkiye, hem gidiş hem de gelişlerde İngiltere'nin genel seyahat düzenlemelerine tabi ülkeler arasında yer alıyor. Ancak Türkiye açısından tersi bir durum söz konusu. Türkiye'nin Aralık'ta başlattığı İngiltere'ye özgü kısıtlayıcı düzenlemeler halen yürürlükte.
Hollanda'da kitabı en çok satanlar listesindeki Lale Gül: Ölüm tehditleri yüzünden tek başıma sokağa çıkamıyorum
Amsterdam'ın "göçmen mahallesi" Bos en Lommer'da doğup büyüyen 23 yaşındaki Türkiye kökenli yazar Lale Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, aldığı ölüm tehditleri nedeniyle Hollanda'da en çok konuşulan isimlerden biri oldu. Koyu dindar bir ailede doğup büyüyen ve 17 yaşına kadar Kuran kurslarına devam eden Gül, üniversite eğitimi sırasında başörtüsünü çıkarıp, kendi istediği gibi bir yaşam seçmişti. Lahey'den Yusuf Özkan'ın haberi.
Hollanda'da rızaya dayanmayan her tür cinsel eylem 'tecavüz' sayılacak, cezası en az 4 yıl hapis
Hollanda'da, açık rızaya dayanmayan her türlü cinsel eylem "tecavüz" olarak değerlendirilecek. Rıza dışı seks ve tecavüz suçluları 4 yıldan 9 yıla varan hapis cezalarına çarptırılacak. Şiddet, baskı ya da tehdit yoluyla gerçekleşen suçlarda bu ceza, 12 yıla kadar çıkacak.
Ünlü oyuncu Rasim Öztekin hayatını kaybetti
Tiyatro ve sinema oyuncusu Rasim Öztekin, pazar günü geçirdiği kalp krizinin ardından 8 Mart'ta hayatını kaybetti. Öztekin'in hayatını kaybetmesinin ardından siyasetçilerden ve ünlü isimlerden başsağlığı mesajları geldi. Öztekin'in biyografisini ve ünlü oyuncuyla ilgili sevenlerinin mesajlarını derledik.
Papa Francesco: Musul'da 'IŞİD'e bu silahları kim satıyor?' diye düşündüm
Irak ziyaretini tamamlayarak Vatikan'a dönen Papa Francesco, geziyi değerlendirdiği basın toplantısında Musul'da IŞİD'in yıktığı kiliselerin enkazında dua ederken "Bunlara bu silahları kim satıyor?" diye düşündüğünü söyledi.
İngiltere, SMA tedavisinde dünyanın en pahalı ilacı Zolgensma'yı kullanacak
Gevşek Bebek Sendromu diye de bilinen Spinal Musküler Atrofi (SMA) tedavisinde kullanılan dünyanın en pahalı ilacı Zolgensma'nın, İngiltere Sağlık Hizmetleri tarafından sunulacağı açıklandı.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla istifa etti
Borsa İstanbul (BİST) Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla istifa etti. BİST, istifanın kabul edildiğini duyurdu. Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla, ABD'de İran'a yönelik yaptırımların delinmesi sürecinde rol oynadığı gerekçesiyle yargılanıp 28 ay tutuklu kalan, infazının ardından Türkiye'ye dönmüştü.
Dünyanın en zengin kadınlarından MacKenzie Scott, fen öğretmeni Dan Jewett'la evlendi
Yazar MacKenzie Scott, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'tan boşandıktan iki yıl sonra, fen öğretmeni Dan Jewett'la evlendi. Jewett, Scott ve Bezos'un çocuklarının okulunda görev yapıyor.
Ay'daki kraterlere adını veren az sayıda kadın kim ?
Ay'daki 1577 kratere çoğu bilim insanı olmak üzere insan isimleri verildi ama bunların sadece 26'sı gerçekten yaşamış kadınlar. Bunun sebebini ve bu kadınların kimler olduğunu araştırdık.
Alman fotoğrafçı 10 bin penguen ile birlikte geçirdiği ayları görüntüledi
Alman fotoğrafçı ve film yapımcısı Stefan Christmann, Antarktika'daki Atka Körfezi'nde 10 bin kişilik bir imparator penguen kolonisinin yanında iki kış geçirdi.
Fotoğraflarla: Etna Yanardağı’ndaki patlamalar Sicilya gecelerini aydınlatıyor
İtalya’nın güneyindeki Etna Yanardağı’nda birkaç gündür patlamalar meydana geliyor. Dağdan fışkıran lavlar Sicilya gecelerini aydınlatıyor.
Eşlerini kaybetmiş iki penguenin tesellisi, fotoğraf ödülü getirdi
2020 yılı birçok güçlü ve dokunaklı fotoğrafa sahne oldu. Avustralya'da yayımlanan Oceanographic dergisinin düzenlediği Ocean Fotoğraf Ödülleri'nin kazananı olan fotoğraf da böyle bir fotoğraf.
Yeryüzü Fotoğrafı ödülleri açıklandı: Doğanın geri aldığı terk edilmiş alanlar
Doğanın terkedilmiş alanları geri alışını anlatan bir proje 2020 Yeryüzü Fotoğrafı yarışmasında büyük ödüle layık görüldü.
2020 yılı yaban hayatı fotoğrafı ödülü, 11 ayda çekilebilen Sibirya kaplanı fotoğrafına verildi
Rus fotoğrafçı Sergey Gorshkov'un 2020 yılı yabani hayat fotoğrafçısı ödülü kazandığı bu kareyi elde edebilmesi 11 ay sürdü.