KHK ile yeni ihraçlar: 4 bin 464 kamu görevlisi işten atıldı

Kaynak, Getty Images
Olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında çıkarılan ve Resmi Gazete'de yayınlanan 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4 bin 464 kamu görevlisi ihraç edildi.
Söz konusu KHK ile yüksek öğretim kurumlarından 330 akademisyen, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 2 bin 585, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 417 kişi, TRT'den 80 kişi görevden alındı.
Kararname ile Ankara Üniversitesi'nden toplam 72 kişinin görevden alındığı öğrenildi.
Bu üniversite bünyesinde görev yapan, "AKP Kitabı: Bir Dönüşümün Bilançosu" kitabının yazarı Doçent Bülent Duru ve kitabı birlikte yazdığı Profesör İlhan Uzgel de son KHK ile ihraç edilen isimler arasında bulunuyor.
İhraç edilen 330 akademisyen arasında Marmara Üniversitesi'nde görevli Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da yer aldı. Kaboğlu, 19 Aralık 2016 tarihinde BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada "OHAL ortamında anayasa ele alınmaz" demişti.
İstanbul Bilim Üniversitesi'nde görevli Profesör Öget Öktem Tanör de KHK ile görevden alındı.
Kaynak, Facebook
Marmara Üniversitesi'nde görevli Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da ihraç edilen isimler arasında.
"Bölümün artık fiili olarak işlevini yürütmesine imkan yok."
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden 3'ü profesör 5 akademisyen ihraç edildi.
Bu ihraçlarla toplamda 10 kişilik öğretim kadrosu olan bölümde 4 akademisyen kaldı.
Bir önceki KHK ile ihraç edilen Süreyya Karacabey, bölümün fiili olarak artık işlevini yürütmesine imkan kalmadığını ifade ederek BBC Türkçe'ye şunları söyledi:
"Biz Tiyatro bölümünde barış akademisyenleri olarak 6 imzacıydık. Geri kalan kalan beş arkadaşım da bugün ihraç edildi. Biri ÖYP'li asistan, üç profesör, bir araştırma görevlisi ve bir doktor arkadaşımın da ihracıyla beraber bölümün artık fiili olarak işlevini yürütmesine imkan yok. Bütün eğitim şu anda durmuş durumda. Oyunculuk ana sanat dalından 3 ve yazarlık dalında bir akademisyen arkadaşımız kaldı ama onlarında tüm bölümü yürütmelerine imkan yok."
Karacabey, bölüm arkadaşları arasında ihraçların devamının beklendiğini de ifade ederek, "Bizlerden sonra atılmayı bekleyen arkadaşların durumu daha kötüydü. Arkadaşlarım atılmışken ben burada ne yapıyorum' diyorlardı. Sıranı beklemek zaten öldürücü bir şey" dedi.
17 kişi de göreve iade edildi
Resmi Gazete'de yayınlanan kararname ile 17 kişi ise görevine iade edildi.
Daha önce görevden uzaklaştırılan 2 Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 İçişleri Bakanlığı, 1 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 9 Milli Eğitim Bakanlığı, 4 Sağlık Bakanlığı personeli ise göreve iade edildiği duyuruldu.
ABD'de öğrenim gören 2 kişinin de öğrencilik statüsü geri verildiği açıklandı.