Esad: Kimyasal saldırı iddiası 'yüzde 100 uydurma'

Kaynak, AFP
Suriye Devlet Başkanlığı basın ofisi, Beşar Esad'ın AFP haber ajansına verdiği röportajın fotoğrafını paylaştı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ordunun geçen hafta Han Şeyhun kasabasında kimyasal saldırı düzenlediği iddiasının "yüzde 100 uydurma" olduğunu söyledi.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Esad, saldırının ABD'nin Suriye'yi vurmasını meşrulaştırmak için planlandığını savundu.
Esad, saldırının ardından verdiği ilk röportajda, "İzlenimimiz şu ki; Batı, özellikle de ABD, teröristlerle çok yakın ilişki içinde. Saldırıya (ABD'nin Suriye'ye yönelik füze saldırısına) bahane sağlamak için bütün hikayeyi uydurdular." dedi.
Han Şeyhun'un stratejik bir değerinin olmadığını ve saldırı sırasında savaşın cepheleri arasında bulunmadığını söyleyen Esad, "Bu hikaye hiçbir şekilde ikna edici değil" diye konuştu.
Saldırı sonrası çekilen fotoğraflarda saldırıdan etkilenenlerde kimyasal saldırı belirtisi olarak kabul edilen ağızda köpürme görülmüştü.
Ancak Esad, görüntüleri doğrulamanın mümkün olmadığını söyledi. Esad, "Olup olmadığı belli değil, çünkü bir videoyu nasıl doğrularsınız? Şimdilerde çok fazla sahte video var" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu çocukların Han Şeyhun'da öldürülüp öldürülmediğini bilmiyoruz. Hatta gerçekten ölüler miydi?"
Esad: Saldırı askeri kapasitemizi zayıflatmadı
Suriye Devlet Başkanı, ABD'nin Han Şeyhun'daki saldırının ardından Suriye'yi Tomahawk füzeleriyle vurmasının da ordunun askeri kapasitesini zayıflatmadığını söyledi.
"Ateş gücümüz, teröristlere saldırı kabiliyetimiz saldırıdan etkilenmedi" diyen Esad, ABD'nin ülkesine yönelik başka saldırılar düzenleyebileceğini de belirtti.
Kaynak, AFP
Saldırıdan etkilenen bir çocuk tedavi görüyor
87 kişi hayatını kaybetmişti
Suriye'nin İdlib vilayetindeki Han Şeyhun kasabasına 4 Nisan'da düzenlenen saldırıda en az 31'i çocuk 87 kişi hayatını kaybetmişti.
ABD ve İngiltere'nin yanı sıra Türkiye de Esad rejimi tarafından düzenlenen saldırıda kimyasal silah kullanıldığını vurguluyor.
Suriye ve Rusya bu iddiaları reddediyor. Rusya yetkilileri, Suriye ordusunun aşırı İslamcı grupların silah ve kimyasal deposunu vurduğunu, kimyasal silah kullanmadığını söylüyor.
Esad AFP'ye verdiği röportajda kimyasal silah kullanıldığına ilişkin kanıtın sadece, İdlib'i daha önce kontrol altında tutan gruplar arasında bulunan 'El Kaide'nin bir kolundan' geldiğini savundu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Türkiye'deki laboratuvar sonuçlarına göre, saldırıda "sarin gazı kullanıldığının kesinleştiğini" açıklamıştı.
Akdağ, saldırıda hayatını kaybeden bir kişinin idrarında sarin gazının iki farklı metotla tespit edildiğini, bunun da uluslararası açıdan teyit anlamına geldiğini söylemişti.
İngiltere de, İngiliz bilim insanlarının hükümete bağlı bir askeri yerleşkede Han Şeyhun kasabasından alınan örnekleri test ettiklerini, test sonucunda sarin gazı kalıntıları bulunduğunu açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) saldırıyla ilgili bir inceleme başlattı, ancak Rusya dün BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye rejiminin incelemede işbirliğinde bulunmasını öngören tasarıyı bloke etti.
'ABD çatışmayı bitirme konusunda ciddi değil'
Esad, "İncelemeye ancak araştırma tarafsız olduğunda ve siyasi amaçlar için kullanmayacaklarından emin olduğu önyargısız ülkelerin katılımı olduğunda izin verebileceğini" kaydetti.
Röportajda kimyasal silah stoklarını yıllar önce teslim ettiğini söyleyen Esad, elinde olsa bile bu silahları asla kullanmayacağını savundu. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü 2014 ve 2015'te Esad'ın klor gazının da aralarında bulunduğu kimyasal silahları kullandığını açıklamıştı.
Beşar Esad, barış görüşmelerinin etkisiz olduğunu, çünkü Washington yönetiminin savaşı bitirme konusunda 'ciddi olmadığını' da öne sürdü.
Esad, "ABD siyasi bir çözüme kavuşma konusunda ciddi değil. Onu (barış görüşmelerini) teröristler için bir şemsiye olarak kullanmak istiyorlar" dedi.