George Floyd protestoları: Derek Chauvin ilk kez yargıç karşısına çıktı, kefalet bedeli 1 milyon 250 bin dolar
Kaynak, Reuters
Fotoğraf altı yazısı,
Derek Chauvin
ABD'de siyah Amerikan vatandaşı George Floyd'u öldürmekle suçlanan, görevden alınan beyaz polis memuru Derek Chauvin, Minnesota kentinde ilk kez yargıç karşısına çıktı. Chauvin, duruşmaya video konferans yöntemiyle katıldı.
Yargıç, Chauvin'in kefalet bedelini 1 milyon 250 bin dolar olarak belirledi.
Chauvin yaklaşık 11 dakika süren duruşmada herhangi bir açıklama yapmadı.
Bir sonraki duruşma tarihi ise 29 Haziran olarak belirlendi.
Chauvin; "kasıtlı olmadan ikinci derece cinayet" ,"üçüncü derece cinayet" ve "ikinci derece taksirle adam öldürme" ile suçlanıyor.
ABD'de bu suçlardan yargılananlar sırasıyla 40, 25 ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılabiliyor.
George Floyd 25 Mayıs'ta gözaltına alınmış, Derek Chauvin yaklaşık 8 dakika 46 saniye boyunca diziyle onun boğazına bastırırken görüntülenmişti.
Floyd'un hayatını kaybetmesi sonrası ABD'de protesto gösterileri düzenlenmiş, gösteriler zamanla başka bazı ülkelere de yayılmıştı.
George Floyd protestoları: ABD’de gün gün neler yaşandı?
George Floyd polis tarafından gözaltına alınması sonrası öldü
Resim yazısı George Floyd için düzenlenen anma töreninden bir kare
Fotoğrafın telifi hakları Getty
George Floyd, Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde bir dükkanın önünde polis tarafından gözaltına alınması sonrası öldü. Yayımlanan görüntülerde, beyaz polis polis memuru Derek Chauvin dizini Floyd’un boğazına dakikalarca bastırırken görülüyordu. Floyd ise defalarca "Nefes alamıyorum" diyordu. Daha sonra Floyd’un hastanede hayatını kaybettiği açıklandı.
Protestolar başladı
Resim yazısı Minneapolis’teki gösteriler
Fotoğrafın telifi hakları AFP
George Floyd’u gözaltına alan dört polis memurunun görevlerine son verildi. Floyd’un gözaltına alındığı anların görüntülerinin sosyal medyada yayılması sonrası protesto gösterileri başladı. Minneapolis’te yüzlerce gösterici sokaklara çıktı, polis araçlarını kundakladı. Bir karakolun duvarlarına da çeşitli yazılar yazıldı.
Protestolar yayıldı
Resim yazısı Oregon eyaletinin Portland kentinde sokaklarda yere yatan protestocular
Fotoğrafın telifi hakları Reuters
Protestolar, Memphis ve Los Angeles dahil başka kentlere de yayıldı. Oregon eyaletinin Portland kentinde ve başka bazı yerlerde protestocular sokaklarda yere yattı, "Nefes alamıyorum" şeklinde sloganlar attı. Göstericiler Minneapolis’te Floyd’u gözaltına alan polislerin görev yaptığı karakolu kundakladı. Bina boşaltıldı, polisler geri çekildi.
Trump tweet attı
Resim yazısı ABD Başkanı Donald Trump’ın tweeti
Fotoğrafın telifi hakları Reuters
ABD Başkanı Donald Trump şiddet olaylarından Minneapolis yetkililerini sorumlu tuttu. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada kente Ulusal Muhafız Birlikleri’ni gönderme tehdidinde bulundu. Daha sonra attığı ikinci tweetteki uyarısında ise "Yağma başlarsa, ateş de başlar" ifadesini kullandı. Twitter, Trump’ın ikinci tweetine erişimi "şiddeti yücelttiği" gerekçesiyle sınırlandırdı.
CNN muhabiri gözaltına alındı
Resim yazısı CNN muhabiri gözaltına alınırken
Fotoğrafın telifi hakları Reuters
Minneapolis’teki protestoları izleyen CNN muhabiri Omar Jimenez gözaltına alındı. Jimenez canlı yayındayken, ellerinden kelepçelendi. Birkaç dakika sonra CNN’den başka bazı gazeteciler de gözaltına alındı. Medya mensupları olduklarının anlaşılması sonrası gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakıldı.
Derek Chauvin cinayetle suçlandı
Resim yazısı Derek Chauvin
Fotoğrafın telifi hakları Getty
Minneapolis'te görevden alınan polis memurlarından Derek Chauvin, "üçüncü derece cinayet" ve "taksirle adam öldürme" ile suçlandı. 44 yaşındaki Chauvin yargılanacağı davada suçlu bulunursa 35 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Protestolarda altıncı gece
Resim yazısı Göstericiler New York’ta çöp yakıyor
Fotoğrafın telifi hakları Reuters
ABD’deki protestoların altıncı gününde şiddet olayları tüm ülkeye yayıldı. Protestolarda en az 5 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Ölüm haberlerinin geldiği kentler arasında Indianapolis ve Chicago da vardı. 75’ten fazla kentte protesto gösterileri düzenlendi. En az 4 bin 400 kişi gözaltına alındı. ABD çapında birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Trump orduyu devre sokma tehdidinde bulundu
Resim yazısı Trump, St John Episkopal Kilisesi dışında elinde İncil’le poz veriyor
Fotoğrafın telifi hakları EPA
ABD Başkanı Donald Trump, artan şiddet olaylarının yatıştırılması için orduyu devre sokma tehdidinde bulundu. Trump kentlerin ve eyaletlerin protestoları kontrol edememeleri ve "halklarını koruyamamaları" halinde gerekli yerlerde askeri birlikleri konuşlandıracağını, "halk için sorunu hızla çözeceğini" söyledi. Trump hasar gören bir kilisenin önünde elinde İncil’le poz verdi. Kısa süre önce ise polis kilise çevresindeki göstericileri biber gazı kullanarak dağıtmıştı.
Protestolarda sekizinci gece
Resim yazısı George Floyd’un ailesi Houston’daki protestolara katıldı
Fotoğrafın telifi hakları Getty
ABD’de on binlerce gösterici yeniden sokaklara döküldü. En büyük gösterilerden biri Texas eyaletinde, George Floyd’un büyüdüğü kent olan Houston’taydı. Birçok kentte, ilan edilen sokağa çıkma yasaklarına uyulmadı. Ancak gösterilerin çoğu barışçıldı.
George Floyd için anma töreni
Resim yazısı George Floyd için Minneapolis’te yapılan anma töreni
Fotoğrafın telifi hakları Getty
George Floyd için Minneapolis’te bir anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar 8 dakika 46 saniye boyunca sessiz kaldı. Floyd’un ölümüyle ilgili olarak cinayetle suçlanan ve görevden alınan polis memuru Derek Chauvin’in diziyle Floyd’un boğazına bu süre boyunca bastırdığı iddia ediliyor. Törene yüzlerce kişi katıldı. Sivil haklar aktivisti Al Sharpton da törende bir konuşma yaptı.
Uluslararası protestolar
Resim yazısı Australya’da düzenlenen protesto gösterisi
Fotoğrafın telifi hakları Getty
ABD’de protesto gösterileri hafta sonunda da sürdü, başkent Washington DC’deki yürüyüşe on binlerce kişi katıldı. Dünyanın dört yanında da hafta sonu ırkçılık karşıtı gösteriler düzenlendi.
Australya’da Sydney, Melbourne ve Brisbane’de düzenlenen gösterilerde yerli halkın yaşadıkları sorunlara dikkat çekildi. Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere’de de gösteriler vardı. İngiltere’nin Bristol kentinde düzenlenen gösteride protestocular, 17. yüzyılın ünlü İngiliz köle tüccarı Edward Colston’ın heykelini yıkıp nehre attı.
George Floyd için cenaze töreni
Resim yazısı George Floyd’un cenazesi altın renkli bir tabuta konuldu
Fotoğrafın telifi hakları Getty
George Floyd için büyüdüğü Houston kentinde bir cenaze töreni düzenlendi. Fountain of Praise Kilisesi’ndeki törene Floyd ailesinin davet ettiği yaklaşık 500 kişi katıldı. Kilise dışında ise binlerce kişi toplandı. Floyd’un cenazesi daha sonra annesinin mezarının yanına defnedildi.
Derek Chauvin dışında görevden alınan üç polis memuru da "ona yardım etmek" ve "suç ortağı olmak" ile suçlanıyor.
George Floyd için Minneapolis ve North Carolina'dan sonra büyüdüğü Texas eyaletinin Houston kentinde de bir anma töreni düzenleniyor.
Floyd'un cenaze töreni de yarın Houston'da yapılacak.
ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden'ın da Floyd'un Houston'daki yakınlarını ziyaret etmesi ve başsağlığı dilemesi bekleniyor.
Demokratlar Floyd için diz çöktü
Öte yandan, ABD'de Demokratlar polis reformuna yönelik yasa tasarısını Amerikan Kongresi'ne sundu.
Tasarı, polisin kusurlu muamelesine maruz kalan mağdurlarla ailelerine tazminat davası açma imkanı tanıyor.
Temsilciler Meclisi ve Senato'daki Demokratlar, yasa tasarısının içeriğini açıklamadan önce, George Floyd anısına, 8 dakika 46 saniye boyunca saygı duruşunda bulundu.
Erdoğan: George Floyd'un öldürülmesi ırkçı bir yaklaşımın tezahürü
Bu arada, TRT ortak yayınında gündemdeki son gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "George Floyd'un öldürülmesi ırkçı bir yaklaşımın tezahürü" dedi.
Erdoğan, Floyd'un öldürülmesini vicdan sahibi hiçbir insanın kabul edemeyeceğini söyledi.