Türkiye ekonomisi yılın 2. çeyreğinde yüzde 5,2 büyüdü

Kaynak, Getty Images
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 5,2'lik büyüme kaydetti. Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüme kaydetmişti.
2. çeyrekte iç talep yüzde 6,3 büyürken, dış ticaret büyümeye pozitif katkı sağladı. İhracat yüzde 4,5 büyürken, ithalattaki büyüme yüzde 0,5 ile sınırlı kaldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, verileri "ekonominin dengelenme sürecinin başladığı" şeklinde yorumladı.
Albayrak yaptığı yazılı açıklamada, "İkinci çeyrekte büyüme, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam etmiştir. Güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talep büyümeye pozitif katkı vermesini sağlamıştır" ifadelerini kullandı.
Kaynak, Getty Images
Enflasyonla mücadele ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere düşürülmesinin öncelikli hedefleri olduğunu kaydeden Albayrak, şöyle devam etti:
"Öncü göstergeler, üçüncü çeyrekten itibaren iç talepteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret etmektedir. Yılın geri kalanında ithalat talebinin düşmesi; ihracat ve turizm gelirlerindeki devam eden güçlü seyir ile net dış talebin büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sağlaması beklenmektedir.
"Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş ve makroekonomik dengelenme politikası büyümeyi orta vadede daha sağlıklı bir patikaya getirecektir."
Ash: Büyük hareketi üçüncü çeyrekte göreceğiz
Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrekte kamunun harcamaları ise yüzde 7,2'lik büyüme kaydetti.
Sektörel bazda ise finans sektöründe büyüme ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 12,1'e ulaştı. İnşaat sektöründeki büyüme ise yüzde 0,3'te kaldı.
Büyüme verisiyle ilgili kısa bir değerlendirme yapan Londra merkezli varlık yönetimi şirketi BlueBay Capital'dan stratejist Tim Ash, "Büyük hareketi TL'nin ciddi biçimde değer yitirdiği ve ekonomide ani duruşun yaşandığı üçüncü çeyrekte göreceğiz" dedi.
Türk Lirası, Ağustos ayında ABD Doları karşısında sert değer kaybı yaşamış, TL'nin yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 40'ın üzerine çıkmıştı.
Ash, 2. çeyrek büyümesinin 24 Haziran genel seçimleri öncesinde Türkiye ekonomisinde aşırı ısınma yaşandığı endişelerini de teyit ettiğini ifade etti.