
AKP Sözcüsü Çelik: Biden'ın 'seçim' diye kullandığı kelime 'darbe' anlamına geliyor
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, ABD başkan adayı Joe Biden'ın Türkiye ile ilgili açıklamalarına yönelik "Biden'ın 'seçim' diye kullandığı kelime 'darbe' anlamına geliyor" diye konuştu. Ayrıntılar canlı anlatım sayfamızda.
Canlı anlatım
time_stated_uk
Koronavirüs: Konya, Tunceli ve Balıkesir'de 65 yaş ve üzerine yeni kısıtlamalar
Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle 65 yaş ve üzerindeki kişilere yönelik yeni tedbirler getiren şehirler arasına Konya, Tunceli ve Balıkesir de eklendi.
Balıkesir, Konya ve Tunceli Valilikleri'nden yapılan açıklamaya göre 65 yaş ve üzerindeki kişilerin 10.00-20.00 saatleri dışında sokağa çıkmamasına, bu saatler arasında da 1. derece yakınları hariç düğün, kına, nişan, sünnet, cenaze, taziye, mevlit vb. merasimlere katılmalarına izin verilmemesine karar verildi.
Sosyal hayata yönelik olarak da "Müzik yayını yapan işletmelerin saat 23:00’dan sonra yayın yapmalarının yasaklanmasına, düğün, nişan vb. organizasyonların sık sık denetlenmesine, bu tür organizasyonlara saat 23:00’a kadar müsaade edilmesine" karar verildi.
Daha önce de Ankara, Bursa, Kastamonu, Şanlıurfa, Erzincan, Eskişehir ve Kütahya'da benzer tedbirler devreye sokulmuştu.
Koronavirüs vakalarının artmasıyla bu kentlerde 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olanların düğün, cenaze, taziye, pazar yeri, sosyal faaliyetler gibi alanlara girişleri kısıtlandı.
Emine Bulut cinayetinin üzerinden 1 yıl geçti
38 yaşındaki Emine Bulut'un Kırıkkale'de eski eşi tarafından, kızının önünde öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçti.
Bulut, girdiği bir dükkanda, boşandığı eski eşi Fedai Varan 10 yaşındaki kızının önünde boğazı kesilerek ve vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklanarak öldürülmüştü.
Katil Fedai Varan Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde 'canavarca hisle tasarlayarak öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanmış, Ekim ayında açıklanan kararla "'kasten öldürme' suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Sağlık Bakanı Koca: Türkiye'de bugünkü koronavirüs vaka artışı 1263
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'da yaptığı günlük koronavirüs bilgilendirmesinde Türkiye'de 18 Ağustos'ta koronavirüs vaka sayısının 1263 artığını duyurdu.
Böylece toplam vaka sayısı 251 bin 805'e yükseldi.
Can kaybı ise 20 kişi artışla 6016'ya ulaştı.
AKP Sözcüsü Çelik: Biden'ın 'seçim' diye kullandığı kelime 'darbe' anlamına geliyor
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik'in gündemdeki konulara ilişkin öne çıkan açıklamaları şöyle:
İstanbul Sözleşmesi:
"Kadını korurken aile kurumunu da güçlendirmek istiyoruz"
"Arkadaşlarımızın sözleşmeye dair çalışmaları sürüyor, hazırladıkları rapor cumhurbaşkanımıza verildiğinde Sözleşme'den çıkılıp çıkılmayacağına dair karar verilecektir"
İsrail-BAE anlaşması:
"Anlaşma hiçbir şekilde barışa ve istikrara katkı sağlamayacak. Filistin'in içinde olmadığı çözümün sonuç alması mümkün değil"
Doğu Akdeniz:
"Rumlar ve Yunanlar, Türkiye ve KKTC ile anlaşmadan bu bölgede fiili bir durum oluşturacağını sanıyorlarsa yüzde yüz yanılıyor."
"İstikrar ve güven isteyen için en önemli ortağız ama hak ve menfaatlerimizi gasp etmek isteyenlere de verecek bir damla Mavi Vatan suyumuz yok"
ABD Başkan adayı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili sözleri:
"Yaptığı açıklama diplomatik nezaketten çok uzak. Sözlerinin darbecilik olduğunu fark edip seçim diyor. Biden'ın 'seçim' diye kullandığı kelime 'darbe' anlamına geliyor. Kendisi de bunu fark ettiği için özellikle 'darbe değil seçim' ifadesini kullanıyor."
"Kim PKK/PYD'ye destek veriyorsa, PKK/PYD'ye silah gönderiyorsa Kürt çocukları için sadece ölüm istiyordur."
"Ne tek bir Kürt vatandaşımız ne bölgedeki tek bir Kürt çocuğu bu emperyalist siyasetin lejyoneri olmaya asla iyi bakmaz."
"Hiç kimse demokrasimizi çalamaz, demokrasimizi yıkamaz, hiç kimse siyasi sistemimize müdahale edemez."
Libya UMH: Türkiye ve Katar ile askerlerin eğitimi için tesis kurulmasına yönelik anlaşma imzaladık
Libya'da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Türkiye ve Katar ile askerlerinin eğitimi için tesis kurulması ve kıdemli danışmanların gönderilmesini içeren bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el Atiye, temaslarda bulunmak üzere dün Trablus'a gitmişti.
UMH Savunma Bakan Yardımcısı Salah el Namruş, "Bakan Akar ve Bakan Atiye ile eğitim amacıyla askeri bir tesisin inşa edilmesine yönelik üçlü işbirliği anlaşması imzaladık" dedi.
Namruş, anlaşma kapsamında Türkiye ve Katar'ın askeri danışman yollayacaklarını ve UMH bünyesindeki askerlere akademilerde eğitim vereceklerini ifade etti.
Ölüm orucundaki avukatlar Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik için çağrı: 'Yargıtay kararını bir an önce versin'
Adil yargılanma talebi ile aylar önce başladıkları ölüm orucunu sürdüren Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatları Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın durumlarının "hızla kötüleştiği" açıklandı. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, "En başta meslektaşlarımız için tahliye kararı verilmişti ama 10 saat sonra tutuklama yönünde yakalama kararı çıkarılması kararı verildi. Duruşma salonunda bulunmuş hukukçular olarak tanığız ki bir adil yargılanma gerçekleşmedi" dedi.
Daha fazla bilgiTunceli Valiliği: Gülistan Doku'yu bulma umuduyla 226 gündür süren çalışmalardan maalesef bir sonuç alınamadı
Fahrettin Altun'dan 'Biden'a neden önce tepki vermediniz?' eleştirisine yanıt
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD Başkan adayı Joe Biden’ın Türkiye ile ilgili sözlerine muhalefetin “İktidar neden geç yanıt verdi?” çıkışlarına “7 ay niye beklediniz, diye soruyorlar, sizi bekledik” karşılığını verdi.
Altun, Twitter hesabından “Biden’ın ‘muhalefetle el ele Erdoğan’ı devireceğiz’ sözlerine konunun muhatabı muhalefet hala net bir cevap veremedi. Hep bir ağızdan ‘7 ay niye beklediniz’ diye soruyorlar. Sizi bekledik. O konuşmayı siz de biliyordunuz biz de. Biz konuştuk. Siz neden sustunuz?” dedi.
Daha sonraki açıklamasında da Altun şunları söyledi:
"Muhalefetin Biden'ın ifadelerine onca zaman neden tepkisiz kaldığını da söyleyelim. Madem kendileri buna cevap veremedi, cevabını da biz verelim: Karşı karşıya kaldığımız şey, "Erdoğan gitsin de nasıl giderse gitsin" sendromudur. Çağrımız, mili iradeye saygılı olunmasıdır."
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da Twitter’dan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirip şu mesajı paylaştı: “Kemal Kılıçdaroğlu Biden’ın açıklaması kendisine sorulduğunda alaycı bir üslup ve çirkin yakıştırmalarla Fahrettin Altun’a saldırarak konuyu geçiştiriyor. Asıl soru şudur: Biden Ocak’ta ‘Erdoğan’ı sizinle devireceğini’ söylediğinde siz 7 ay boyunca neden sustunuz?”
Joe Biden Türkiye hakkında ne dedi, AKP ve muhalefetten hangi tepkiler geldi?
İngiltere'de koronavirüs nedeniyle depresyona girenlerin sayısı ikiye katlandı
Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre Britanya’da koronavirüs nedeniyle depresyona girenlerin sayısı ikiye katlandı.
Ankete katılan 3.500 kişinin %19,2’si (her beş kişiden biri) Haziran ayında depresyona girdiklerini söyledi. Bu oran Mart ayı öncesindeki dokuz aylık döneme kıyasla iki kat fazla. Koronavirüs öncesi dönemde depresyonda olduklarını söyleyenlerin oranı %9,7’ydi.
Pandemi döneminde depresyon en çok genç yetişkinler, kadınlar ve engelliler ile beklenmedik harcamaları karşılamakta zorlananlarda görüldü.
Her sekiz yetişken birinde ‘ılımlı ile ciddi’ seviyeleri arasında depresyon belirtileri görülürken %3,5 oranında katılımcıda ise aynı dönemde iyileşme belirtileri görüldü.
Toplumun hemen hemen her kesimi Covid-19 sonrası depresyona girse de, en çok artış 16-39 yaş arasında yaşandı.
Temmuz 2019 ve Mart 2020 arasında, bu yaş grubunun %11’i depresyona girerken, Haziran ayında bu oran %31’e çıktı.
Finlandiya ikinci dalgaya hazırlık için parasetamol ve deksametazon satışlarına kısıtlama getirdi
Finlandiya, koronavirüs salgınının ikinci dalgasına hazırlık olarak yaygın olarak kullanılan bazı ilaçların salgın döneminde bulunabilmesi için, satışına kısıtlama getireceklerini duyurdu.
Finlandiya Sağlık Bakanlığı’nın Salı günü yaptığı açıklamaya göre parasetamol ve anti-inflamatuvar ilaç deksametazon her defasında yalnızca üç ay yetecek kadar alınabilecek. AFP haber ajansına göre bu uygulama gelecek yıl Ocak ayına kadar geçerli.
Sağlık Bakanlığı, yeni sınırlandırmanın amacının, sonbahar ve kış aylarında “küresel çapta olası talep artışına karşı hazırlıklı olmak” olduğunu söyledi.
YÖK Başkanı Saraç: Eğitim Fakülteleri öğretmenlik programlarında ders, müfredat ve kredi belirleme yetkisi artık üniversitelere devredildi
WHO, ‘aşı milliyetçiliğine’ karşı uyardı
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin üzerinde çalışmaların devam ettiği Covid-19 aşısının arzını sağlama almak için attığı adımların pandemi sürecini daha da kötüleştirdiği uyarısı yaptı.
Ghebreyesus, “Stratejik ve küresel düşünerek hareket edilmesi her ülkenin kendi ulusal çıkarınadır. Herkes güvende olana kadar kimse güvende olamaz… Covid-19 aşı milliyetçiliğinin önüne geçmemiz lazım” dedi.
WHO Başkanı, tüm üye devletlere bir mektup yazarak, çok uluslu aşı geliştirme çabalarına katılmaya davet ettiğini de sözlerine ekledi.
Sessiz sokaklardan havuz partilerine: Vuhan'da hayat koronavirüs sonrası nasıl normalleşti?
Dünyada Çin dışında koronavirüsle yoğun mücadele hâlâ sürerken, Vuhan Maya Beach Water Park'ta çekilen fotoğraflar kısa sürede viral oldu. Binlerce insan maskesiz ve sosyal mesafe kuralı olmaksızın, havuz başında, çalan müziğe eşlik ediyordu.
Daha fazla bilgiKülçe altının ons fiyatı yeniden 2 bin doları aştı
ABD ile Çin arasındaki tansiyonun yeniden yükselmesiyle yatırımcıların güvenli yatırım araçlarına yönelmesi, külçe altının ons fiyatını yeniden 2 bin doların üzerine çıkardı.
Spot piyasada külçe altın fiyatları, yılbaşından bu yana yüzde 30'un üzerinde değer kazandı.
Külçe altın, 7 Ağustos'ta 2 bin 75 dolardan işlem görerek, tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.
Küresel piyasalardaki yükseliş, Türkiye'ye de yansıdı.
Altının gram fiyatı dünkü kapanışına göre, yüzde 1,25 artarak 476 TL'ye, çeyrek altının fiyatı da 776 TL'ye yükseldi.
Eğitim Bakanı Selçuk: Okullarda 8. ve 12. sınıflar hariç kurs adı altında yüz yüze eğitime izin verilmeyecek
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel ve devlet okullarında 8. ve 12. sınıflar hariç destekleme ve yetiştirme kursu adı altında yüz yüze eğitime izin verilmeyeceğini söyledi.
Selçuk, Bakanlık'ta düzenlenen "MEB Asistan Programı Tanıtım Toplantısı"nın ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Selçuk, "Devlet ve özel okullarında 8. ve 12. sınıflar hariç, destekleme ve yetiştirme kursu adı altında yüz yüze eğitime izin verilmeyecek. Aksi halde cezai müeyyide uygulanacak" dedi.
İstanbul Sözleşmesi tartışmasında taraflar ne diyor?
İstanbul Sözleşmesi konusunun AKP'nin bugünkü MYK toplantısında ele alınması bekleniyor. Türkiye'de bir süredir aralarında muhafazakar kesimin önde gelen oluşumlarının da dahil olduğu gruplar sözleşmeden çekilmeme çağrısı yapıyor. İstanbul Sözleşmesi nedir? İçinde hangi düzenlemeler yer alıyor?
Daha fazla bilgiTCMB'den likidite sıkılaştırmaya dönük bir hamle daha: Bankaların borç alabilme limitleri gecelik vadede yarıya düşürüldü
Dolar/TL 7,40’ı aşarak rekor kırdı
Dolar/TL kuru, sabah saatlerinde 7,40 seviyesini aşarak yeni tarihi zirvesine yükseldi.
Merkez Bankası, dün açıkladığı kararla uzun süredir kullanılmayan aylık repo ihalelerini devreye sokmuş ve dün 10 milyar TL’lik repo ihalesi açmıştı.
Bu adımla birlikte piyasada oluşan ortalama fonlama maliyeti yüzde 9’un üzerine çıkmıştı.
Ancak yatırım uzmanları Merkez Bankası’nın alternatif seçenekleri tercih edip Perşembe günkü Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit tutmayı tercih edeceğini öngördü ve TL’deki değer kaybı devam etti.
Avrupa’nın en büyük bankası Deutche Bank’ın yaptırımcılara gönderdiği piyasa değerlendirmesinde, Merkez Bankası’nın aylık repo ihaleleri ile fonlama maliyetini Eylül’e kadar yüzde 12’ye çıkarabileceği ifade ediliyor. Deutsche Bank, bu yolla politika faizinde bir artırımın önüne geçileceğini öngörüyor.
TL, yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 20 değer yitirmiş durumda.