
Erdoğan: Türkiye diyalogdan yana olduğunu somut adımlarla kanıtladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump iye Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeleri ele aldığı bir telefon görüşmesi yaptı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin, gerginliğin azaltılmasından ve diyalogdan yana olduğunu attığı somut adımlarla kanıtladığını" vurguladı.Türkiye ve dünyadan gelişmeler gün boyu canlı anlatım sayfamızda.
Canlı anlatım
time_stated_uk
Erdoğan- Trump görüşmesi - Erdoğan: Türkiye, diyalogdan yana olduğunu attığı somut adımlarla kanıtladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeleri ele aldığı bir telefon görüşmesi yaptı.
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, ikili meselelerin yanı sıra Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı.
Açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, "Doğu Akdeniz'de istikrarsızlığı yaratan tarafın Türkiye olmadığını hatırlatarak, Türkiye'nin, gerginliğin azaltılmasından ve diyalogdan yana olduğunu attığı somut adımlarla kanıtladığını" vurguladı.
Yunan Başbakanı Miçotakis: Türkiye provokatif faaliyetlerini durdurursa, gerginliğin önemli ölçüde azaltılmasına hazırız
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin "provokatif faaliyetlerini" durdurması halinde, "gerginliğin önemli ölçüde azaltılmasına" hazır olduklarını söyledi.
Miçotakis'in bu sözleri ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında dile getirdiği belirtildi.
Yunanistan ve AB üyesi müttefikleri, Doğu Akdeniz'de tatbikat yaparken, Türkiye de yakındaki ABD Donanması ile manevralar gerçekleştiriyor.
Moderna: Kovid-19 aşı adayımız gençler ve yaşlılarda aynı etkiyi yaratıyor
İlaç şirketi Moderna, geliştirdikleri Covid-19 aşınının gençlerde ve yaşlılarda aynı bağışıklık tepkisini yarattığını duyurdu. Bu durum, aşının hastalığı ağır geçirmeye aday ileri yaşlardaki kişilerde de etkili olabileceği umudunu artırdı.
Şirket, şu ana dek dünya genelinde 820 binden fazla kişiyi öldüren hastalığa karşı aşı çalışmalarında en önde gelenlerden biri.
mRNA-1237 adlı aşı adayı, şu anda son aşama insan denemelerinde.
Moderna, aşının etkisinin 56-70 yaş ve 70 yaşın üzerindeki denekler ve 18-55 yaş arasındaki deneklerle aynı olduğunu açıkladı.
Sağlık uzmanları, aşı adaylarının bağışıklık sistemleri genelde aşılara güçlü tepki vermeyen yaşlılar üzerinde etkili olup olmayacağından kaygılıydı.
Şirket, 13 bin denek üzerinde deneme yapıldığını ve bunların yüzde 18'inin, salgından en olumsuz etkilenen etnik gruplar olan Siyah, Kızılderili ve Alaskalı yerliler olduğunu bildirdi.
Süperlig'de yeni sezonun fikstürü çekildi: İlk hafta Trabzonspor-Beşiktaş maçı, Galatasaray - Fenerbahçe derbisi 3.hafta
Süper Lig'de 2020-2021 sezonunda fikstür kurası çekildi.
Süper Lig'de ilk hafta karşılaşmaları şöyle
BAY: Konyaspor
Büyük İstanbul takımlarının ilk yarıda aralarında oynayacağı derbi karşılaşmaları ise:
Fikstürün tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz
Benzin fiyatlarına gece yarısından itibaren zam
Benzinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 21 kuruş zam yapıldı.Buna göre Ankara'da ortalama 6,69 liradan satılan benzinin litre fiyatı 6,90 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 6,64 liradan 6,85 liraya, İzmir'de 6,70 liradan 6,91 liraya yükselecek.
İngiltere'de son 24 saatte 1000'den fazla koronavirüs vakası
İngiltere'deki koronavirüs vakaları, son 24 saat içinde 1000'den fazla arttı.
Son açıklanan verilere göre son bir günde 1048 vaka tespit edilirken, 16 kişi de Covid-19 yüzünden hayatını kaybetti.
İngiltere genelinde şu ana dek 41.465 kişi koronavirüs yüzünden hayatını kaybederken, 328.846 teyitli vaka tespit edildi.
Sağlık Bakanı Koca: 100 binden fazla test yaptık, 1313 yeni vaka, 20 vefat var
Almanya tatilden dönenlere bedava testlere son verecek, en az beş günlük zorunlu karantina geliyor
Almanya, yüksek riskli ülkelerden gelenlere zorunlu koronavirüs testi uygulamasının durduralacağını ve bunun yerine en az beş günlük karantina zorunluluğu getirileceğini duyurdu.
Alman Sağlık Bakanı Jens Spahn, bunun yerine testlerin belirti gösterenler ya da Covid-19 hastalarıyla teması bulunanlara yapılacağını beilrtti.
Associated Press'in haberine göre Spahn, yaz tatili sürecinde Almanya'da yapılan testlerin neredeyse iki katına çıkıp, haftada 900 bine yükseldiğini, bunun da kısmen ülke dışına seyahatlerinde virüs kapmış kişilerin tespit edilebilmesi için yapılan testlerden kaynaklandığını belirtti.
Almanya'da yüksek riskli ülkelerden gelenlere, havaalanları, garlar ve otobanlardaki test merkezlerinde bedava test yapılıyordu. Testin negatif çıkması halinde, iki haftalık karantina süresi kısa kesilebiliyordu.
Beş günlük zorunlu karantina
Ancak, çoğu AB dışındaki ve bazıları AB'deki çeşitli ülkelerden gelenler, doktor tarafından istenmezse artık bedava yapılmayacak testi yaptırmadan önce, en az beş günlük zorunlu karantinaya girecek.
Spahn, test stratejisindeki değişikliğin, laboratuvarların kapasitelerine ulaşmalarından da kaynaklandığını belirtti.
Spahn kararın tam olarak ne zaman uygulanacağını belirtmedi, ancak büyük ihtimalle Başbakan Angela Merkel'in yarın 16 eyalet valisiyle yapacağı toplantıdan sonra karar çıkacak.
Ukrayna, bir ay boyunca sınırlarını kapatma kararı aldı
Ukrayna, koronavirüs salgınının yayılmasının önüne geçmek için bir ay boyunca sınırlarını kapatma kararı aldı.
İçişleri Bakanı Arsen Avakov 29 Ağustos-28 Eylül arası sadece oturma izni olan yabancıların ülkeye girmesine izin verileceğini söyledi.
Karardan ayrıa, uluslararası ve insani misyonların üyeleri, ülkeden transit geçenler, tır şöförleri, Nato'ya üye ülkelerin eğitmenleri, bir kültürel kuruluşun davet ettiği kültürel isimlerin ve diğer bazı kategoridekilerin muaf tutulacağı belirtildi.
Başbakan Denys Shmhal da "Vaka sayılarını düşünürsek, vatandaşlarımızı korumalı ve yabancı ortaklarımıza karşı sorumluluk göstermeliyiz" dedi.
Bu sabah itibariyle ülkede 1670 vaka, 36 ölüm ve 584 hasta olduğu belirtildi.
İzmir'de düğünler 2.5 saatlik iki saat aralığında yapılabilecek
Türkiye'de koronavirüs salgını ile rakamlarının olumsuz yönde değişmesi sonrası Valilikler ve il hıfzıssıhha kurulları, özellikle düğün gibi toplu etkinliklere yönelik sınırlamalar getiriyor.
Ankara dahil birçok ilde daha düğünler bir saatle sınırlandırıldı, dans edilmesinin engellenmesi için önlemler alınması kararlaştırıldı.
Nikah, kına gecesi ve sünnet düğünleri tamamen yasaklandı.
İzmir'de de İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararı ile düğünlerin 2.5 saatte bitirilmesi isteniyor.
Akşam düğünlerinin 20.00-22.30, gündüz düğünlerinin 13.30-16.00 saatleri arasında yapılması kararlaştırıldı.
Savunma Bakanlığı: Doğu Akdeniz'de ABD ile deniz eğitimi icra edildi
Milli Savunma Bakanlığı, Türk Donanması'na ait bir fırkateyn ve bir korvet ile ABD savaş gemisinin Doğu Akdeniz'de "deniz eğitimi icra ettiğini" duyurdu.
Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet tablosu İstanbul Belediyesi'ne getirildi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Londra'da açık artırma ile satın alınan Fatih Sultan Mehmet tablosunun Saraçhane'deki Başkanlık binasına getirildiğini duyurdu.
İmamoğlu, tablonun teşhir edilebilmesi için hazırlıkların sürdüğünü de kaydetti.
Ahlat Külliyesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti ile görücüye çıktı
Bitlis’in Ahlat ilçesinde, Ahlat Külliyesi adıyla, 30 dönüm arazide 1071 metrekarelik alana inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi de, Malazgirt Savaşı etkinlikleri ile görücüye çıktı.
Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, külliye içinde 2 çalışma ofisi, 2 konaklama merkezi olduğunu söyledi.
Külliyenin 6 bin metrekare kapalı alana, 30 bin metrekareyi bulan bir yeşil alana sahip olduğu kaydediliyor.
Cumhurbaşkanı yeni külliyedeki ilk toplantıyı da bölge valileri ile gerçekleştirdi.
Türkiye'den Libya'ya silah taşıdığı iddia edilen geminin İtalyan limanından ayrılmasına şartlı izin
Övgü Pınar
Roma
Türkiye'den Libya'ya silah taşıdığı iddia edilen Bana gemisinin İtalyan limanından ayrılmasına, Türkiye'ye yalnızca yük indirmek için yanaşması koşuluyla izin verildi.
Daha fazla bilgiİçişleri Bakanlığı'ndan Musa Orhan'ın tahliye edilmesiyle ilgili açıklama
İpek Er'e cinsel saldırı suçlamasıyla yargılanan Musa Orhan'ın tahliye edilmesinin ardından özellikle sosyal medyada gelen tepkiler üzerine, İçişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Musa Orhan hakkında 'devlet memurluğundan çıkarma' cezası istemiyle başlatılan soruşturmanın tamamlandığını ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ihraç işlemlerinin sürdüğü belirtildi:
"Yaşadığı cinsel istismar olayından sonra intihara kalkışan ve 18 Ağustos 2020 tarihinde, tedavi gördüğü özel hastanede hayatını kaybeden İpek Er ve bu olayın şüphelisi Musa Orhan hakkında sosyal medyada bir süredir yapılan yorumlarda, gerek bakanlığımız gerekse İçişleri Bakanı sayın Süleyman Soylu hakkında mesnetsiz, hiçbir yasal ve fiili dayanağı olmayan, haksız ve iftiraya varan birtakım paylaşımların yapılması üzerine, aşağıdaki hususların açıklanmasına gerek duyulmuştur.
1- Kamuoyuna yansıyan ve bakanlığımız tarafından hiçbir şekilde tasvip edilmeyen, mütevaffanın ailesinin üzüntüsünün derinden paylaştığımız bu acı hadise ile ilgili olarak tüm yasal süreçler, kanunun öngördüğü çerçevede devam etmekte, tutuklanma talebi ve buna bağlı kararlar savcılık ve mahkeme tarafından işleme konulmaktadır.
2-Şüphelinin Jandarma Uzman Çavuş olması hasebiyle, kurum yönünden yapılması gereken idari tahkikat ve işlemler de yine yasal çerçevede Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde devam etmektedir. Bu kapsamda; Musa Orhan isimli şahıs Siirt Valiliği'nin 16 Temmuz 2020 tarihli oluru ile idari soruşturma kapsamında hemen görevinden uzaklaştırmıştır.
“Devlet Memurluğundan Çıkarma” cezası verilmesi istemiyle 10 Temmuz 2020 tarihinde soruşturma başlatılmış, bahse konu disiplin soruşturması tamamlanarak Jandarma Genel Komutanlığı Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilmiştir. Adı geçen şahısla ilgili ihraç işlemleri başlatılmış olup yasal süreç devam etmektedir. Sürecin tüm aşamaları, kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılacaktır.
3-Kurum içinde yürütülen idari süreçlerin haricinde, adli makamlarca devam eden iş ve işlemlere ilişkin bakanlığımızın herhangi bir yetkisi ve tasarrufunun olması hukuken ve fiilen mümkün değilken, gerek bakanlığımızın gerekse sayın bakanımızın tutuklanma veya adli kontrol kararlarında etki ve müdahalesinin olduğuna dair paylaşımları iyin iyetli olarak değerlendirmemiz, elbette ki mümkün değildir. Bu acı olaydan siyasi bir rant devşirmeyi, kurumlarımızı ve adalet sistemimizi yıpratmayı hedefleyen TELE 1 adlı TV kanalının yanısıra gayri ahlaki iftiraları atan terör örgütüne müzahir basın-yayın organları hakkında gerekli tüm yasal işlemler başlatılacaktır.
Yaşanan bu üzücü olaydan dolayı Bakanlığımıza mensup polis memuru mesai arkadaşımızın da kardeşi olan merhumeye Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyoruz."
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Sultan Alparslan ve Atatürk'e rahmet diliyorum
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Malazgirt Zaferi'nin başkomutanı Sultan Alparslan ve Büyük Taarruz'un başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlere rahmet dileyen" bir paylaşımda bulundu.
Erbaş'ın Ayasofya’daki ilk cuma namazı sırasında verdiği hutbedeki sözleri tartışma yaratmıştı.
CHP’li ve İYİ Partili milletvekilleri Erbaş’ı Ayasofya’yı müzeye çevirme kararının altında imzası olan Mustafa Kemal Atatürk’e lanet okumakla suçlamış, sosyal medyada da Erbaş’ın bu ifadeleri tepkilere yol açmıştı.
Koronavirüs salgını tüm dünyada can almaya devam ediyor
Koronavirüs salgını tüm dünyada can almaya devam ediyor.
Hindistan'da toplam vaka sayısı 3.2 milyonun üzerine çıktı. Ülkede sekizinci gün üst üste günlük 60 bin vakanın üzerine çıkıldı.
İran'da son 24 saat içinde 2 bin 243 vaka açıklandı, 119 kişi daha hayatını kaybetti. Ülkedeki toplam ölümler 21 bini aştı.
Almanya'da da vaka sayıları Nisan ayından bu yana ilk kez haftasonu 2000'in üzerine çıktı. Son 24 saatte ise vaka sayısı 1576 olarak gerçekleşti. Ülkede toplan 9280 kişi hayatını kaybetmiş durumda.
Fransa, ülkede büyük kriz yaşayan kültür sektörünü desteklemek için 2 milyar euroluk bir yardım paketi açıkladı. 3 Eylül'de ekonomiye hayat vermek için 100 milyar euroluk bir yardım paketi daha açıklanacak.
YKS tercih sonuçları açıklandı
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 2020-YKS tercih sonuçlarının açıklandığını duyurdu.
YKS Yerleştirme Raporu'na göre, 838 bin 221 kontenjanın 781 bin 165'ine yerleştirme yapıldı, 57 bin 56'sı boş kaldı.
Tercihler 6-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında yapılmıştı.
ÖSYM Başkanı Aygün, Twitter hesabından yaptığı açıklamada:
Ankara ve 14 ilde daha sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi toplu etkinlikler yasaklandı
İçişleri Bakanlığı genelgesi ile bugünden itibaren, 14 ilde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi toplu etkinlikler yasaklandı.
Ankara'da da bu 14 ildeki sınırlamalar uygulamaya konuluyor.
Düğün ve nikahların ise en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanması sağlanacak.
Gelin ile damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah merasimlerine katılamayacak, dans/oyun pisti alanlarını kapatılacak şekilde organize olunacak.
14 il arasında; Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya,Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğu Akdeniz krizine ilişkin: Askeri olarak da gerekeni yapmaya hazırız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malazgirt Savaşı'nın 949. yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada, “Türkiye, Akdeniz’de de, Ege’de, Karadeniz’de de hakkı olanı alacaktır. Bunun için siyasi, ekonomik, askerî bakımdan ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız." dedi.
Erdoğan, "Türkiye’nin artık sabrı sınanacak, kararlılığı, imkânları ve cesaretinin test edilecek bir ülke olmadığını herkesin görmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhataplarımızı "mahvolmalarına neden olacak yanlışlardan uzak durmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Yaparız diyorsak yaparız ve bedelini de öderiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Varsa bedel ödeme pahasına karşımıza çıkmak isteyen, buyursun gelsin." dedi.