Got a TV Licence?

You need one to watch live TV on any channel or device, and BBC programmes on iPlayer. It’s the law.

Find out more
I don’t have a TV Licence.

Canlı anlatım

time_stated_uk

  1. Post update

    Türkiye'de yaşanan sıcak gelişmeleri aktardığımız canlı anlatım sayfamızın sonuna geldik.

    Yarın yeniden görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.

  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı kabul etti

    Maas ve Erdoğan

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Dışişleri Bakanı Maas arasındaki görüşme başladı.

  3. Brunson davasına bakan savcının görev yeri değişti

    Brunson

    İzmir Adliyesi'nde ABD’li papaz Andrew Brunson hakkındaki soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın da aralarında olduğu 6 savcının görev yeri değişti.

    İHA'nın haberine göre Karakaya'nın Bilişim Suçları Bürosu Savcılığı'nda görevlendirildiği öğrenildi.

    Pastör Andrew Brunson kimdir: Dava hakkında bilinmesi gerekenler

  4. Alman Dışişleri Bakanı Maas'ın Türkiye ziyareti TBMM ile başladı

    Yıldırım ve Maas

    Almanya Başbakanı Heiko Maas'ın Türkiye'deki iki günlük çalışma ziyareti başladı.

    TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Meclis'e gelen Heiko Maas'ı kabul etti.

    Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanlığı’nın basın açıklamasına göre, Maas mevkidaşı Çavuşoğlu ile yapılacak görüşmelerin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek.

    Çavuşoğlu ve Maas, 6 Eylül'de ise İstanbul’daki Alman Lisesi’nin 150’inci kuruluş yıldönümü sebebiyle 2018/2019 eğitim-öğretim yılı açılışına katılacak.

  5. 10 Ekim Ankara Gar saldırısı: İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği'ne 400 bin TL manevi tazminat cezası

    Ankara gar saldırısı anması

    Ankara Gar saldırısında hayatını kaybeden Mesut Mak'ın ailesinin açtığı davada karar çıktı: İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği, 400 bin TL manevi tazminat cezasına mahkum edildi.

    Ankara'da mahkeme, gerekçeli kararında istihbarata rağmen güvenlik hassasiyeti gösterilmediğine ve hizmet kusuru olduğuna hükmetti.

    DHA'nın aktardığı gerekçeli karar şöyle:

    Quote Message: Kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması devletin asli görevidir. İdarenin bu görevi yerine getirmek, kamu düzeni ve esenliğini sağlamak üzere kolluk örgütünü kurması, gerekli araç ve olanakları sağlaması, yeterli önlemleri zamanında alması gerektiği açıktır. Yaşanan patlama olayını da kapsayacak şekilde elinde yakın tarihli istihbari bilgi bulunan idarenin, önceki standart uygulamasından dahi ayrılarak, bu bilginin ilgili birimlere iletilmesi, güvenlik tedbirlerinin alınması noktasında gerekli ve yeterli hassasiyeti göstermediği ve bu suretle hizmet kusuru bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır."
    Ankara saldırısı

    10 Ekim 2015'te Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi sırasında İki IŞİD üyesi eşzamanlı intihar saldırıları düzenlemiş, 100 kişi yaşamını yitirirken, 391 kişi de yaralanmıştı.

    İçişleri Bakanlığı Mak'ın ailesinin açtığı davanın reddini istemiş, olayın bir terör saldırısı olduğu,hizmet kusurunun bulunmadığını belirtmişti. Ankara Valiliği de, davacının zararlarının ancak sosyal risk ilkesine göre karşılanabileceği, toplantıya ilişkin gerekli bütün tedbirlerin alındığı gerekçesiyle davanın reddini istemişti.

    Ağustos ayında mahkeme heyeti 9 sanığa "Anayasal düzeni ihlal" suçundan birer kez, "kasten öldürme" suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

    9 sanığa da ayrıca öldürmeye teşebbüsten 10 bin 557'şer yıl hapis cezası verildi.

    10 Ekim Ankara Gar saldırısı davası sürecinde neler yaşandı?

  6. Heiko Maas: Türkiye Almanya için önemli bir partner, insan hakları gibi konuların bizi kaygılandırdığı sır değil

    Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, Türkiye'de yapacağı ikili görüşmeler öncesi Twitter'dan Türkçe açıklamalarda bulundu.

    Mass, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için çabaların sürmesi gerektiğini söylerken, "Bilhassa insan hakları gibi bazı gelişmelerin bizi kaygılandırdığı sır değil. Bununla ilgili de konuşacağım" ifadelerini kullandı.

    View more on twitter
    View more on twitter
  7. #EdizBahtiyaroğlu, ölümünün 6. yıl dönümünde anılıyor

    2012 yılında hayatını kaybeden Eskişehirspor formalı Ediz Bahtiyaroğlu, ölümünün 6. yıl dönümünde anılıyor.

    "Ediz Bahtiyaroğlu", bugün Google'da en çok arananlar listesinin başında geldi. Fenerbahçe Spor Kulübü, Eskişehirspor gibi takımlar, taraftarlar ve futbolcular sosyal medyada anma mesajları paylaştı.

    Bahtiyaroğlu kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.

    Türk-Boşnak futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu ya da Edis Bahtijarević, Osmanlıspor ve Ankara Gücü'nde top koşturdu, 2011-12 sezonunda da Eskişehirspor'a transfer oldu.

    1986 doğumlu sporcu, Türkiye 21 Yaş Altı Millî Futbol Takımı'yla toplamda 11 kez millî olup 1 gol attı.

    Eskişehirspor üniformalı oyuncu, hayatını kaybettiğinde 26 yaşındaydı.

    View more on twitter
    View more on twitter
    View more on twitter
  8. Kremlin Danışmanı: 4 ülke Suriye zirvesinin İstanbul'da yapılması konusunda anlaştı

    Yuriy Uşakov

    Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya'nın, Suriye görüşmelerinin İstanbul'da yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

    Reuters'ın haberine göre Uşakov, gelinen noktada dört ülkeden temsilcilerin uygun bir tarih belirlemek için çalışmaları sürdürdüğünü, Moskova'nın görüşmeler öncesi heyecanlı olduğunu söyledi.

  9. Çavuşoğlu ve Pompeo, İdlib'e operasyonun "Suriye'de çatışmayı tırmandıracağı konusunda hemfikir"

    Çavuşoğlu ve Pompeo

    ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun dün gerçekleşen toplantısın ilişkin Twitter'dan bir açıklama yaptı.

    Açıklamada iki bakanın "Esad rejiminin İdlib'de yürüteceği bir askeri operasyonun Suriye'deki çatışmayı kabul edilemez biçimde tırmandıracağı" konusunda hemfikir oldukları belirtilirken, görüşmede Pompeo'nun Türkiye'nin "ABD'li Rahip Andrew Brunson'ı serbest bırakmasının" önemini vurguladığı da belirtildi.

    View more on twitter
  10. BDDK: Bankacılık sektörünün Ocak – Temmuz dönemi net kârı 33,55 milyar TL

    BDDK

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ocak - Temmuz döneminde bankacılık sektörünün toplam kârının 33,55 milyar TL'ye çıktığını açıkladı. Toplam kâr 2017 yılının aynı döneminde ise 29 milyar TL düzeyinde gerçekleşmişti.

    BDDK'nın bugün açıklanan verilerine göre;

    • Sektörün toplam varlıkları bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 trilyon TL'den 3.83 trilyon TL'ye yükseldi,
    • Bankaların toplam kredileri ise, bir önceki yılın aynı döneminde 1.94 trilyon TL iken, geçtiğimiz yıl 2.42 trilyon TL'ye çıktı,
    • Sektörün sermaye yeterlilik oranı yüzde 17'den yüzde 16'ya geriledi.
  11. Milli Eğitim Bakanı Selçuk: İlişkileriyle değil, becerisiyle insanlar öne çıksın istiyoruz

    Ziya Selçuk

    Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara'da düzenlenen bir çalıştayda okul müdürü ve müdür yardımcılarıyla bir araya geldi.

    Selçuk, 2018-2019 eğitim yılı öncesi okul yöneticilerine "İlişkileriyle değil, yeteneğiyle, becerisiyle bir yere gelmiş insanlar öne çıksın istiyoruz" diye çağrıda bulundu:

    Quote Message: Biz çocuklar için buradayız. Bütün bütçeler, bürokrasiler, kadrolar, kariyerler çocuklar içindir.”
    Quote Message: 'Okullarda en çok zemin yenilemeyi biz yaptık', 'En çok derslik sayısını biz artırdık', 'Öğrenci sayımızı biz artırdık': Bunlar eğitimin köpüğüdür. Evrensel olana talibiz, mahalli olana değil. Medeniyet köy yollarından şehir yollarına doğru gitmez. Şehir yollarından köy yollarına doğru gelir. " from Ziya Selçuk Milli Eğitim Bakanı
    Ziya SelçukMilli Eğitim Bakanı
  12. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Ağustos ayında '41 kadın öldürüldü', 17'sinin faili meçhul

    "Ekonomik kriz bahane edilerek kadınlara yönelik saldırılar gerçekleştirildi"

    Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

    Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun raporuna göre, Ağustos ayında erkekler tarafından 41 kadın öldürüldü, cinsel şiddet ve çocuk istismarları ise devam etti.

    TL'deki sert değer kaybına da değinilen raporda, geçtiğimiz ay "ekonomik kriz bahane edilerek kadınlara yönelik saldırılar olduğu" ifade edildi.

    Quote Message: Doların 6 lirayı aşması, üst üste gelen zamlar, artan işsizlik ve borçlar sonucu; kadınların istihdam seviyesi gün geçtikçe düşerken ekonomik kriz, kadın cinayetlerinin de bahanesi olarak öne sürülür oldu." from Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ağustos 2018 Raporu
    Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ağustos 2018 Raporu

    Rapora göre;

    • Ağustos ayında öldürülen 41 kadından 17’sinin faili meçhul,
    • Aynı dönemde İstanbul ve Bursa'da, bir haftada 2 trans kadın cinayeti işlendi,
    • Medyadaki haberlerden derlenen verilere göre 37 çocuk cinsel istismara uğradı ancak rakamların bundan fazla olduğu tahmin ediliyor,
    • Kadın Meclisleri 'Krizin sonuçlarına karşı kadınlar yalnız değildir' diye çağrıda bulundu.

    Platform ayrıca, cinayetle sonuçlanan şiddet vakalarında idamı gündeme getirmenin "gerçek sorunun üstünü örteceğini" kaydetti.

    grafik
    grafik
  13. TESK: Türk malı ürünler işaretlensin, halkımız yerli ürüne yönelsin

    bakkal

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yerli ürünlerin satışını artırmak amacıyla "Türk malı ürünler işaretlensin" çağrısında bulundu.

    Palandöken yaptığı yazılı açıklamada 'Türk malı' ibaresinin, "küçük olması nedeniyle herkes tarafından fark edilemediğini" belirtti.

    Quote Message: Ekonomik olarak inişli çıkışlı bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde yerli ürün kullanmanın önemini her zamankinden daha çok vurguluyoruz. Raflarda, tezgahlarda, reyonlarda yüzde 100 Türk malı olan ürünler açıkça okunur şekilde belirtilmeli, halkımız yerli ürünlere yönlendirilerek hem satışlar artırılmalı, hem de paramız yurt içinde kalmalı." from Bendevi Palandöken TESK Genel Başkanı
    Bendevi PalandökenTESK Genel Başkanı
  14. Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Türkiye ile mali yardım konusunu konuşacağımızı sanmıyorum

    Heiko Maas

    Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'ye iki günlük ziyareti öncesi yaptığı açıklamada Ankara'daki görüşmelerinde Türkiye'ye olası bir mali yardımın gündeme gelmesini beklemediğini söyledi.

    Reuters'ın haberine göre Maas, "Elbette ülkedeki ekonomik durumla ve Türkiye hükümetinin karşı önlemleriyle ilgili bilgi alacağım. Şu anda bunun, yardım konusunun ele alınacağı anlamına geleceğini ise sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

    Maas'ın Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.

    Geçen ay ABD'de yayınlanan Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin Türk Lirası'ndaki değer kaybı karşısında Almanya'nın yardım seçeneklerini değerlendirdiğini yazmış, Reuters'a konuşan Alman hükümet kaynakları ise gündemlerinde böyle bir planın olmadığını söylemişti.

  15. TÜİK: 2017'de Türkiye'ye göçte bir önceki yıla göre yüzde 22,4 artış

    Türkiye'den göç edenlerin sayısı 253 binden fazla

    göçmenler

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), "Uluslararası Göç İstatistikleri"ne göre geçen yıl;

    • Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %22,4'lük artışla 466 bin 333 kişiye yükseldi. Göç edenlerin %52,3'ü erkek, %47,7'si kadındı,
    • Türkiye'den göç eden kişi sayısı geçen yıl 2016'ya göre %42,5'lik artışla 253 bin 640'a ulaştı. Bu kişilerin %15,5'i 25-29 yaş grubundaydı,
    • 166 bin 44 kişiyle en fazla İstanbul göç aldı,
    • En fazla göç %26,6 ile Irak'tan geldi. Bunu sırasıyla Afganistan (%10,4) Suriye (%7,7), Azerbaycan ve Türkmenistan takip etti.
    • Türkiye'den göç eden yabancı uyruklu nüfusa bakıldığında ilk sırada % 20,4 ile yine Irak geldi. Bunu sırasıyla %7,5 ile Azerbaycan, %6,7 ile Suriye, %4,6 ile Afganistan ve %4,5 ile Çin izledi.
  16. OHAL Komisyonu'na başvurularda son gün

    ohal komisyonu başvurusu

    Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na başvurular bugün sona eriyor.

    Komisyon, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 2017'de yayınlanan bir KHK ile yürürlüğe girmişti.

    Geçen ay yapılan açıklamada, Komisyon'un ihraçlar, dernek, vakıf ve medya kuruluşlarının kapatılması gibi konularda yapılan 118 bin 660 başvurudan 30 binini sonuçlandırdığı, 28 bin 100 müracaatın reddedildiği belirtilmişti.

  17. Milli Savunma Bakanlığı: Rusya ile görüşmelerin sonuncusu Ankara'da yapıldı, müşterek çalışmalar devam edecek

    Milli Savunma Bakanlığı, Suriye konusunda Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmelere ilişkin kısa bir yazılı açıklama yayınladı:

    Quote Message: Suriye’deki gelişmeler ve bölgesel güvenlik konularına yönelik Türkiye ve Rusya Çalışma Grupları arasındaki görüşmelerin sonuncusu 31 Ağustos - 04 Eylül 2018 tarihleri arasında Ankara’da icra edilmiştir. Konuyla ilgili müşterek çalışmalara önümüzdeki dönemde de devam edilecektir."

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında dün bir Suriye zirvesi düzenlenmiş, toplantıya, 15 bakan yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı, AFAD, MİT ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da yetkililer katılmıştı.

    Suriye, Rusya ve Türkiye'den İdlib çevresine askeri takviye

  18. Piyasalarda durum ne?

    para

    Dolar/TL yeni güne yükselişle başladı ve erken saatlerde 6,68'den 6,71'e yükseldi.

    Piyasalarda açılışlar şöyleydi:

    • Dolar/TL - 6,6811;
    • Euro/TL - 7,7407;
    • Sterlin/TL - 8,5995

    Bloomberg'in haberine göre uzmanlar, Merkez Bankası'nın 13 Eylül'deki toplantısına kurda hareketliliğin süreceğini dile getiriyor.

  19. Bahçeli’den af açıklaması: Toplumsal beklenti ve ihtiyaç oluştu, bunu dikkate almak lazım

    Devlet Bahçeli

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin af talebini desteklemeye devam ettiklerini ifade ettiği aktarıldı.

    Milliyet gazetesinin haberine göre, Bahçeli MHP Başkanlık Divanı’nda yaptığı açıklamalarda hazırladıkları teklifin genel af olmadığını, infaz sürelerinde değişiklikleri öngördüğünü söyledi.

    Haberde bahçelinin şu ifadelerine yer veriliyor:

    “Meclis nasıl karar verirse... Nihayetinde 50 milletvekilimiz var. Toplumsal beklenti ve ihtiyaç oluştu. Bunu dikkate almak lazım.”

  20. Erdoğan: İdlib'e füzeler yağdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır

    Cumhurbaşkanı Erdoğan

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırgızistan’dan Türkiye’ye dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı ve İdlib konusunda olası bir harekâtın bir katliama yol açacağı uyarısını yaptı:

    Quote Message: İdlib’de şu anda çok acımasız bir süreç işletiliyor. Orada 3.5 milyon insan var. Allah korusun, bir felaket yaşanırsa, bu insanların birinci derecede kaçabileceği yer yine Türkiye. Bizim belli şeyler çözüldü, artık Türkiye’den geri dönüşler başladı havasında olduğumuz bir dönemde şimdi bu tür bir risk gündemde. Şu anda bizim Rusya ile olan işbirliğimiz çok önemli. ABD Rusya’ya, Rusya ABD’ye topu atıyor. Ama Allah göstermesin, buralara füzeler yağdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır."

    Erdoğan, İdlib konusunun Cuma günü İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenecek zirvede de gündeme geleceğini ifade etti ve konuyu o zirvede daha olumlu bir noktaya taşımak istediklerini ifade etti:

    Quote Message: 7 Eylül’de Tahran zirvesi var. Bu zirvede bu işi çok daha olumlu bir noktaya taşıyacağız. Bu Astana’nın devamıdır. Cenevre ile karşı karşıya gelme gibi bir durum değildir. İnşallah Tahran Zirvesi’ni olumlu neticelendirmek suretiyle rejimin oralardaki aşırılıklarını önlemeyi başarırız. Zirveyi çok önemsiyoruz.

    Menbiç konusunda ise ABD ile üzerinde uzlaşılan yol haritasının planlandığı gibi işlemediğini ifade eden Erdoğan, ‘Olay savsaklanıyor’ dedi:

    Quote Message: Münbiç’te, başta Dışişleri Bakanımızın Pompeo ile yaptığı görüşmedeki noktada olmadığımızı söyleyebilirim. Olay savsaklanıyor. Bu gerçeği görmemiz lazım. İdeal bir noktada değiliz. Görüşmeler yapıldığında varılan mutabakat, şu anda aynı istikamette maalesef yürümüyor. Önümüzdeki süreçte Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar’ın muhatapları ile yapacakları görüşmelerde, temenni ederim ki yeni bir süreç başlar, yeni bir heyecan ortaya çıkar.