Dünya nüfusu 7 milyara ulaştı. Tarihin büyük bir bölümünde çok yavaş artan nüfus, son 50 yılda iki kattan daha fazla arttı.
İnsanın hikayesinde siz nerede yer alıyorsunuz? 7 milyar kişi arasında hangi sıradasınız? Bu soruların yanıtları için aşağıdaki kutulara doğum tarihinizi girmeniz yeterli.
Kalkınmakta olan ülkelerde, sağlık ve hijyen hizmetlerinde ilerlemeler sayesinde ölüm oranları azalırken, doğum oranları hala yüksek. Bu durum nüfusun hızla artmasına neden oluyor. Hatta, dünyada her 100 bebekten 97'si Katar gibi kalkınmakta olan ülkelerde doğuyor.
Zengin ekonomiye sahip ülkelerde, ölüm oranları düşük olsa da doğum kontrolünün yaygın olması ve küçük aile kurma arzusu doğum oranlarını kontrol altında tutuyor. Daha az bebek doğması, Moldova'da olduğu gibi nüfusun eşitlenmesi, hatta azalmasıyla sonuçlanıyor.
Japonya'da hayat beklentisi yüksek, bu durum sağlıklı bir beslenme ve düzenli kontroller dahil, iyi kamu sağlığı hizmeti verilmesinin bileşimi.
Bu arada Orta Afrika Cumhuriyeti gibi daha yoksul ülkelerdeki ortalama hayat beklentisinin düşük olması, bir dizi faktörle açıklanıyor, bunlar arasında yoksulluk, çatışmalar, sağlık hizmetlerine erişimin yetersiz olması ve Aids'in yaygın görülmesi sayılıyor.
siz bu sitedeyken dünya nüfusundaki artış
Kaynaklar:
Tüm nüfus verileri, BM Nüfus Dairesi'nin tahminlerine dayanmaktadır ve tüm hesaplamalar tıklayın BM Nüfus Fonu tarafından sağlanmıştır. Diğer veriler, BM'nin farklı birimleri, tıklayın Global Footprint Network ve tıklayın Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından sağlanmıştır.
Ayrıntılı bilgi: Daha fazla bilgi için BM Nüfus Fonu'nun tıklayın 7 milyar ve ben sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Veriler hakkında notlar: Bu modülde sadece 1910 ve daha sonraki doğum tarihleri ve nüfusu 100 binden fazla olan ülkeler kullanılmaktadır. Mümkün olan durumlarda BM'nin 2005-2010 ortalama verileri kullanılmıştır. Dünya ve ülke nüfusunu gösteren sayaçlar, BM'nin elindeki son verileri ve ortalama büyüme oranlarını temel alır ve bu modülün tasarımı nedeniyle diğer sayaçlardan farklılık gösterebilir.
Modülün sonuç bölümünde kullanılan tıklayın 'gelişmiş', 'gelişmekte olan' ve 'en az gelişmiş' ülkeler olarak tanımlanan gruplar, BM tarafından Binyıl Gelişim Hedefleri belirlenirken kullanılan referanslara dayanmaktadır. Doğu Avrupa ülkeleri 'gelişmiş' ülkeler arasında sınıflandırılmıştır.
BBC © 2014 BBC dış bağlantılardaki sitelerin içeriğinden sorumlu tutulamaz
Bu sayfayı en iyi şekilde görüntülemek için stil sayfalarını gösteren güncel bir internet tarayıcısı (CSS) gerekmektedir. Var olan tarayıcınızla sayfayı görüntüleyebilir, ancak görsel açıdan tüm olanaklardan yararlanamayabilirsiniz. Tarayıcı yazılımınızı güncellemeyi ya da CSS olanağını etkinleştirmeyi düşünebilirsiniz.