DERGİ
Manşet haber
Demans nedir, neden kadınlarda daha çok görülür?
Kadınlarda bunama (demans) oranının erkeklerden daha fazla olduğu artık kabul ediliyor. Bu durum, hastalığa karşı mücadele yöntemlerini değiştirmeyi gerektiriyor.
Dünya sinemasının en iyi 100 filmi
BBC'nin kültür departmanı, dünya sinemasının gelmiş geçmiş en iyi filmlerini belirlemek için 43 ülkeden 209 film eleştirmeninin görüşlerine başvurdu. İşte ilk 100'e giren filmler…
Dünya sinemasının keşfedilmeyi bekleyen 12 muhteşem filmi
BBC'nin kültür departmanının dünya sinemasının İngilizce yapımlar dışındaki gelmiş geçmiş en iyi filmlerini belirlemek için film eleştirmenleriyle yaptığı ankette 66 ülkeden filmler yer aldı. Bunların bazıları ilk 100 listesine giremese de bu onların büyük eserler olmadıklarını değil, keşfedilmeyi beklediklerini gösteriyor.
Meyve ve sebzeleri sıkarak içmek yararlı mı?
Bir bardak taze sıkılmış meyve suyu günlük vitamin ihtiyacımızı karşılamak için iyi bir yöntem mi? Kan şekeri ve insülin seviyesi bundan nasıl etkilenir?
D vitamini takviyesinin yararı var mı?
D vitamininin yorgunluğa, depresyona, hatta kansere bile iyi geldiği söyleniyor. Ancak bazı uzmanlar vitamin seviyesi normal kişilerin takviye almasını doğru bulmuyor.
Acı biber zararlı mı?
Acı biberin ağızda yarattığı yanma hissi çoğu insanın hoşuna gider. Peki, bu his nasıl oluşur ve acı biberin zararı var mıdır?
Sağlıklı bağırsaklar için 6 öneri
İnsan bağırsağı 1000 farklı bakteri türü barındırıyor. Bakterilerin çeşit olarak fazla olması sağlık açısından önemli görülüyor. Peki, bu bakteri türlerini artırmak için ne yapılabilir?
Bunamaya karşı 7 önemli besin
Dünyada bunama vakaları giderek artarken bu soruna karşı mücadelede hangi besinlerden yararlanabiliriz?
Dünyayı şekillendiren hikâyeler
Binlerce yıl öncesine dayanan destanlardan modern romanlara kadar dünyanın değişmesine vesile olan ve kuşakların düşünce tarzını etkileyen eserler...
Dünyanın en etkileyici hikâyesi: Odysseia
Dünyayı Şekillendiren 100 Hikâye anketinde Homeros'un Odysseia destanı birinci sıraya yerleşti. Binlerce yıldır cazibesini koruyan bu hikâye neden hala etkili?
İnsan neden hikayelere ihtiyaç duyar?
Ateş etrafında anlatılan hikayelerden Netflix dizilerine kadar hikaye anlatımı her toplumda önemli bir işlev görür. Evrimsel teori uzmanları bunun nedenlerini araştırıyor.
Damızlık Kızın Öyküsü neden hala güncel?
Margaret Atwood'un 1985'te gerçek politik gelişmelere dikkat çekmek üzere yazdığı Damızlık Kızın Öyküsü adlı romanı güncelliğini hala koruyor.
İlahi Komedya: Dünyanın en iyi Cehennem tasviri
Dante'nin İlahi Komedya'sı ve burada tasvir ettiği ölümden sonra yaşam, Avrupa'da Rönesans'ı ve Reformasyon'u nasıl etkiledi, modern dünyanın doğmasına nasıl katkıda bulundu?
İngiltere'nin en iyi 20 romanı
BBC Kültür sitesi, dünyanın farklı ülkelerinden 82 edebiyat eleştirmeni ile görüşerek İngiltere'nin en iyi romanları konusunda düşüncelerini sordu. İşte yabancıların gözüyle İngiltere'nin en iyi 20 romanı...
21. yüzyılın en iyi 25 filmi
BBC farklı ülkelerden 177 sinema eleştirmeninin görüşlerine başvurarak 21. yüzyılın en iyi 100 filmini belirledi.
Tüm zamanların en iyi komedi filmleri
BBC Kültür servisi 52 ülkeden 253 film eleştirmeninden en beğendikleri 10 komedi filmini sıralamalarını istedi. İşte ilk 25'e giren filmler...
Tüm zamanların en iyi çocuk kitapları
Bugüne kadar İngilizce yazılmış en iyi çocuk kitapları hangileridir?
İlk kitabın hikâyesi
E-kitap ile basılı kitap arasındaki rekabet 2000 yıl önce de Roma'da ilk yapraklı kitap ortaya çıktığında yaşanmıştı.
Kayıp Cennet ne anlatıyor?
John Milton'ın destansı şiiri Kayıp Cennet, etkisi bakımından İngiliz edebiyatında Shakespeare'in ardından ikinci sırada gelir. Milton'ın bu eseri ne anlatıyordu, neden önemliydi?
Dinler bir gün ortadan kalkar mı?
Yeryüzünde milyonlarca insan hayatın ölümle son bulacağına, ölümden öte yaşamın ve tanrının olmadığına inanıyor. Bazı ülkelerde açıktan ateizm hiç bugünkü kadar revaçta olmamıştı.
Sufizmi seçen Avrupalılar
İspanya'da çok sayıda Kuzey Afrikalı göçmen olduğu bilinir de, Sufizmi seçen İspanyollar az duyulmuştur.
Başkalarının seks hayatı sandığınız gibi değil
Araştırmalar, gençlerin gerçekte olduğundan daha fazla seks yaptıklarını düşündüğümüzü gösteriyor. Özellikle erkekler, genç kadınların cinsel yaşamına dair yanlış algılara sahip.
Pelvik taban kasları neden önemli?
Pelvik taban karmaşık ve özellikle kadınlar için önemli bir sistem. Ama kas, sinir ve bağ dokularından oluşan bu sistemin nasıl işlediği ve ne rol oynadığı konusunda yeterli çalışma bulunmuyor.
Vücudumuz hangi elementlerden oluşuyor?
Vücudumuzun yüzde 99'unu oluşturan 6 element hangileri? Hücrelerimizin ömrü ne kadar? Ölen hücreler ne oluyor? Hücrelerimiz yenileniyorsa neden yaşlanıyoruz?
Dünya kültürünü şekillendiren 5 ülke
Askeri, siyasi veya ekonomik gücüyle değil, kültürüyle dünyayı en fazla etkileyen beş ülke…
Turist gözüyle Van kahvaltısı
Van'da kahvaltı öyle önemlidir ki ana caddeye paralel sokaklardan biri halk arasında "Kahvaltıcılar Sokağı" olarak bilinir.
İnsan neden dejavu hissine kapılır?
Herkes o duyguyu yaşamıştır: Bir olayı daha önce yaşamış olma hissi. Ama bir yandan da bunun mümkün olmadığını bilirsiniz. Peki bu his neden oluşur?
Video, En iyi patates kızartması nasıl yapılır?, Duration 1,24
En iyi patates kızartmasının nasıl yapıldığını bilmek için patatesin kızarırken nasıl bir süreçten geçtiğini anlamak gerekir.
Video, Sarımsak kokusu nasıl giderilir?, Duration 1,08
Sarımsak kokusu uzun süre vücutta kalır. Kokuyu gidermenin yolu vücuttaki kimyasal tepkimeleri yönlendirmekten geçer. Peki nasıl?
Video, Alkolden sonra kahve içmeli mi?, Duration 1,22
Alkol ve kafein aynı anda kanda dolaşırken vücudu nasıl etkiler? Kahve insanı ayıltır mı?
Video, En besleyici 20 bitkisel gıda, Duration 1,21
1000 çeşit ham besin maddesini inceledikten sonra araştırmacılar vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli besin maddelerini sıraladı.
Video, Çay mı kahve mi, hangisi daha faydalı?, Duration 2,23
Uyarıcılık, genel sağlık, uyku, diş lekesi bakımından çay ile kahveyi kıyasladığımızda sonuç ne olur?
Video, Neden miyop oluruz?, Duration 1,50
Miyopi ya da uzağı net görememe sorunu en yaygın göz bozukluklarından biri. Ama basit önlemlerle çocukları bu sorundan kurtarmak mümkün olabilir.
Video, Batı medeniyeti nasıl yıkılacak?, Duration 0,58
Bilim insanları, Batı medeniyetini yıkıma sürükleyebilecek iki önemli faktöre dikkat çekiyor.
Video, Neden esneriz?, Duration 1,32
Yorgunluk, sıkılma ya da bir başkasını esnerken görmek esneme nedenleri arasında sayılıyor. Peki, esneme vücudumuzda nasıl bir işlev görüyor?
Video, Dünyanın tek deniz ipeği dokumacısı, Duration 2,11
Deniz ipeği bir midye türünün kabuklarından toplanan nadir bir madde. Deniz ipeğiyle işlenen nakışlar binlerce yıl kralların kaftanlarını süslemiş. Bugün bu işi dünyada sadece bir kişi biliyor.
Video, El Hamra Sarayı'nın gizemli dünyası, Duration 3,54
İspanya'nın Granada şehrinde Endülüs Emevileri'nden kalan El Hamra Sarayı'nda iki farklı yaşam arasındaki tezatı ve saray duvarlarını kaplayan oyma yazıtların gizeminin nihayet çözüldüğünü görüyoruz.
Video, Dünya tersine dönse ne olur?, Duration 1,26
Dünyanın ters yöne veya biraz daha yavaş dönmesi hayatımızı, coğrafyayı, hava durumunu nasıl etkilerdi?
Video, Yürüyen merdivene binerken neden sendeleriz?, Duration 0,45
Hareketsiz haldeki bir yürüyen merdivene bindiğimizde dengemiz sarsılır. Bunun nedeni beyindeki bilinçdışı sistemle ilgilidir.
Video, Çinli 'Örümcek Kadın', Duration 3,00
Çin'de eskiden beri dik yamaçlara tırmanırdı insanlar. Şimdi farklı gerekçelerle bu işin yapılması Çin'deki değişimi gösteriyor.
Video, İzlanda usulü ekmek, Duration 1,40
İzlanda'da geleneksel çavdar ekmeğini pişirmek için bir çukur açmak yetiyor. Ekmeğin pişmesi için, yerden çıkan kaynarca içinde 24 saat beklemesi gerekiyor.
Video, Yunanistan'da ıslık dili, Duration 2,09
2500 yıldır bu dağ köyünde yaşayanlar sadece kendilerinin anladığı bir dil konuşuyor. Ama bugün bu dili konuşan altı kişi kalmış sadece.
Para insanı nasıl değiştiriyor?
Zenginlerin daha cimri ve az güvenilir olduğunu gösteren araştırmalar ne kadar doğru?
Nasıl karizmatik olunur?
Karizmatik insanlar bazı özel iletişim becerilerine sahip. Bu beceriler onlara iş ve özel yaşamlarında önemli avantajlar sağlıyor.
2000 yıldır gizemini koruyan bataklık cesetleri
Kuzey Avrupa'nın bataklık ve fundalıklarında binlerce yıl önce vahşice öldürülmüş ve günümüze kadar muhafaza olmuş insan kalıntıları ne anlatıyor?
Sinop neden Türkiye'nin en mutlu şehri?
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Sinop sağlık ve altyapı bakımından diğer şehirlere kıyasla daha gerilerde olmasına rağmen, son birkaç yıldır en mutlu şehir olarak karşımıza çıkıyor. Peki bunun sırrı ne?
Evlilik insanı ne kadar değiştirir?
Pek çok bekâr insan, evlenen arkadaşlarının ne kadar katlanılmaz ve sıkıcı hale geldiklerinden şikâyet eder. Peki, durum gerçekten böyle midir? Evlenince insan değişir mi?
Türkiye'deki unutulmuş Gürcü krallığı
Çoruh Vadisi'nde Ortaçağ'dan kalma mimarlık harikası Gürcü manastırları, Türkiye ile Gürcistan arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle kaderine terk edilmiş bir halde beklerken bile ihtişamını koruyor.
Bu anatomik modeller neden iğrenç değil?
18. yüzyılda Floransa’da yapılan ve birçok iç organın sergilendiği anatomik balmumu heykeller ne anlatıyor?
Un ne zaman tehlikeli olur?
İlginç gıda zehirlenmesi vakalarını araştıran görevliler, bir salgını dedektif titizliğiyle inceleyerek unun ne kadar tehlikeli olabileceğini ortaya koydu.
Dünya'ya asteroit çarpması nasıl önlenecek?
Yeryüzüne bir asteroit çarpması sonucunda her şeyin yok olacağına dair anlatılanları hepimiz duymuşuzdur. NASA, etrafımızda dolaşan dev gök taşlarının çarpmasını engelleyecek bir proje üzerinde çalışıyor.
Doğum neden bu kadar acılı ve riskli?
İnsanda doğumun diğer memelilere kıyasla bu kadar acılı ve riskli olmasının nedeni iki ayak üzerinde yürümesine bağlanıyor; ama tüm hikaye bundan ibaret değil.
Patlamış mısırın kimyası
Patlamış mısır en sevilen atıştırmalıklardan biridir. Peki nasıl bir kimyasal tepkime sonucu patlar mısır?
Kişiliğimizi açığa vuran gündelik davranışlar
Yapılan araştırmalar, baharatlı yemek sevmek, banyo yaparken şarkı söylemek gibi önemsiz görünen davranışların, insanın kişilik özelliği hakkında önemli verileri içerdiğini gösteriyor.
İncir ağacı insanlık tarihini nasıl şekillendirdi?
Çok sayıda dinsel ve folklorik söylenceye konu olan incir ağacı, hem tarihe tanıklık etmiş hem de onu biçimlendirmiştir. Peki incir geleceğimizi nasıl zenginleştirebilir?
Einstein'ın ilginç alışkanlıklarından ne öğrenebiliriz?
Dünyanın en zeki bilim insanlarının ilginç alışkanlıkları da var. Örneğin Newton seksten uzak duruyor, Pisagor fasulye yemiyor, Einstein çorapsız geziyordu. Peki bu tür alışkanlıklar ile bu insanların zekâsı arasında bir bağlantı olabilir mi?
Etsiz bir dünyanın sonuçları ne olabilir?
12 Haziran Dünya Et Yememe Günü'ydü. Peki, bütün dünya vejetaryen olsaydı ne olurdu? İklim, çevre, sağlık ve ekonomi açısından vejetaryenliğin avantajları ve dezavantajları...
Neandertallerin çöküşünü nasıl hızlandırdık?
Modern insan Afrika'dan Avrupa'ya göçtüğünde bazı hastalıkları bulaştırarak Neandertallerin yok olmasına katkıda bulunmuş olabilir.
Porno zararlı mı?
İnternet sayesinde pornografi artık daha kolay erişilir ve daha çok tüketilen bir hale geldi. Peki pornografi insanın davranışlarını, ilişkilerini ve arzularını nasıl etkiliyor?
Mısırlılar neden kokmuş balık yiyor?
Mısırlılar, fesik adı verilen mayalı ve ağır kokulu balık yemeğine oldukça düşkün. Peki, iyi hazırlanmadığı takdirde gıda zehirlenmesine ve ölüme yol açabilen bu geleneksel yemek nereden geliyor?
Antibiyotikle birlikte alkol almak yanlış mı?
Araştırmalar alkolün antibiyotik tedavisini genellikle olumsuz etkilemeyeceğini ya da yan etkisi olmadığını gösteriyor. Fakat istisnalara dikkat etmek gerekiyor.
Siyasi liderler az uykuyla nasıl idare ediyor?
Siyasi liderler çoğu zaman az uyur. Peki, bu kadar az dinlenme ile nasıl ayakta kalabiliyorlar?
'Süper besin' diye bir şey var mı?
Bazı besinlerin 'süper besleyici' olduğu iddia edilir. Bu yiyecekler gerçekten de her derde deva mı?
Nuh Peygamber'in Kafkaslar'daki 'torunları'
Büyük Kafkas dağlarındaki Kınalık köyü sakinleri yüzyıllardır dillerini ve geleneklerini koruyarak zorlu koşullarda ayakta kalmayı başarmış.
Dövmenin yayılmasında aristokrasinin rolü
Dövme binlerce yıldır İngiliz kültürünün bir parçası. Kökenleri eskiye dayanan dövmenin yayılmasında İngiliz aristokrasisinin etkisi büyük oldu.
CIA'nin Soğuk Savaş aracı: Modern resim?
Soyut Dışavurumcu akım 1940'larda hiç tanınmamış sanatçılar içinde ortaya çıkmış ve New York'u sanat dünyasının merkezine oturtmuştu. Fakat bazıları Soğuk Savaş'ta bu akımın CIA tarafından kullanıldığına inanıyor.
Antibiyotik direnciyle ilgili bilinmesi gereken her şey
Bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç geliştirdiği çağda yaşam korkutucu görünüyor; ama felaketten kaçınmanın yolları da var.
İnsan zekâsını yanlış mı anladık?
Beyin gücü söz konusu olduğunda insan zekâsının üstün olduğunu düşünürüz. Peki, insanın diğer hayvanlardan daha zeki olduğunun somut kanıtı hangi becerisinde yatıyor?
Tarihin başladığı 'ilk'ler diyarı: Mezopotamya
Mezopotamya yüzyıllar boyunca Batının ilgisini çeken bir bölge oldu. Burada kurulan medeniyetler modern kültürün şekillenmesinde nasıl bir rol oynadı?
Sıfırın ortaya çıkışı ve hayatımızdaki yeri
Matematik, bilim ve mühendisliğin temelini oluşturan sıfır sayısı nasıl keşfedildi, geleceği onsuz tahmin etmek neden mümkün değil?
Dünyanın en ünlü logosunun hikâyesi
McDonald's'ın 'M'si dünyanın en tanınan logosudur. Ama hileye dayalı bir hikâyesi var bu sembolün.
Almanların en çok sevdiği fast food: Döner
Almanların sosis sevdiğini herkes bilir ama artık ülkede döner de en az sosis kadar popüler. BBC Travel'dan Shireen Khalil, dönerin Almanya'daki tarihini yazdı.
Batıya esin veren esrarengiz doğu dini
Yıldız Savaşları'ndan Taht Oyunları'na kadar birçok filme esin kaynağı olan, Voltaire ve Nietzsche'den Freddie Mercury'ye kadar çok sayıda insanı etkileyen Zerdüştlük nasıl bir dindir?
Solakların sayısı neden az?
Hangi elinizi kullandığınız düşünme biçiminden işitmeye kadar birçok şeyi etkiliyor.
Sovyet internet girişimi neden başarılı olamadı?
Dünyada WWW internet ağı henüz kurulmadan çok önce Sovyetler Birliği'nde geliştirilen ve ortaya çıkarılan bilgisayar ağı düşüncesi neden hayata geçirilemedi? 'Sovyet interneti' nasıl bir yapıya sahipti?
Esnek çalışma neden strese yol açıyor?
Her gün 8 saat işyerine gitmek yerine esnek çalışmak kulağa hoş gelse de, bu şekilde çalışanlar kendilerini sürekli stres altında hissediyor.
En büyük anaerkil toplum nasıl yaşıyor?
Batı Sumatra'nın dağlık kesimlerinde erkekler evlendikleri kadınların evine taşınıyor ve orada misafir olarak görülür.
Yorgunluk hissi neden bu kadar yaygın?
Çok sayıda insan yorgunluktan yakınıyor. Bu modern yaşamın bir sorunu mu yoksa çok daha eskilere dayanan fiziksel ve ruhsal bir hastalık mı?
Vampir hikâyelerini doğuran gerçek hastalıklar
Vampir insanın yarattığı en etkili canavarlardan biridir. Bunda, bilinmeyen hastalıkların yanı sıra bilinmeyen korkusu da etkili olmuştur.
Yara izi neden deriden farklı?
Vücuttaki yara izleri insanın başına gelenlerle ilgili ipuçları verir. Peki, yara izleri neden farklı bir görünüm alır?
Atalarımız neden kafatasını deliyordu?
Binlerce yıl önce yaşamış insanlar kafatasını delerek bir tür beyin cerrahisi mi uyguluyordu, yoksa çok daha farklı amaçları mı vardı?
Afrika kökenli Türkleri ne kadar tanıyoruz?
Türkiye birçok etnik azınlığı barındırıyor; ama bir grup var ki mülteci krizi nedeniyle dikkat çekse de haklarında fazla şey bilinmiyor.
Arnavutluk'ta 'besa' geleneği ve mülteciler
Dünyanın her yerinde mültecilerin sınır kapılarından geri çevrildiği bir dönemde Arnavutluk'un onlara kucak açmasından öğrenilecek çok var.
Dünyanın en pahalı peyniri eşek sütünden
Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Afganistan'da ölüme götüren 22 hece
Afgan kadınlar yasak aşklarını gizli şiirlerde ve manilerde dile getirmiş. Yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan bu isyan sözleri bize ne anlatıyor?
Nemrut: Kralların ve tanrıların taşlaştığı yer
Türkiye'nin güneydoğusunda tanrıların ve kralların dev heykellerini barındıran ve UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı'nı ne kadar tanıyoruz?
İranlılar ve ısrarlı nezaket kuralları
İranlıların bu geleneği, bakkaldan eşya satın almaktan nükleer müzakerelere kadar her tür sosyal iletişimde insanların birbirine nasıl davranması gerektiğini hatırlatır.
Uykuya dalarken düşme hissi neden oluşur?
Tam uykuya dalarken birden düşme hissine kapılıp vücudumuzun silkindiğini çok görmüşüzdür. Bu hisse hangi çatışma neden oluyor?
Kadınlar iltifata nasıl tepki gösteriyor?
Fotoğrafçı Mehmet Genç dünyanın birçok ülkesini dolaşarak kadınların iltifata gösterdiği tepkileri belgeliyor.
Çin'de milyonlarca 'artık erkek' eş arıyor
Çin'de kadın ile erkek nüfus arasında giderek açılan fark erkeklerin eş bulmasını zorlaştırıyor. 30 yaşını aşkın "artık erkekler" eş bulmak için olmadık yollara başvurmak zorunda kalıyor.
Ayrılıklar kişiliği nasıl değiştiriyor?
Bazıları boşanmayı ve ayrılığı daha kolay kabullenir bazıları içinse bu çok daha zorlu olur. Ayrılık süreci insanın kendisiyle ilgili bazı gerçekleri yansıtan bir süreçtir.
Kel olmanın faydaları
Daha zeki, etkili, eğitimli ve dürüst mü görünmek istiyorsunuz? O halde kel olmanız gerekiyor.
Tercümesi zor duygular
Başka dillerde olup da İngilizce karşılığı bulunmayan ve farklı duyguları ifade etmek için kullanılan birçok kelime var.
İnsan nasıl giyinmeye başladı?
Bugün hala avcılık ve toplayıcılık yapan bazı kabileler çıplak olmaya devam ediyor. Bu, giyinmenin hayatta kalma açısından zorunlu olmadığını gösteriyor. Peki ilk insanlar ne zaman giyinmeye başladı?
Gözaltı torbaları ve mor halkalar neden oluşur?
Uzmanlar birçok kişinin gözaltındaki torbalardan ve mor halkalardan rahatsız olduğunu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ifade ediyor.
Facebook bizi nasıl yönlendiriyor?
İster Facebook'u ister Google'ı ya da başka bir platformu kullanalım, tercihlerimiz aslında gizli bir biçimde yönlendiriliyor.
Tarihteki en ilginç 'kutsal emanetler'
Dinler her zaman kendileri için önem taşıyan insanların kalıntılarını kutsal emanet saymıştır. Fakat Einstein'ın gözlerinden Napolyon'un penisine kadar ilginç seküler emanetler de var.
Herkes vejetaryen olsa ne olurdu?
Diyetimizden eti tümüyle çıkarmak hem kendi sağlığımız hem de dünyanın iyiliği açısından önemli yararlar getirir; ama bunun milyonlarca insan açısından olumsuzlukları da olacaktır.
Kâğıt kesiği neden çok acıtır?
Kâğıtla az çok haşır neşir olan herkes bilir kâğıt kesiğinin çok acıttığını. Dermatologlar bunun tamamen insan anatomisiyle ilgili olduğunu söylüyor.
Kilosu 20 bin dolara Çin tırtıl mantarı
Ölü bir tırtılın kafasında yetişen lezzetli mantarı yemek için ne kadar para öderdiniz? Bu mantara düşkün Çinliler kadar değil muhtemelen…
İnsanlığın bilgi birikimi tuza gömülüyor
İnsanlığın Hafızası projesi, insanlığın sahip olduğu en önemli belgeleri seramik tabletlere işleyip tuza gömerek felaketlerden korumayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.
Haritalar neden kuzeyi yukarıda gösterir?
Haritalar her zaman kuzeyi yukarıda göstermedi. Bu pratiğin nasıl geliştiğinin ilginç hikâyesi ve dünyayı algılamamız üzerindeki etkisi...
Bernardo Bertolucci'nin unutulmaz 5 filmi
Ünlü İtalyan film yönetmeni Bernardo Bertolucci 77 yaşında Roma'da yaşamını yitirdi. 1960'ların başında ilk filmlerini çekmeye başlayan Bertolucci unutulmaz birçok filme imza attı. İşte onlardan bazıları...
Yabancı dil en iyi hangi yaşta öğrenilir?
Küçük çocukların yabancı dil öğrenmeye daha yatkın olduğu ve daha kolay öğrendikleri görüşü oldukça yaygın. Ama veriler böyle demiyor.
Dünyayı biçimlendiren 40 hikâye
BBC Kültür, farklı ülkelerden yazarlara başvurarak kuşaktan kuşağa aktarılan, kıtaları aşan ve toplumu değiştiren hikâyeleri seçmelerini istedi. İşte ilk 40'a giren kitapların listesi...
Tarihin en muhteşem kitabı: Ömer Hayyam'ın Rubaileri
1909'da Londralı iki ciltçiye dünyanın en muhteşem kitabını hazırlama görevi verilmişti: Ömer Hayyam'ın Rubaileri. Atlas Okyanusu'nun dibini boylayan bu kitap günümüzü hala nasıl etkiliyor?
Bir kıtayı şekillendiren kitap: Yüzyıllık Yalnızlık
Gabriel Garcia Marquez Yüzyıllık Yalnızlık romanıyla Latin Amerika kıtasının yaradılış hikayesini yeniden yazdı. İşte bu romanın ortaya çıkış hikayesi ve siyasi etkileri...
Video, Fransız usulü öğle yemeği, Duration 3,26
Fransızlar yemeğe önem veren bir toplum olarak biliniyor. Bu konuda onlardan ne öğrenebiliriz?