Найбільша популяція північних оленів стрімко скоротилася

олені Копирайт изображения Science Photo Library

Найбільша у світі популяція північних оленів зменшилася на 40% з 2000 року, застерігають науковці.

За їхніми словами, ці тварини, які мешкають на Таймирському півострові на півночі Росії, потерпають від потепління клімату та діяльності людини.

Через це тварини змушені змінювати маршрути міграції.

Це дослідження було представлене на зборах Американського геофізичного союзу.

"Це значне скорочення, і ми бачимо одночасне зменшення чисельності популяцій північних оленів в інших регіонах світу", - зазначив професор Андрій Петров, завідувач Арктичним центром при Університеті Північної Айови.

Image caption Популяція північних оленів на Таймирі є найбільшою у світі

Зараз північний олень залишається найважливішим біологічним ресурсом понад 20-ти народів Євразії та Північної Америки.

Дослідники з'ясували, що в літній період, олені рухаються на схід, щоб уникнути людської діяльності. Але вони також зміщуються на північ і піднімаються вище.

На думку фахівців, тварини намагаються дістатися до прохолодніших місць, аби уникнути комарів, яких стає дедалі більше, адже регіон стає теплішим і вологішим.