Facebook житиме у Лапландії

Копирайт изображения Getty
Image caption Facebook переїжджає до Лапландії не через Санта Клауса

Соціальна мережа Facebook переселяється до Лапландії, але не для того, щоб побачити там Санта Клауса, а через кліматичні умови.

Природні умови міста Лулея на півночі Швеції ідеальні для того, аби там розмістити перший європейський центр обробки даних Facebook, - твердять у компанії.

Повідомляється, що для системи охолодження серверів буде використовуватись свіже повітря з вулиці протягом 10 місяців на рік.

Центр обробки даних займатиметься кількома регіонами - Європою, Африкою і Близьким Сходом. Для цієї будівлі виділено 30 тисяч квадратних метрів, - це приблизно, як 11 футбольних майданчиків.

Соціальна мережа потребує збільшення своїх обчислювальних можливостей через постійне зростання кількості користувачів. Нині у Facebook зареєстровано більше 800 мільйонів людей.

До 2009 року Facebook орендував місце для своїх операцій у центрах обробки даних, однак потім було вирішено створити власний об'єкт.

Як Lego

Нова будівля використовуватиме переважно відновлювальні джерела енергії і потребуватиме на 70% менше генераторів.

Крім того, Facebook користуватиметься вигідною пропозицією і самого міста Лулея, де ціни на електроенергію вважаються одними з найнижчих в Європі.

Лулея теж має від цього свій зиск - влада містечка, де живе трохи більше 45 тисяч людей, сподівається, що після того, як Facebook побудує тут свій центр обробки даних, сюди можуть переїхати і офіси інших світових брендів.

Все більше компаній розміщують свої центри обробки даних у північній Європі, бо тутешній клімат підходить для охолодження систем, необхідних для роботи великих серверів.

Facebook пишається тим, що інженери компанії створили всю інфраструктуру центру з нуля, зокрема дизайн серверів.

"Збирати сервери - це як будувати моделі Lego, збирати всі частинки до купи. Між серверами з'являються щілини, поки не знайдеш частинки, що пасують", - йдеться у заяві Facebook.

Повідомляється, що навіть дизайн вентиляторів зроблений так, аби сервери поглинали менше енергії.

Новини на цю ж тему